Stendörren - ständigt på tårna för nya affärer

Stendörren Fastigheter är i grunden en entreprenöriell och snabbfotad organisation. Därför är det alltid aktuellt med förvärv. Det menar Maria Mastej som tillträdde som uthyrningschef på Stendörren i augusti. – Vi kommer att växa ännu mer i Stockholms- och Mälardalsregionerna, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-05-22 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Maria Mastej.
Bild: Henrik Ekberg


Solen lyser över Strandvägen i Stockholm och längs kajen guppar några båtar. Spårvagnen ut mot Djurgården kränger fram bland lunchletande människor. Man ser mycket från Stendörrens fönster på våning fem. Dörrarna i konferensrummet är lika höga som en normal takhöjd och på väggarna hänger färgglad konst. Det är en anrik våning, men ändå inte framtiden för Stendörren. Den är tre trappor ner.

– Vi har blivit för trångbodda här så om ett par veckor flyttar vi ner till större ytor på våning två, säger Maria Mastej som nyligen lämnade Savills för chefsuppdraget på Stendörren.

– Tidigare gav jag råd, nu får jag följa mina egna råd i stället, skrattar hon.

Under uppbyggnad


– Den här tjänsten betyder också att jag får jobba närmare produkten, alltså lokalerna, vilket jag tycker är roligt. Stendörren är under en uppbyggnadsfas och att bevittna det inifrån, och samtidigt vara en del av det, är både roligt och intressant.

Sedan Stendörren sålde sin bostadsportfölj till systerbolaget D. Carnegie & Co 2014 – och samtidigt noterades på First North – består fastighetsbeståndet av lager, lätt industri, kontor, retail och logistik – och i den storleksordningen. Den totala uthyrningsbara ytan är 585 000 kvadratmeter och fastighetsvärdet närmar sig 4,9 miljarder kronor. Stendörrens fastigheter är i huvudsak belägna i Stockholmsregionen, förutom några hus i Mälardalsregionen. Den största hyresgästen är KF Fastigheter som hyr 130 000 kvadratmeter i Upplands-Bro. Hyresgästernas verksamheter varierar stort och består av allt från bilverkstäder och tryckerier till volymhandel och högteknologiska produktionsverkstäder. Kontorsytorna är oftast kopplade till lager- eller industrilokaler.

– Mixen av hyresgäster gör att man får insikt i många olika verksamheter, vilket gör jobbet varierat och intressant. Att vi har vårt bestånd på nära håll gynnar både oss och hyresgästerna, säger Maria Mastej.

Skräddarsydda lösningar


Stendörren äger en hel del byggrätter och efter att den senaste tiden ha ägnat mycket tid åt att bygga upp organisationen vill man nu rikta in sig mer på att konkret jobba med fastigheter. I dag har man totalt 160 000 kvadratmeter byggrätter i Stockholmsregionen. Bland annat i Haninge, Upplands-Bro och Åkersberga.
Artikelbild

Huvuddelen av Stendörrens fastigheter består av lager- och industrilokaler.
Bild: Stendörren


– Vi har nyligen intensifierat arbetet med att marknadsföra dessa byggrätter. Just nu ligger fokus på att hitta hyrestagare så att vi kan börja bygga. Marknaden ser positiv ut och jag tror att många företag i dag letar efter skräddarsydda lösningar. Det kan vara omständligt att anpassa vissa verksamheter till redan befintliga byggnader.

Maria Mastej är för närvarande ensam uthyrare på Stendörren, men i maj kommer ytterligare en person att anställas, vilket gör att personalstyrkan på Strandvägen närmar sig 30 personer. Det senaste förvärvet gjordes i Uppsala – det första i universitetsstaden – när man köpte fyra handelsfastigheter om totalt 6 000 kvadratmeter. Dessförinnan köpte man en handelsfastighet i Botkyrka om 22 000 kvadratmeter.

– Vi vill växa ännu mer i våra regioner, till exempel med kompletteringsförvärv. Och det ser ljust ut; vi verkar inom ett segment som är attraktivt ur investeringssynpunkt och inflyttningen till Stockholm fortsätter att vara stark.

Vilken är er största lediga lokal?


– Vi har en renrumslokal med kontor, där det tidigare tillverkades pacemakers, i Veddesta om 18 500 kvadratmeter. Den är lämplig för medtech-företag, men går också att anpassa till annan verksamhet. Sen har vi även några mindre kontors- och lagerlokaler vakanta runt om i Stockholm.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration