Nya Hotel Amaranten tar Kungsholmen tillbaka till 60-talet

Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen har efter en om­fattande renovering klätts i en ny 60-talskostym. Och i nya baren Tap Room, som krögaren Marcus Samuelsson står bakom, serveras cocktails på tap. – Cocktails på tap och särskilt till mat är ganska outforskat, ­säger stjärnkocken.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-08-08 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Amaranten


I början av maj visades nya Clarion Hotel Amaranten upp för första gången inför den verkliga invigningen i slutet av månaden. Hösten 2013 påbörjade Tengbom arbetet med att ta fram ett helt nytt inredningskoncept för Clarion Hotel Amaranten. Projektet innefattade hela entréplanet med lobby, konferens­center och den nya baren Tap Room, och samtliga 461 hotellrum. Resultatet som vi nu ser vid pressvisningen är ­sobra, eleganta miljöer som för tankarna till 1960-­talets Madison Avenue. Men i modern tolkning och med en touch av både Mick Jagger och Jackie ­Kennedy. Lite som det var när hotellet stod klart 1969.

Nya lösningar förstärker


– Vi har behållit många av hotellets befintliga kvaliteter och förstärkt dem med nya lösningar. Lobbyns originalgolv i trä och kalksten accentueras exempelvis med en matta vi designat med inspiration från en Yves Saint Laurent-klänning från samma tidsepok. Vi har också återfunnit den tre meter breda, fantastiska ljuskronan från när hotellet först öppnade. I dag hänger den över receptionen och sätter tonen för hela miljön, säger Josef Zetterman, inredningsarkitekt på Tengbom.

Även hotellrummen andas 60-tal med mörka accentfärger som lila, smaragdgrön och djup orange. Vi får en rundtur i hotellet och kommer till konferensdelen där de olika mötesrummen är döpte ­efter … 60-tals­ikoner förstås. Det är Johnny Cash, Sam Cooke, Aretha Franklin och Ray Charles. Totalt sväljer konferens­delen 200 personer fördelat på åtta konferensrum i olika storlekar. Ett av rummen kallas Situation Room och är ett tidigare bankvalv som gjorts om till konferensrum. Vi tar oss vidare på rundturen och hamnar i den nya restaurangen Tap Room, som är en förlängning av den intilliggande Kitchen & Table – Marcus Samuelssons och Clarion Hotels gemensamma restaurangkoncept som finns på flera platser i landet. Inspirationen kommer även här från 60-talet och i synnerhet New York där Marcus Samuelsson bor och arbetar.
Artikelbild

Marcus Samuelsson.
Bild: Kristian Sjöstedt– I Tap Room vill vi lyfta fram kombinationen ­mellan mat och dryck. Cocktails på tap och särskilt till mat är ganska outforskat. Det ska vara roligt, spontant och annorlunda att besöka oss, säger Marcus Samuelsson, kreativ chef för Tap Room och Kitchen & Table.

Skandinaviska råvaror


I Tap Rooms öppna kök serveras "Crafted Cocktails & Bar Food" – amerikanskinspirerad bar food baserad på skandinaviska och lokala råvaror. Rätterna serveras i mindre format, på innovativa sätt och med fokus på rena smakupplevelser.

Alla drinkar och cocktails skapas på plats och ett par utvalda och handgjorda cocktails serveras på tap. Dryck på tap förknippas oftast med öl men här är de specialbyggda faten mindre för en färskare vara. Ut­budet kommer att variera men klassiker som Man­hattan och olika typer av kolsyrade drinkar som Tom Collins med en twist blir stående inslag.

Ny upplevelse


– Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra gäster snabbare service och en helt ny barupplevelse. Smakmässigt kommer vi att kunna skapa cocktails som faktiskt blir ännu bättre efter ett par dagar på fat. Cocktails med bitter smak mognar till sig och får ett helt annat djup, säger Linus Morgan, ny barchef i Tap Room och som tidigare arbetat på bland annat Farang, Copper­hill Mountain Lodge och Hotel Reisen.

Enligt hotelldirektör Erica Lund hör Tap Room till en av storsatsningarna på nya hotellet som blir en helt ny upplevelse – även för gamla besökare.

– Egentligen är det bara byggnaden och hotellets ­fasad som är kvar, så vi har gjort en otrolig resa för att ta hotellet till en helt ny nivå. Den nya baren som är unik i Sverige blir pricken över i:et, säger hon.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration