Första kontorshuset blir startskottet för Danderyds Centrum

Efter semestern startar byggnationen av det första av Skandia Fastigheters två planerade kontorshus vid Mörby Centrum i Danderyd. – Det blir en spektakulär byggnad med en glasfasad som byter skepnad under dygnet, säger uthyrningschef Helena Ekman.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-05-26 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Det första kontorshuset får en dubbelfasad med trä närmast huset och ytterst blir det glas.
Bild: Skandia Fastigheter


Byggnationen av det första kontorshuset vid den södra delen av köpcentrumbyggnaden blir själva startskottet för utvecklingen av hela Mörby Centrum. Förutom nya kontor omfattar projektet bland annat nästan en fördubbling av handelsytan samt byggnation av bostäder. Det första kontorshuset blir åtta våningar högt och kommer att rymma 3 200 kvadratmeter uthyrningsbar kontorsyta – knappt 500 kvadratmeter per våningsplan. Nyligen blev det klart att Besqab lägger beslag på de tre översta våningsplanen. Klar är även Orion Pharma som hyr ett och ett halvt plan under Besqab. Vidare kommer Scanworld och Projektengagemang att hyra varsitt plan.

– Det betyder att cirka 290 kvadratmeter återstår att hyra ut på våningsplan fyra, där Orion Pharma hyr den andra halvan, säger Helena Ekman.
Artikelbild

Helena Ekman och Björn Åsander.
Bild: Henrik EkbergAmbitionen är att certifiera kontorshuset enligt Breeam Excellent, vilket bland annat förutsätter goda kommunikationer i området.

– Och det finns det ju verkligen med tunnelbanan i huset och massor av bussar som trafikerar Mörby Cen­trum. Vi ser att biltrafiken hela tiden ökar, därför känns det bra att bygga vid en kommunikationshub som Mörby Centrum, säger Helena Ekman vid Skandia Fastigheters kontor på Jakobsbergsgatan i centrala Stockholm.

Som en omfamnande glasbubbla


Med i mötesrummet är även Björn Åsander, projektchef för utvecklingen av Mörby Centrum som kommer att få namnet Danderyds Centrum när allt står klart. Björn Åsander berättar att en takterrass kommer att byggas längst upp som blir tillgänglig för alla hyresgäster i huset. Längst ner blir det cykelparkering, omklädningsrum och dusch för de cykelpendlande hyresgästerna. Kontorshuset kommer att märkas väl, oavsett tid på dygnet, försäkrar Björn Åsander.

– Byggnaden får en dubbelfasad med trä närmast huset och ytterst blir det glas. Det kommer att se ut som att en glasbubbla omfamnar huset. Det gör att byggnaden får olika karaktärer beroende när på dygnet man tittar. På kvällen kommer man att se hur det lyser från kontorsrummen, men dagtid när solen lyser blir det som en Dallasskrapa och man ser bara glaset. Blir det i stället molnigt kommer träfasaden fram.

Det andra kontorshuset ska byggas vid centrumets norra ände. Det blir betydligt större – totalt omfattar byggnationen kontorsytor om cirka 17 000 kvadrat­meter. Två stora plan om cirka 5 000 kvadratmeter vardera kommer att byggas på köpcentrumets tak. Denna del binds samman med ett sex våningar högt hus som inhyser resterande kontorsytor. Större ytor möjliggör för större hyresgäster och arbetet med att hitta dessa har precis påbörjats, säger Helena Ekman.
Kontorshuset kommer att märkas väl, oavsett tid på dygnet
– En storkundsbearbetning pågår just nu. Även om huset inte ska stå klart förrän 2020 så måste man börja tidigt när det handlar om så stora ytor. Vi bearbetar alla företag som sitter på 2 000 kvadratmeter eller mer, framför allt norr om Stockholm och norra City. Jag tror att företag som är ute efter attraktiva lokaler i ett bra kommunikativt läge kan lockas av det här.

Kontorsytorna byggs med öppen planlösning för att på enklast sätt kunna anpassas efter hyresgästernas önskemål, oavsett om det handlar om kontorslandskap eller aktivitetsbaserat. Ambitionen är att även miljöcertifiera det här kontorshuset enligt Breeam Excellent.

– Här får vi dock lite mer takutrymme att leka med, närmare 4 000 kvadratmeter, vilket är tillräckligt för att det ska bli någon form av takpark, säger Björn Åsander.

Enligt Helena Ekman är trycket hårt på kontorsytor i Danderyd. Skandia Fastigheter äger redan i dag kontors­ytor om cirka 20 000 kvadratmeter i området.

– Och de är fullt uthyrda sedan länge. Så jag tror inte det ska bli några problem att hyra ut de här nya lokalerna.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration