Specialiserar sig på fastigheter med historia

Sedan starten 1959 har Bygg-Göta vuxit sakta men säkert och prioriterar att skapa fastigheter och lokaler med karaktär. – För oss handlar det helt enkelt om att ta tillbaka fastigheterna till det de var från början, säger Linda ­Neidert, uthyrningsansvarig på Bygg-Göta.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-06-28 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

En välkänd fastighet bland Bygg-Götas innehav är Avalon.
Bild: Bygg-Göta


För 57 år sedan köpte Bertil Persson sina första fastigheter, som blev grunden till Bygg-Göta. I år fyller han 97 år, och promenerar förbi utanför konferensrummet när Lokalnytt träffar Linda Neidert.

– Han är fortfarande på kontoret varje dag, men ­numera är det hans två söner som driver företaget. Det som gör oss lite unika är just vår historia som familjeföretag, man ser alla fastigheter som väldigt nära sig, säger Linda Neidert.

Nära hyresgästerna


Bygg-Göta-gruppen äger lokalytor om totalt 450 000 kvadratmeter inklusive 1 700 lägenheter i Göteborgsområdet.

– Det är här vi ska finnas. Vi ska vara nära våra hyresgäster med egen personal i förvaltning och skötsel, säger Linda Neidert.

Bygg-Göta har även en del fastigheter i bland annat Varberg, Uddevalla och Kungsbacka. Planen har egentligen inte varit att etablera sig utanför Göteborg med krans­kommuner, utan det är fastig­heter som har kommit på köpet.

– Vår tanke är att i alla fall inte äga fastigheter som ligger mer än en timme med bil från Göteborg, då vi vill kunna förvalta själva.

Långsiktiga investeringar


Bygg-Göta gör långsiktiga investeringar och tanken har alltid varit att bygga och förädla för att växa långsamt. Sedan starten har man vuxit med ungefär en till tre fastighet om året, antingen ­genom nyproduktion ­eller förvärv, och äger i dag totalt 100 fastigheter.
Artikelbild

Linda Neidert.
Bild: Maria Olsson Äärlaht– Vi har specialiserat oss på fastigheter som har mycket historia som vi sedan förädlar och bygger ­vidare på, säger Linda Neidert.

Exempel på den typen av fastigheter är Pagoden på Gullbergsstrand som för några år sedan renoverades och Skeppsbron som är från slutet av 1800-talet och nu fått nya, kreativa verksamheter. Andra kända innehav är Avalon vid Kungstorget, Porsche och Audis lokaler i Eklanda och fastigheten med Hard Rock café på ­Avenyn.

Blandning av verksamheter


Strävan för Bygg-Göta har varit att äga kommersiella fastigheter där det drivs en blandning av verksamheter. De äger både lager, kontor, hotell, butiker och restauranger. Den största delen av innehavet består av kontor.

Mest aktuellt för Bygg-Göta just nu är arbetet med Kämpegatan, där de själva har sitt kontor med sina 30 anställda. Tidigare har både Torsgatan och Pagoden förädlats, och man har nu tömt första etappen på Kämpe­gatan som omfattar ungefär 6 000 kvadrat­meter. Kämpegatan kommer att göras om till kontors­hus med stora kontorslokaler på den översta och ­nedersta ­våningen, medan mellanvåningarna kommer att rymma vardera sex kontor om cirka 200 kvadrat­meter. Idéen är att behålla fabrikskänslan både på insidan och ut­sidan, och de vackra tegelfasaderna kommer att renoveras.

– Det är många unga företag som efterfrågar den där råa känslan med betonggolv och tegel, men samtidigt vill ha en fräck lokal med moderna faciliteter. Vi vill locka till oss företag som är ute efter unika miljöer, förklarar Linda Neidert.

Uppdatera entréerna


Nya fönster ska till, och de som finns ska bytas ut och kompletteras med extra ljusinsläpp mellan de befintliga fönstren. Även entréerna ska uppdateras och göras om. De tömmer sedan vidare i huset för att få loss ytterligare ytor, sammanlagt kommer det att röra sig om 12 000 kvadratmeter nya moderna kontor med fabrikskänsla. Går allt som man önskar inleds uthyrningen redan om ett år.

– Det är ett otroligt tryck på lokaler i Göteborg i dag, i centrala staden har vi en vakansgrad under två procent, så det är tydligt att det behövs nya lokaler, säger Linda Neidert.

Hon menar att många företag efterfrågar fastig­heter och lokaler med karaktär, de vill inte bara ha en "­vanlig" kontorslokal.
"Det är ett otroligt tryck på lokaler i Göteborg i dag"
– Det är det vi tror att vi är bäst på att leverera. ­Sedan kan karaktär betyda många olika saker, här kring Kämpegatan är det fabrikskänsla, vid Skeppsbron är det sekelskifte och på Odinsplatsen där Liljewall ­Arkitekter flyttat in har vi funkishus. För oss handlar det helt enkelt om att ta tillbaka fastigheterna till det de var från början.

I framtiden vill man på Bygg-Göta fortsätta förädla. De kommer också att bygga nytt i Eklanda där ett stort bilföretag ska etablera sig bredvid Porsche. Det huset kommer att produceras under året och stå klart nästa år. Även på en tomt bredvid är tanken att en bilfirma ska etablera sig.

– Vi kommer att fortsätta bygga ungefär ett hus om året, vi bygger i egen regi med egna projektledare. Vi har inte för avsikt att dubbla innehavet eller antalet anställda, utan vi vill växa sakta men säkert med ­karaktär och känsla i våra projekt, säger Linda Neidert.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration