NCC utvecklar Tornby handelsområde

Tornby är ett väletablerat handelsområde beläget alldeles vid E4:an i Linköping. Nu vill NCC göra platsen ännu mer attraktiv genom att tillföra både handel och andra verksamheter.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-06-05 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Än så länge är ÖoB och Club Xprs färdiga hyresgäster.
Bild: NCC


Redan 2012 färdigställde NCC sin första fastighet i ett delområde av Tornby som de har valt att kalla för Tornby Handelsgårdar. Här har Elgiganten, XXL och Lager 157 flyttat in. Sedan dess har NCC sålt både denna tomt och en närliggande, där Bauhaus nu har uppfört ett varuhus. Just nu arbetar NCC med en tredje tomt på området, som ligger i perfekt skyltläge mellan de två andra fastigheterna. Här ska det bli ytterligare en handelsfastighet med fokus på volymhandel.

– Tornby är i dag ett etablerat handelsområde, omsättningsmässigt är det Sveriges femte största handelsplats med en omsättning på 4,5 miljarder, säger Jacob Hermansson, kundansvarig uthyrning på NCC Property Development.

Kanske gym?


Än så länge har NCC tecknat avtal med ÖoB och Club Xprs, som tillsammans tar ungefär hälften av de 9 500 kvadratmeter lokalyta som finns på fastigheten. Till resterande ytor arbetar NCC med flera andra intressenter.

– Det kommer att bli handel med inslag av andra verksamheter som kanske gym eller restaurang, något som lyfter området ytterligare och som kan öka attraktionskraften lite extra, säger Jacob Hermansson.
Artikelbild

Jacob Hermansson.
Bild: Maria Olsson ÄärlahtByggnationen startade vid årsskiftet och tanken är att de hyresgäster som redan har skrivit avtal ska öppna sina butiker under sista kvartalet i år. När det gäller övriga lokaler i fastigheten satsar man på inflyttning antingen i slutet av året eller i början av 2017.

– Det här är ett starkt handelsområde som i dag upplevs som lite rörigt av kunderna. Vi vill förenkla det och skapa en tydlig struktur, säger Jacob Hermansson.

Målet är att miljöklassificera fastigheterna enligt Breeamsystemet.

– Det innebär både en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar i verksamheterna och ger en lägre driftskostnad för fastigheterna, säger Jacob Hermansson.

Det kommer till 1 000 parkeringsplatser genom projektet, vilket kommer att medföra en betydligt högre tillgänglighet.

– Vi har också buss som stannar mitt i området och det har byggts nya gång- och cykelbanor.

Tre tomter till


Utöver den pågående byggnationen äger NCC ytterligare tre tomter i Tornby där det kan bebyggas med 10 000, 9 000 respektive 4 000 kvadratmeter.

– Så det finns gott om plats för fler aktörer att etablera sig här, och även på dessa fastigheter kommer vi i första hand att satsa på handel, säger Jacob Hermansson.

Planerad byggstart för de tre tomterna är i början av nästa år och byggtiden beräknas till cirka ett år.
"Det finns gott om plats för flera aktörer att etablera sig här"
Enligt Jacob Hermansson drar inte bara företagen som etablerar sig här nytta av att ha etablerade och välkända varumärken som grannar, utan de erbjuds också ett optimalt skyltläge.

– Passerar man på E4:an ser man tydligt vilka aktörer som finns etablerade här, och eftersom det passerar cirka 25 000 fordon per dygn är det ett fantastiskt bra skyltläge, säger han.

Finns stora dragplåster


Upptagningsområdet är väldigt stort och det finns stora dragplåster som exempelvis Ikea på området. Redan i dag har Tornby ett stort kundflöde.

Att NCC står för både utveckling och byggnation i området tycker Jacob Hermansson är en stor fördel.

– Vi har en enorm kunskap och erfarenhet kring att bygga fastigheter, och inom vår koncern kan vi inte bara bygga kontor, handel och bostäder, utan vi kan även skapa vägar och infrastruktur. Så egentligen skulle vi kunna bygga ett helt samhälle helt själva, vilket är en stor styrka.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration