Familjeföretag med fokus på utveckling och förädling

Familjeföretaget Stenbocken är en långsiktig fastighets­ägare med beståndet koncentrerat till Helsingborg. Förutom ett bostadshus i Höganäs. – Men det är framför allt i Helsingborg vi vill verka, ­säger Fredrik Hansson, vd för Stenbocken.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-04-25 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Stenbocken.


Stenbocken AB grundades 1987 av Fredrik Hanssons far Christer Hansson. Företaget växte snabbt, men några år senare drabbades Stenbocken, liksom så många andra inom branschen, av fastighetskrisen. Med nyvunna erfarenheter i bagaget startade man om igen 1995 och sedan dess har det rullat på. Christer Hansson är fortfarande styrelseordförande, men har lämnat över ägandet till sönerna Daniel, Fredrik och Markus. Fredrik Hansson ansvarar i dag för fastighetsdelen inom Stenbocken.

– Jag började som förvaltare för snart tio år sedan, men i dag jobbar jag med frågor som strategi, projektering och ombyggnad inom fastighetssegmentet, säger han.

På kontoret på Grenadjärgatan i Helsingborg arbetar totalt sex personer. Beståndet består i dag av 500 lägen­heter och cirka 20 000 kvadratmeter kommersiella ytor. Av det totala beståndet är 55 procent bostäder, 22 procent lager- och industrilokaler, tio procent kontor, sex procent utbildningslokaler och fem procent handel.

Även om man nyligen har sålt bostadsfastigheten Ridskolan 3 så växer företaget stadigt.
Artikelbild

Fredrik Hansson ansvarar i dag för Stenbockens fastighetsdel.
Bild: StenbockenUtveckling och förädling


Ambitionen är att majoriteten av beståndet ska vara bostäder och inriktningen ska ligga på fastighetsutveckling och förädling. I höst påbörjas byggnationen av 26 lägenheter i Stattena i norra Helsingborg, vilket betyder att man förtätar det nuvarande beståndet i området. Enligt Fredrik Hansson spelar den lokala förankringen stor roll när det gäller kommunikation och service gentemot hyresgästerna.

– För övrigt skiljer vi oss nog inte så mycket åt som hyresvärd. Vi vill utveckla och förädla fastigheter och i synnerhet bostäder, säger han.

Hellre flera mindre hyresgäster


Den största hyresgästen i dag är Helsingborgs Praktiska Gymnasium som hyr 2 000 kvadratmeter på Östra Sandgatan. Ett par andra kunder är Skopunkten och Hööks i handelsfastigheten Pukslagaren vid norra infarten till Helsingborg. Här har man även en vakant butikslokal om 500 kvadratmeter. Enligt Fredrik Hansson vill man hellre ha flera mindre hyresgäster än ­någon enstaka stor.

– Det är skönt att inte vara beroende av en aktör, menar han.

Det händer mycket i Helsingborg för tillfället; det byggs både här och där och det är ytterligare en förklaring till att Stenbocken riktar in sig på och ser en positiv framtid i Sundets pärla.

– Titta bara på Öresundssamarbetet Greater Copen­hagen som jag tror kommer att innebära väldigt mycket för Helsingborg och Öresundsregionen när det tar fart ordentligt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration