Fokuserar på uthyrningssidan

Tidigare ägde Kungsleden fastigheter i 140 kommuner. I dag är man nere på 69 och ambitionen är att fortsätta koncentrera beståndet till utvalda tillväxtområden, så kallade kluster. – Med starka kluster får vi bättre möjlighet att förbättra beståndet och komma närmare hyresgästerna, säger Kungsledens nya uthyrningschef Lena Bredberg.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-08-09 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kungsledens nya huvudkontor på Warfvinges väg i centrala Stockholm fungerar även som ett visnings- och inspirationskontor.
Bild: Kungsleden


Den första januari tillträdde Lena Bredberg tjänsten som uthyrningschef på Kungsleden med ansvar för hyresmarknaden i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Eskilstuna, samt andra prioriterade städer. Uppdraget är att leda, koordinera och stödja uthyrningsgruppen i dess arbete att hitta rätt kunder till de vakanta lokalerna. Lena Bredberg har varit i fastighetsbranschen i 25 år, de senaste 15 åren med inriktning på uthyrning av kontor och butiker. 2013 började hon på Kungsleden.

– På Kungsleden jobbade jag tidigare med projektuthyrning och fastighetsutveckling. Det betyder att jag har rest runt en del och sett stora delar av vårt bestånd, säger hon.

Ett förvaltande bolag


Lena Bredbergs nya tjänst är en del i Kungsledens ambition att öka fokus på uthyrningssidan. Från att ha varit ett transaktionsbolag är man i dag ett förvaltande bolag. Enligt Lena Bredberg är Kungsleden i dag ett modernare bolag än många andra fastighetsbolag.

– Ambitionsnivån ligger högt här och man är hela tiden öppen för att testa nya idéer. Vi har ständigt känselspröten ute; vi följer marknaden noggrant och lyssnar på hyresgästerna.

Kungsleden äger i dag 285 fastigheter runt om i landet till ett värde av 27,8 miljarder kronor. 64 procent av beståndet består av kontor, resterande är industri- och handelslokaler. Närmare 50 procent av beståndet är koncentrerat till Stockholmsregionen och inriktning för hela riksbeståndet är lägen strax utanför stadskärnorna, även om det finns undantag.
Artikelbild

Lena Bredberg.
Bild: Kungsleden


– Det är vår affärsidé, vi tror att fastigheter i bra lägen med hög tillgänglighet strax utanför städernas centrala delar har en större potential än fastigheter mitt i stan.

Speglar nya Kungsleden


I Stockholmsregionen äger Kungsleden fastigheter i bland annat Kista, Danderyd, Västberga och Tyresö. Och i Frihamnen naturligtvis; de fyra fastigheterna om totalt 89 000 kvadratmeter som ingick i en av förra årets största fastighetsaffär. I Stockholm har Kungs­leden kontor i Kista, Danderyd och på Warfvinges väg i city dit huvudkontoret flyttade i höstas. Där jobbar omkring 80 personer.

– Det fungerar även som ett visnings- och inspirationskontor och speglar det nya Kungsleden med många öppna ytor och flera samlingsplatser. Men det är inget utpräglat aktivitetsbaserat kontor, utan de flesta har sina egna arbetsplatser eftersom många dagligen jobbar på kontoret. Samtidigt har vi de aktivitetsbaserade funktionerna och det finns faktiskt undersökningar som visar att det konceptet lämpar sig bättre på en arbetsplats, berättar Lena Bredberg.

Hur vill du beskriva er som hyresvärd?


– Jag skulle säga att vi är en professionell hyresvärd som jobbar nära hyresgästerna för att hitta bra lösningar. Vi tillhandahåller bra lokaler till bra priser. Dessutom har vi det där lilla extra som gör att vi kan lösa en svår situation för en hyresgäst som kanske behöver större lokaler. Det gjorde vi till exempel åt Försäkringskassan ganska nyligen.

Bland aktuella utvecklingsprojekt i Stockholm vill Lena Bredberg lyfta fram hotellprojektet på Gävlegatan i Hagastaden. Nyligen tecknades ett 20-årigt avtal med Nobis för ett designhotell som får omkring 242 rum, konferens, restaurang och kanske även bageri. Forsen har fått uppdraget att leda hela ombyggnaden. Fastigheten Blästern 14, som i dag omfattar 15 000 kvadratmeter kontor och garage i två byggnader, uppfördes på 1930-talet och har bland annat inhyst svenska Philips.

– Vi kommer att öppna upp den i dag stängda innergården och göra den till en ny destination och mötesplats i Hagastaden. Det blir en oas i den framväxande stadsdelen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration