Partille Port – nära till allt

För tio år sedan öppnade köpcentrumet Allum i Partille där Peab var entreprenörer. Nu vill man ta nästa steg. – Det lyfte centrum då, men nu är det dags för Partille att gå från förort till förstad, säger Pehr-Olof Olofsson, regionchef på Peab Bostadsutveckling.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-06-29 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I det första kvarteret som Peab uppför skapas en blandning av bostäder och handel.
Bild: QPG Arkitektur


Projektet, som kallas Partille Port, har som mål är att förlänga och förstärka Partille centrum. I Partille Port ska det byggas totalt sex kvarter, av vilka Peab ansvarar för fyra, KF Fastigheter för ett och Buffin Real Estate, fastighetsbolaget bakom Biltema, för ett. Av Peabs kvarter kommer två att vara rena bostadskvarter och två att ha en blandstadskaraktär. Totalt kommer Peab att bygga ungefär 800 bostäder i varierande storlekar och 13 000 kvadratmeter handel. Med KF:s 8 000 och Biltemas 10 000 skapas drygt 30 000 kvadratmeter ny handel i området.

– Det är en ansenlig mängd som Partille fylls på med och som skapar en bra destination, säger Pehr-Olof Olofsson.

Tanken är att skapa vad han kallar för detaljhandel 2.0 – med bland annat sport, butiker och restauranger. Eftersom Partille Port ligger nära Partille centrum med Allum vill man skapa ett starkt komplement till det som finns. Det första kvarteret som Peab ska bygga inleds till sommaren och är ett av de blandade kvarteren. Här är Coop klar hyresgäst, men det finns fortfarande en del ytor kvar att hyra ut. Efter detta följer projektering och igångsättande av nästa blandstadskvarter, och till sist bygger man bostadskvarteren. I dessa skapas stora innergårdar, som ska ge en möjlighet att komma från staden lite, med växthus, umgängesmiljöer och grillplatser.

Tio minuter till centrum


Pehr-Olof Olofsson ser Partille som ett bra läge både för bostäder och handel. I Partille Port har man närhet till kommunikationer, centrum, natur – och Göteborg. På tio minuter tar du dig till centrala staden.

– Vår slogan lyder "Hela livet runt hörnet", för här är verkligen nära till allt, säger han.

För handelns del lyfter han närheten till så många boende som en självklar styrka.
Artikelbild

Pehr-Olof Olofsson och Vladimir Rizev på Peab Bostad.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


– Det är även många som kommer hit österifrån, så man har en oerhört stark position här då man kan få vara med och ta del av Partilles unika läge.

Partille arena – en naturlig dragpunkt


I området byggs just nu även Partille arena av det kommunala bostadsbolaget Partillebo. Arenan, som ska stå klar till sommaren och invigs i september, blir enligt Pehr-Olof Olofsson en naturlig dragpunkt och kontaktnod mitt i området.

– Den kommer att dra mycket människor, dels genom kultur- och idrottsevenemang, men även genom restauranger och andra aktiviteter. Dessutom blir det en arbetsplats för många, säger han.

Just nu håller Peab på med förberedande markarbeten.

– Sedan har vi ungefär två års byggtid för första kvarteret, vilken innebär inflyttningsstart 2018, säger Pehr-Olof Olofsson.

För Partilles del ser han många positiva effekter av utvecklingen av området. Dels skapar det en stark destination i form av arenan, dels stärker man orten som bostadsort och tillsammans med handeln skapar man blandstad.

– Det är viktigt med blandningen, vi är i grunden bostadsbyggare men för att kunna bygga stadsdelar behövs ingredienser av handel, arbetsplatser och evenemang. Partille Port är därför ett fantastiskt bra projekt och ett av de största i Västsverige just nu.

Vladimir Rizev arbetar som projektchef för Partille Port och har hand om kommunikationen med kommun, konsulter och byggare.

– Jag tycker att det är ett av de mest spännande projekten som är på gång i Sverige just nu. Jag tycker om att utmana mig med stora projekt, och det här är ett bra exempel på ett sådant. Det ger mycket tillbaka, säger han.

Han berättar att det inte har byggts bostadsrätter på länge i Partille kommun, och att Peabs syfte därför är att bidra med just detta.

– Det finns ett stort behov och vi har nu möjlighet att skapa ett trevligt boende fullt av liv där allting finns runt hörnet.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration