"Det blir en helt ny stadsdel"

Utvecklingen av Nya Hovås fortsätter. Snart öppnar kontorshuset Primo med Next Step Groups nya kontorskoncept The House och nästa år flyttar de första Nya Hovås-borna in.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-05-06 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det nya kontors- och handelshuset kommer att kläs med cortenstål.
Bild: Lomar Arkitekter


Arbetet med Nya Hovås började för fem år sedan, och hade en målbild som man tyckte om på Göteborgs stad.

– Fastighetsägarna ville skapa just det som staden gillar – blandstad, med boende, handel och kontor på samma ställe, säger Per Osvalds, projektledare på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

– Tanken är att skapa en centrumbildning där du kan bo och nyttja service och butiker på plats. Det är en viktig punkt på Säröleden från Frölunda torg och vidare söder­ut, och en tung kollektivtrafikpunkt, fortsätter han.

Han ser det som positivt att det är en aktör, Next Step Group, som har hand om all kommersiell verksamhet i området.

– Det gör att de har möjlighet att se helheten, säger han.

Totalt är det nio aktörer som bygger i området. Next Step Group började sin del av utvecklingen med multifunktionsbyggnaden Spektrum, som nu är helt uthyrd och inflyttad. Just nu arbetar man med sitt nya kontorskoncept The House. Konceptet bygger man i Primo, en byggnad precis vid väg 158 som kommer att kläs med cortenstål och bli ett handels- och kontorshus. Inflyttning är planerad till 2 maj.

Konceptet bygger på ett medlemskap, där man antingen hyr ett kontor, en plats i ett öppet landskap eller sätter sig där det passar för dagen.

– Det kommer att finnas gott om sociala ytor, det blir takterrass, bastu och bibliotek. Vi pratar om maximal livskvalitet på jobbet, säger Louise Heilborn, projektledare marknad på Next Step Group.

Det hela bygger mycket på det lokala samarbetet, där handlarna exempelvis kommer att bidra med möjlighet till gym och kemtvätt.

– Vi vill göra det så bekvämt som möjligt så man kan fokusera på att utveckla sin verksamhet, säger Louise Heilborn.

Jätteflexibla avtal


Liksom i butikerna i Spektrum satsar man mycket på inredning för att det ska vara snyggt och funktionellt. Konceptet passar för företag med upp till sex anställda och kommer att ta upp 1 500 kvadratmeter på plan två i Primohuset. I bottenplan kommer man att ha butiker och på resten av plan två och hela plan tre blir det kontorsverksamhet.

– Tanken är att man ska kunna växa och minska som egenföretagare ofta gör, just i The House har vi jätte­flexibla avtal, säger Louise Heilborn.

Under 2016 kommer huvudgatan, Hovås Allé, att flyttas tio meter norrut för att göra plats för all nybyggnation. Det kommer att byggas tre bostadskvarter vid allén, Veidekke, HSB och Skanska har var sitt, och det blir cirka 70 lägenheter i varje. Inflyttning ska ske under 2017.

– Det är roligt eftersom det bara har funnits kommersiella lokaler här hittills. Nu kommer de första Nya Hovås-borna, säger Louise Heilborn.

En helt ny stadsdel


De nya kvarteren innebär för Next Step Groups del tolv lokaler som står inflyttningsklara 2017. Här vill man fortsätta med sitt Small Shops-koncept som man inlett i Spektrum, ett koncept som är ett av tre nominerade till Årets Butikskoncept i Retail Awards 2016. Även Origohuset där Next Step Group själva sitter kommer att byggas om och få nya hyresgäster med inflyttning nästa år.

Hela etapp ett av Nya Hovås, med handel, kontor och bostäder, planeras vara klar 2021. Då räknar man med 1 300 nya bostäder och 1 200 arbetstillfällen.

– Det blir en helt ny stadsdel och räknar man de som bor och jobbar här kommer det röra sig 4 500 personer här varje dag. Sedan tillkommer alla besökare, säger Louise Heilborn.

Intresset för etablering i området i stort, och under mars och april gick Next Step Group igenom sina intressenter för att skapa den bästa mixen i området.

– Det är en stor variation bland företagen som visat sitt intresse, bland annat är det service som optiker och tandläkare, klädaffärer, inredning och sportbutiker. Vi försöker hitta bra komplement till de verksamheter som finns här i dag, säger Louise Heilborn.

Hon tror att anledningen till att företag vill etablera sig i området beror på att det handlar om något nytt, småskaligt och personligt med hög service. Det är också ett köpstarkt område där underlaget ökar i takt med att människor flyttar in.

En stort tillskott till området nästa år är byggnationen av ett parkeringshus, något som det finns ett växande behov av. Mellan 2017 och 2019 kommer det också att byggas fler kvarter i anslutning till de som byggs just nu, och man kommer att bygga på Uggleberget fram till 2021. Senare planeras även en etapp två av utvecklingen, men den är fortfarande i ett väldigt tidigt stadium.

Per Osvalds lyfter utvecklingen av Nya Hovås som spännande.

– Jag tycker det är ett bra exempel på hur man kan bygga tätt och arbeta med varierande kvarter och bebyggelse. Det ska bli spännande att komma tillbaka om några år och se hur det ser ut, säger han.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration