Simmar lugnt på kontoret

Det blir allt vanligare att företag hyr ett akvarium till sitt kontor. – Det finns vetenskapliga belägg för att akvarium har en lugnande och avstressande inverkan. I dag är tempot ofta väldigt uppskruvat, då blir ögonblicken av avkoppling allt viktigare, säger Jonas Almén på Akvarie-Leasing.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-04-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Sedan 1984 har Akvarieleasing arbetat med att hyra ut akvarium till både den privata och den offentliga sektorn.

– Det är en uppåtgående trend, jag ska inte säga att det pågår en boom, men kurvan pekar stadigt uppåt. Vi har nästan 2 500 akvarium uthyrda just nu, i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, säger Jonas Almén, som är marknadschef på Akvarie-Leasing Väst.

Affärsidén är att hyra ut akvariet och stå för all service. Kunden behöver inte göra något annat än att mata fiskarna. Jonas Almén har arbetat med det här i över 20 år, och menar att kunderna ser lite annorlunda på akvariet i dag, jämfört med tidigare.

– Den stora skillnaden jämfört med då är att företagen är mycket mer medvetna i dag. Nu är det viktigaste vad företaget kan få ut av produkten. Man vill ha enupplevelse, förr såg företagen akvariet mest som en häftig grej att visa upp. Något som är mycket omtyckt i dag är att exponera en logotype eller ett budskap i bakgrunden på akvariet. Många företag väljer att ställa sitt akvarium i en receptions- eller entrémiljö
Artikelbild


Vilka slags företag väljer att skaffa ett akvarium?


– Det är störst inom hotell, restaurang och konferensanläggningar. Vi hyr också ut fler och fler akvarier till vårdsektorn. Äldreboenden vill gärna ha akvarier, det finns flera vetenskapliga studier som visar akvariers positiva inverkan på äldre.

– Generellt är det vanligare i tjänstesektorn än på produktionssidan. Annars finns vi inom alla branscher, det finns företag i alla branscher som ser värdet i att ha ett akvarium.

Bortsett akvariets lugnande inverkan är det en levande inredningsdetalj, som kan säga en del om företaget som sådant.

En del satsar stort på att inreda med ett akvarium som blir en snackis. Receptionsdisken kan vara ett akvarium, det kan vara en snygg rumsavdelare eller användas som "fönster" mellan två rum. Jonas Almén berättar om några av de mest extrema projekt Akvarie-Leasing är inblandade i.
Artikelbild

ERFAREN. Jonas Almén har arbetat i 20 år med att hyra ut akvarium till företag och myndigheter. "Den stora skillnaden jämfört med då är att företagen är mycket mer medvetna i dag. nu är det viktigaste vad företaget kan få ut av produkten. man vill ha en upplevelse, förr såg företagen akvariet mest som en häftig grej att visa upp", säger han.
Bild: Nicklas Tollesson


– Vi gjorde om en Ford till ett akvarium när de skulle lansera en ny bilmodell. Vi förseglade bilen och fyllde upp den med vatten. Man sköter om akvariet genom takluckan. Det väckte en hel del uppmärksamhet.

– Vi har nyligen gjort ett stort arbete för Sport­shopen i Grebbestad. Akvariet är 3,5 meter långt och 1,85 meter högt, och det står i pissoaren. Man ska alltså urinera mot akvarieväggen… Ägaren där hade varit i Japan och blivit inspirerad. Konstnären Kjell Engman har tillverkat glaskonstverk som ska stå i akvariet, det kommer helt klart att bli ett samtalsämne. Folk kommer att komma i mängder bara för att se på pissoaren. Det här ska invigas i maj.

Vad för slags akvarier är inne just nu?


– Cylinderformade akvarier är väldigt populära. Vägghängda akvarier är också omtyckta – alla har ju en vägg, ett akvarium blir som en levande tavla, det är vackert och tar inte så stor plats.

Vilka fiskar vill företagen ha?


– Sällskapsfiskar som guppy och platy är alltid populära.
"En piraya är en jättefeg fisk."

Hur är det med pirayor?


– Det är inte så många som vill ha pirayor, speciellt inte vuxna pirayor. De behöver väldigt stort utrymme, fem, sex pirayor måsta ha minst ett 500-litersakvarium. Och de måste vara flera, det är en utpräglad stimfisk, som får trygghet i stimmet. En ensam piraya är en jättefeg fisk…

AKVARIELEASING
- Startades 1984 i Stockholm av Carl-Magnus Strömbeck och Carl-Eric Olsson. Carl-Magnus hade kunskapen om fiskar och akvarier, Carl-Eric om affärer. Peter, Carl-Magnus bror, blev servicetekniker.
- Carl-Erik Olsson är fortfarande vd för företaget.
- I dag finns Akvarie-Leasing i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn.Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration