Kvarteret Metropol länkar samman stadsdelarna

Söder är på väg att blomma upp och i vattenkannan håller bland annat Midroc, som nu ser sitt andra hus gro inom Metropolprojektet vid Konsul Perssons plats.
– Det är jätteroligt att se utvecklingen här på Söder, säger Carl von Strokirch, affärschef på Midroc i Helsingborg.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-04-30 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Midroc


Midrocs projekt Metropol omfattar två byggnader på Söder och i höstas stod det första huset klart då Radisson Blu slog upp portarna för sina 205 hotellrum. På markplan råder, när Lokalnytt hälsar på, full aktivitet i hotellets restaurang Nelly’s. På andra ­sidan huset, mot Helsingborgs tingsrätt, öppnade nyligen restaurang Khai & Mui upp. Enligt Carl von Strokirch har man fått ett fantastiskt bemötande sedan invigningen av huset som totalt rymmer ytor om 15 600 kvadratmeter. Och inte blev det sämre sedan upprustningen av in­tilliggande Söderpunkten deklarerades och den nya, södra nedgången till Knutpunkten öppnades förra året.

– Kombinationen av allt som händer på Söder är väldigt positivt för stadsdelen. Med Metropol bygger vi ihop staden, säger han.

Hög servicenivå


Midroc sitter på det andra våningsplanet som rymmer konceptet World Trade Center. Lokalerna om 650 kvadratmeter utgör ett WTC i mindre format än Midrocs andra WTC-hus i Malmö och Lund. Men själva konceptet och den höga servicenivån är densamma. Här samarbetar man dessutom med hotellets konferensdel. Förutom Midrocs tio Helsingborgsanställda finns externa hyresgäster i de aktivitetsbaserade lokalerna.

– Vi öppnade i februari så det är inte så konstigt att det inte är fullt uthyrt än. Vi vet att konceptet är efter­frågat och vi tror på att introducera WTC i en liten skala i staden, säger Carl von Strokirch och sneglar ner på Oceanhamnen där Midroc de närmaste åren kommer att utveckla ett 13 våningar högt WTC om 9 000 kvadratmeter lokalyta, som beräknas stå klart 2019.

Zoomar man in blicken något, från Oceanhamnen vid vattnet, till området strax nedanför kontorsfönstret, så ser man att arbetet med det andra huset i Metropol-kvarteret pågår för fullt. Betongplattan för garaget är på plats och skelettet börjar så smått ta form.
Artikelbild

Carl von Strokirch
Bild: Midroc


Byggnaden kommer att rymma totalt 12 500 kvadratmeter, fördelade på 4 700 kvadratmeter kommersiella ytor, 7 400 kvadratmeter bostäder samt parkeringsplatser i källarplanet. De fyra första våningsplanen kommer att rymma kontors- och butikslokaler och de övre planen blir bostäder. Kontorsplanen blir 1 380 kvadratmeter stora och möjligheten finns att hyra hela plan ner till mindre lokaler om cirka 150 kvadrat­meter.

– Vi för diskussioner med några intressenter och vi märker att intresset är stort. Det har inte byggts så mycket kontorslokaler i Helsingborg, senast var vid Knutpunkten och de är redan uthyrda, berättar Carl von Strokirch.

Nära kollektivtrafiken


Främst tänker han sig hyresgäster inom tjänstesektorn som ser en nytta av att sitta nära kollektivtrafiken med endast ett par hundra meter från Knutpunktens södra nedgång.

– Hyresgästerna får själva vara med och påverka utformningen av lokalerna och kontoren kan anpassas till både traditionella kontor med egna rum eller till aktivitetsbaserade kontorslösningar.

Bostadsdelen i huset – våning fem till tio – byggs i form av en hästsko. Formen skapar en öppen och ljus innergård för de boende. Dessa plan, samt den översta kontorsvåningen, utrustas även med längsgående balkonger. Byggnaden, som har gestaltats av Johan Celsing Arkitektkontor och färdigprojekterats av Horisont arkitekter, ska certifieras enligt Miljöbyggnads Silvernivå.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration