Stora planer för Balder i Malmö

Sedan starten 2005 har Balders förvaltningsresultat ökat varje år. Bernt Brantvik, uthyrningsansvarig i Öresund, har varit en del av framgångssagan sedan 2006.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-06-10 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det gamla anrika stadshuset på Amiralsgatan ingår i Malmöbeståndet.
Bild: Henrik Ekberg


Vi träffas på Balders Malmökontor på Kalendegatan, mitt i smeten, tre våningar upp. Lokalerna totalrenoverades hösten 2014, men ser fortfarande nya och fräscha ut. De vita ytorna dominerar och tillsammans med härligt färgglada möbler skapas en trivsam miljö.

På Balder Malmö jobbar 16 personer. Balders förvaltningsorganisation i hela landet uppgår till omkring 500 personer. När Bernt Brantvik började på fastighetsbolaget var man totalt 20 personer och fastigheterna var lätträknade. I dag är Balder landets största, börsnoterade fastighets­bolag. Enbart i Öresund äger bolaget 51 fastigheter om närmare 300 000 kvadratmeter, varav 153 000 kvadratmeter är kommersiella lokaler.

– Jag firar tio år på Balder i sommar – tiden går fort när man har roligt. Jag är jätteglad att ha fått vara med på den här resan. Som fortfarande pågår. Förklaringen till att vi vuxit så mycket hittar man nog hos vår huvudägare och vd, Erik Selin. Han är en driven och skicklig affärsman med målsättning att ständigt utveckla och stärka Balder.
Artikelbild

Bernt Brantvik är uthyrningsansvarig på Balder i Öresund.
Bild: Henrik Ekberg


Vuxit i Danmark


I Öresund finner man Balders fastigheter på ett flertal orter – Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Trelle­borg och Åstorp är några av dem. De senaste åren har också beståndet växt till sig rejält i Danmark där man även bygger mycket för närvarande.

I Malmö äger Balder ett par fastigheter vid Lilla Torg och där vi nu sitter i kvarteret Spinneriet och grann­huset von Conow. Det gamla anrika stadshuset på Amirals­gatan ingår också i Malmöbeståndet, liksom ett par hotell, bland annat Renaissance Mariott Hotel och Grand Hotel Garden samt tre byggnader som Bilia huserar i.

– I Åstorp är vi faktiskt största fastighetsägaren, till och med större än allmännyttan, säger Bernt Brantvik och fortsätter:

– Öresundsregionen är viktig för Balder. Vi expanderar i Danmark och tror mycket på regionen. Samtidigt kan det vara lite svårt att hitta fastigheter att investera i på den svenska sidan beroende på våra avkastningskrav.

Balders senaste förvärv var köpen av fastigheter i Malmö, Trelleborg och Lund där Toyota huserar. Men Balders planer för i synnerhet Malmö är stora. I Västra Hamnen kommer man till exempel att genom Centur – som man äger tillsammans med Peab – utveckla Varvstaden, där bland annat Sveriges Television och Media Evolution City i dag sitter.

– Totalt handlar det om en yta på 350 000 kvadratmeter där vi kommer att montera ner befintlig bebyggelse och ersätta dessa med bostäder, skolor och kommersiella lokaler.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Vi lägger stor vikt vid att förvalta våra hyresgäster på bästa sätt så att de trivs och kan utvecklas i sina lokaler. Vår målsättning är att finnas nära våra hyresgäster och föra en bra dialog om stort som smått – ett exempel är att vi genom att lyssna på hur hyresgästen tänker sig framtiden kan hjälpa till att hitta en optimal lokal. Det är viktigt att tänka några år framåt eftersom en flytt är kostsam och har man planerat bra från början kan man sitta länge i sina lokaler.

Hur trivs du på Balder?


– Jag trivs väldigt bra. Det är ett fritt och rörligt arbete och man vet aldrig riktigt hur dagen kommer att se ut. Just det är tjusningen med jobbet. Kreativt tänkande är nyckeln då man aldrig vet vad dagen innebär, det händer ofta oväntade saker.

Bernt Brantvik tycker att vinden har vänt för fastighetsbranschen i city. Nu är det åter ett tryck på lokaler i centrala Malmö efter några års kräftgång.

– Så är det absolut. För inte så länge sedan promenerade jag från Stortorget till Triangeln och det fanns betydligt färre tomma butikslokaler. Det är ett gott tecken.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration