"Det blir ett väldigt starkt tillskott"

För knappt ett år sedan köpte Adapta Fastigheter utvecklingsprojektet i Kongahälla, Kungälv. Här startar nu den största köpcentrumsatsningen i Göteborgsregionen på tio år. – Under alla de köpcentrumprojekt jag har arbetat med har jag aldrig träffat på ett med så många positiva förutsättningar som detta, säger Charles Larsson, marknadschef på Adapta Fastigheter.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-05-13 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det nya köpcentrumet kommer att rymma cirka 35 000 kvadratmeter handel.
Bild: Rstudio/Adapta


Projektet i Kongahälla, beläget alldeles vid E6:an i Kungälv strax norr om Göteborg, ägdes tidigare av KF Fastigheter, och länge var tanken att skapa ren volymhandel. När KF valde att sälja såg Adapta ett intressant tillfälle för förvärv.

– Sedan köpet har vi fört diskussioner med Kungälvs kommun och har kunnat konstatera att det finns stor potential för mer än bara volymhandel i Kungälv, säger Charles Larsson.

Som ett resultat av diskussionerna tog Kongahällaprojektet en ny inriktning och ska nu bli ett regionalt köpcentrum, samtidigt som det är ett stadsutvecklingsprojekt då det ligger mitt i staden. I området Kongahälla ska det under de närmsta åren både byggas 900 lägenheter och ett nytt resecentrum.

Sammanlagt vill Adapta bidra med ungefär 35 000 kvadratmeter handel – ett köpcentrum i storlek med Allum, som var det senaste stora köpcentrum att öppna i Göteborgsregionen år 2006.

Charles Larsson har varit marknadschef för Kongahällaprojektet sedan i november. Han har arbetat med köpcentrum under lång tid, och har haft kommersiellt ansvar för femton köpcentrumöppningar. Utvecklingen i Kongahälla ser han dock som unik, och när det blir dags att rada upp de positiva förutsättningarna är listan lång. Bland annat lyfter han det geografiska läget, infrastrukturen i omgivningen och den fysiska strukturen på köpcentrumet som kommer att innebära två markplan.

Gynnsam konkurrenssituationen


– Dessutom har vi 10 000 människor som kommer att ha gångavstånd till det här centret. Vi ser också ett väldigt starkt intresse från detaljhandeln att etablera sig här, och konkurrenssituationen är gynnsam, säger han.
Artikelbild

Charles Larsson.
Bild: Rstudio/Adapta


Marknadsunderlaget och marknadstillväxten är god och för att utreda handelssituationen ytterligare tog Adapta hjälp av WSP.

– Utredningen visar tydligt på en stor potential för ny handel både i Kungälv och i området runt omkring. Behovet finns nämligen även i nordvästra Göteborg, södra Stenungsunds kommun och Ale kommun. Ser vi på den analys som WSP gjorde hade vi kunnat bygga ännu större med det underlag som finns, men rent ­fysiskt är det inte möjligt, säger Charles Larsson.

Kommersiella verksamheter


Det kommer dock inte endast att bli handel, utan ­också andra kommersiella verksamheter.

– Det ska vara verksamheter som kompletterar de andra som finns i staden.

Det enda klara hyresgästen hittills är Coop, då det var en del av avtalet vid köpet av KF Fastigheter.

– Vi siktar på cirka 100 butiker och verksamheter, vilket kan skapa en stor bredd. Eftersom det är ett stadsnära läge kommer mat och dryck att få goda möjligheter. Även beklädnad och mode kan få en extra möjlighet, eftersom det är ett ganska svagt segment på de konkurrerande anläggningarna runt om, säger Charles Larsson.

Han menar att de stora infrastruktursatsningarna som görs i Göteborgsregionen gynnar projektet, då det bland annat nyligen har tillkommit ett särskilt bussfält på E6:an mellan Göteborg och Kungälv. Att Kungälv kommer att växa är det ingen fråga om, då kommunen planerar för över 2 000 bostäder i centrala staden.

– Enligt min bedömning kommer Kungälv att ta en tydligare position i regionen och mer kunna styra sin egen utveckling. Kungälvs kommun är redan i dag väldigt offensiv och satsar på utveckling, ­säger Charles Larsson.

Köpcentrum och garage


I dagsläget genomförs schaktning i området och ­grävandet för köpcentrumet börjar förhoppningsvis under sommaren. Det första som kommer att ske är att skapa förutsättningar för ett garage under fastigheten. Adapta räknar med öppning till våren 2019.

– Då ska resecentrumet, som blir Göteborgsregionens fjärde största med upp mot 6 000 resande per dag, redan ha varit öppet ett år och bostäderna ska vara på plats, säger Charles Larsson.

Totalt skapas cirka 500 nya arbetstillfällen, och den preliminära bedömningen är kring fem miljoner besökare per år.

– Det blir ett väldigt starkt tillskott och betyder också att alla som bor i Kungälv kan uträtta betydligt mer på hemmaplan.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration