Bagaren och Kocken växer i Sävedalen

2012 hyrde Bagaren och Kocken sin första yta i Ugglums företags­park, och sedan dess har man vuxit i omgångar. – Det har varit ett stort projekt, men samarbetet med B­agaren och Kocken har fungerat kanon, säger Lars-Åke Eveberg, vd för LÅE Fastighetsutveckling som äger området.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-04-15 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Större. Vid flytten fick Bagaren och Kocken nästan sex gånger mer lageryta än de hade tidigare.
Bild: LÅE Fastighetsutveckling


E-handelsföretaget Bagaren och Kocken inriktar sig på köksutrustning. De flyttade till Sävedalen från Sävenäs för några år sedan när LÅE Fastighetsutveckling fick en ledig lokal i Ugglums företagspark.
– Vi tyckte att det var en lämplig ledig lokal, den låg bra till nära motorvägen och nära vår butik i Härlanda, säger Ulf Kihlberg, vd för Bagaren och Kocken.

I samband med uthyrningen till Bagaren och Kocken byggde LÅE om och skapade ett nytt kontor tillsammans med den lageryta som företaget önskade. Men efter några år konstaterade Bagaren och Kocken att de behövde ännu större ytor.

– Vi har vuxit kraftigt de senaste fem åren och gått från en omsättning på 15 miljoner till 130 miljoner, säger Ulf Kihlberg.

Goda förutsättningar


LÅE hade samtidigt planer på att bygga nytt alldeles i anslutning till Bagaren och Kockens lokal.
Artikelbild

Ulf Kihlberg


– De visade sitt intresse och vi valde då att göra en skiss som skulle passa deras verksamhet, säger Lars-Åke Eveberg.

Nybyggnationen resulterade i en byggnad om cirka 3 600 kvadratmeter, där Bagaren och Kocken hyrde kring 80 procent. Byggnaden har åtta till tio meter i takhöjd, och man hårdgjorde allting runt omkring för att skapa goda förutsättningar för parkering och transitering.

– Det är svåra grundläggningsförhållanden här nära Säveån, men arbetet gick bra och de flyttade in. Det blev en smidig flytt eftersom det bara rörde sig om 100 meter, säger Lars-Åke Eveberg.

Nöjda med hyresvärden


Inflyttningen skedde i september förra året, och bidrog till att Bagaren och Kocken fick nästan sex gånger mer lagervolym än vad de hade tidigare. Men allt eftersom hösten fortlöpte och julhandeln närmade sig insåg man att inte heller denna yta skulle räcka över tid, och vill därför gardera sig med de 650 kvadratmeter som fanns kvar.
Artikelbild

Lars-Åke EvebergResultatet blev att LÅE just nu inreder även denna del av byggnaden, som ska stå klar första april. Enligt Ulf Kihlberg valde de att växa på plats eftersom de varit väldigt nöjda med sin hyresvärd.

– Vi har fått god hjälp att utöka vår verksamhet. Vi tittade på andra lokaler med, men det här var det bästa alternativet, säger han.

Lagret och kontoret i Sävedalen är, förutom konceptbutiken i Härlanda, Bagaren och Kockens enda etablering i Sverige, och allt levereras därifrån. En bidragande orsak till att de ville växa var att de ville in i Norge med sin verksamhet.

Lokalen som Bagaren och Kocken lämnat står just nu tom, men det finns enligt Lars-Åke Eveberg en del intressenter.

– Det är ett bra läge, en yta om drygt 1 000 kvadratmeter med 850 kvadratmeter lager och 170 kvadratmeter kontor, säger han.

Närheten till Göteborg


Varför är då området intressant för etablering? Lars-Åke Eveberg menar att det bland annat har att göra med närheten till Göteborg. Området ligger precis vid E20, och bara några hundra meter från Göteborgsgränsen.
Artikelbild

Nära. Ugglums företagspark ligger precis vid E20, bara några hundra meter från gränsen till Göteborg.


– Bor man i östra Göteborg, Partille, Lerum, Floda, Alingsås – ja var som helst åt detta hållet, slipper man allt vad köer och vägtullar heter. Det är ett kommunikativt och transportmässigt bra läge, det tar sju–åtta minuter till Göteborgs central härifrån med bil, och på samma tid tar du dig med buss till Svingeln, säger Lars-Åke Eveberg.

Om Bagaren och Kocken kommer att växa ur även sina nuvarande­ ­lokaler får framtiden utvisa. Skulle det behövas går det att bygga en entresolvåning i huset och i och med att bottenplattan i huset klarar 2,5 ton per kvadratmeter skapas ytterligare en möjlighet.

– Skulle det bli trångt finns förutsättningar för att installera lagerautomater, där man på en väldigt begränsad yta helt plötsligt kan få plats med oerhört mycket saker, säger Lars-Åke Eveberg.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration