Kontorshus som smälter in i anrik miljö

Wihlborgs Sirius blir ett flexibelt kontorshus som med sin mörka tegelfasad kommer att smälta in i Malmös äldre miljö vid Centralstationen. – Husets flexibilitet bidrar till att olika verksamheter kan inrymmas i huset, säger Helena Pålsson, projekt­ledare på Wihlborgs.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-04-27 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Wihlborgs Sirius i Nyhamnen i Malmö, som ska stå klar hösten 2017, möjliggör för alla typer av planlösningar, från cellkontor till aktivitetsbaserat.
Bild: Wihlborgs


I januari startade byggnationen av Wihlborgs kontorsfastighet Sirius i Nyhamnen i Malmö. Sirius kommer att bestå av fem våningar, uppdelade på två huskroppar som är sammanlänkade av en ljusgård. Entréplanet ges möjlighet att rymma café, konferensavdelning, butiker eller kontor.

– De tre följande våningarna kommer att bestå av flexibla kontorsvåningar där hyresgästerna kan välja att etablera sig på en mindre yta av en våning, på ett helt våningsplan eller på flera våningar med en interntrappa. Översta våningen är indragen och uppglasad för att kunna nyttja utsikten både in mot staden och ut över sundet. På översta våningen kommer man ha tillgång till två takterrasser, berättar Helena Pålsson.

Ska smälta in


Fasaden ska byggas med gedigna material där ett handmurat, mörkt tegel möter ett mässingliknande material. Taket blir grönt och omkring huset i markplan kommer sittplatser att skapas i en attraktiv utemiljö.

– En viktig aspekt har varit att byggnaden ska smälta in med den äldre omgivande bebyggelsen, till exempel med grannhuset Slagthuset, som även det ägs av Wihlborgs, säger Helena Pålsson.
Artikelbild

Helena Pålsson är projektledare på Wihlborgs.
Bild: Wihlborgs


Kontorshuset kommer att rymma lokalytor om cirka 7 000 kvadratmeter, fördelat på 1 300 kvadratmeter på entrévåningen, tre våningar med 1 700 kvadratmeter vardera och översta våningen som erbjuder 600 kvadratmeter.

– Dess flexibla konstruktion möjliggör för alla typer av planlösningar, från cellkontor till aktivitetsbaserade kontor, säger Helena Pålsson och fortsätter:

– Wihlborgs bygger för att äga och förvalta långsiktigt och vi arbetar alltid nära våra hyresgäster för att skapa en funktionell och tilltalande arbetsmiljö.

Höga miljökrav


Huset kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld, vilket betyder att hyresgästerna därmed får lokaler med högt satta miljökrav och låga driftkostnader. Hyresgästerna erbjuds även parkeringsplats i ­garaget. Byggnaden, som har ritats av Team Arkitekter, kommer att vara klar för inflyttning under senhösten 2017.

– Vi kommer att påbörja uthyrningsprocessen under våren. Jag tror att Sirius tilltalar alla typer av kontorsverksamheter. Husets flexibilitet bidrar till att olika verksamheter kan inrymmas i huset, allt från mindre till större kontor.

Det byggs enormt mycket kontorsytor i området, ser ni någon risk för överproduktion?


– Malmö är en expansiv stad där behovet av stationsnära och centralt belägna kontorsfastigheter ökar. Vi ser ett behov av fastigheter som Sirius i området.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration