Ny stadsdel med levande gatuplan

Rosendal Fastigheter bygger i första hand bostäder, men tycker också att det är viktigt att få in kommersiella verksamheter i sina hus. Just nu arbetar de med flera ­bostadsprojekt i Rosendal där de lägger stor vikt vid innehållet i gatuplan – något som de ser som ett framgångs­koncept.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Projektet Inspiration Rosendal kommer förutom bostäder att innehålla handel, kontor och café/restaurang.
Bild: CCO Arkitekter


Tio minuter söder om Uppsala city ligger Rosendal, ett område som just nu är i omvandling.

Rosendal Fastigheter var tidigt med i processen tillsammans med kommunen för att planera området, och kommer att bidra med totalt ungefär 1 100 bostäder. Men deras fokus ligger inte bara på boende.

– Trots att vi egentligen är utvecklare av bostäder tycker vi att det är oerhört viktigt att utnyttja markplan på bästa sätt och skapa levande gatuplan, säger Annika Stjerna, marknadsansvarig på Rosendal Fastigheter.
Artikelbild

Annika Stjerna.
Bild: Privat


"Framgångskoncept"


Av denna anledning tar Rosendal Fastigheter på sig ansvaret för att fylla bottenplan i sina byggnader innan de lämnar över till någon bostadsrättsförening. Bland annat har man inhyst restauranger, matvarubutiker, gym, kontor och caféer.

– Det känns som ett framgångskoncept, fler och fler gör på det sättet. I början ifrågasattes det lite eftersom det ansågs vara enklare att bara sälja bostäder. Men vi tycker att det är viktigt att skapa bra miljöer där människor kan träffas, och därför prioriterar vi detta, säger Annika Stjerna.

– Vi vill utnyttja områden på bästa sätt och inte bara skapa sovkvarter, förklarar hon vidare.

Konceptet förekommer i ett av deras bostadshus i Rosendal som stod klart för inflyttning i slutet av 2015, där de i bottenplan har hyrt ut lokaler till två restauranger och en padeltennisbana. Just nu arbetar de med ett projekt vid namn Inspiration Rosendal som kommer att färdigställas om ungefär ett år. Här har man större fokus än tidigare på kommersiell verksamhet och vill skapa både ett levande tak och ett levande bottenplan.

I bottenplan kommer det bland annat att bli en 850 kvadratmeter stor matvarubutik och en food court. Det blir även ett gym i fyra plan med glasade fasader samt en kontorsdel om totalt cirka 2 500 kvadrat­meter. På taket kommer det att finnas en basketplan, en löpar­bana, ett soldäck, café/restaurang samt grönytor. Tanken är att de sociala ytorna framför allt ska nyttjas av de boende, men de kommer också att vara tillgängliga för personer som kommer utifrån.

I ett annat kommande bostadsbygge i Rosendal planeras att hyra ut till en restaurang med ett stenugns­bageri i bottenplan. Den övergripande idéen är att skapa platser att mötas på utanför bostaden.
"Vi vill skapa hållbara platser där människor vill vara"
– Det blir trivsamt, vi brukar säga att känner man sin granne så känner man sig trygg. Där är lokaldelen en avgörande faktor som skapar goda förutsättningar för att träffas, säger Annika Stjerna.

Lokal- och platsbyggare


– Det är svårt att säga att man bara är bostadsbyggare för vi är också lokalbyggare och platsbyggare. Vi vill skapa hållbara platser där människor vill vara och där de känner sig trygga.

Annika Stjerna betonar att blandningen av bostäder med butiker och kontor är positivt ur en hållbarhetsaspekt, då närhet till handel och service minskar bil­körandet. Att vara omgivna av boende och arbetsplatser är även en stor fördel för den handel som etableras i området. Tanken är att skapa en kvartersstruktur i Rosendal, vilket både är kommunens och byggherrarnas önskan.

"En helt ny stadsdel"


– Det blir en helt ny stadsdel, och inte en stadsdel som kretsar kring en centrumgalleria utan en som får ett levande gatuplan genom hela stadsdelen, säger ­Annika Stjerna.

Rosendal Fastigheter finns i dag på flera områden i både Uppsala och Knivsta, men har valt att behålla sitt namn då hjärtat klappar lite extra för området.

– För fem år sedan skapade man en tennishall här, vilket kändes konstigt just då, att bygga en tennishall mitt på en tom äng. Men nu har det utvecklats till ett riktigt trevligt och levande område, säger Annika Stjerna.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration