Ser stora möjligheter i däckfabriken

Förra året förvärvade CA Fastigheter den före detta ­däckfabriken i Nordskogen utanför Borås. ­Flera nya hyresgäster är klara och ­under våren flyttar Lernia in.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-04-13 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Logistik. Tanken är framför allt att skapa ett område med lager- och logistikverksamheter, men kontors- och verksstadshyresgästen Lernia är ett positivt komplement.
Bild: Arkcon Byggkonsulter


Fastigheten byggdes 1968 för företaget Firestone och CA Fastigheter tillträdde fastigheten, med lokaler om drygt 16 000 kvadratmeter, i februari förra året. Tanken är att framför allt använda fastigheten till logistik- och lagerverksamhet, då den har ett bra läge för just detta, strax norr om Borås.
Artikelbild

Nordskogen. CA Fastigheter har 16 000 kvadratmeter lokalyta i Nordskogen utanför Borås.
Bild: CA Fastigheter


– Borås är en del av det västsvenska navet för lager och logistik, vi har flera år i rad blivit utnämnda till det bästa logistiska läget för etablering i Västsverige, säger Christer Södeliden, regionchef på CA Fastigheter.

Men förutom lager- och logistikmöjligheter fanns även en kontorsdel om cirka 1 600 kvadratmeter dockad till huset. Den har CA Fastigheter nu hyrt ut till Lernia Utbildning, som kommer att använda lokalerna till yrkesutbildningar med inriktning på svets och lokalvård.

– Ytan passar bra för deras typ av verksamhet och det passade oss perfekt eftersom lager- och logistik­hyresgäster sällan har behov av så stora kontorsytor, säger Christer Södeliden.

Bra läge för eleverna


I april ska Lernias nya lokal stå klar för inflyttning. Inga stora lokalanpassningar har gjorts, utan fokus har legat på att iordningsställa verkstadslokalerna som kompletterar Lernias utbildnings- och kontorslokaler.

På fastigheten finns gott om parkeringsutrymme och bra förbindelse med kollektivtrafiken.

– Så det är ett bra läge för eleverna som ska gå på skolan, det kommer att vara kring 50–60 elever, säger Christer Södeliden.

Bra att det ligger utanför


Han tror att lokalen kommer att fungera väl för Lernias yrkesutbildning.

– I och med att de arbetar med svetsutbildning kan de inte lägga sin verksamhet mitt i centrum eller i anslutning till bostäder på grund av rök och liknande. Då passar det bra att det ligger en bit utanför, men på en plats där du fortfarande har goda förbindelser med kollektivtrafiken, säger Christer Södeliden.
Artikelbild

Christer Södeliden.
Bild: CA Fastigheter


Lernia är redan hyresgäst hos CA Fastigheter, och hyr en kontorslokal i centrala Borås där de arbetar med ren utbildningsverksamhet.

– Samarbetet med Lernia fungerar jättebra sedan tidigare och min förhoppning och tro är att lokalen i Nordskogen kommer att fungera för dem länge, säger Christer Södeliden.

Det andra företaget som hittills har etablerat sig på området är Wikholm form, som har lager- och logistikverksamhet. De flyttade in under sommaren 2015 och hyr cirka 7 000 kvadratmeter. Wikholm levererar produkter till blomsterhandlare och inredningsbutiker.

– De importerar från Asien, får containrar via Göteborgs hamn och sedan lagrar de produkter här hos oss innan det skeppas ut till deras kunder runt om i Sverige, säger Christer Södeliden.

Det som gör området attraktivt är bland annat nya riksväg 42 som går parallellt med fastigheten.

– Det gör att det blir bättre tillgänglighet. Kommunen planerar även att bygga industri på andra sidan vägen, så det är ett område man tror på, säger Christer Södeliden.

I dagsläget arbetar CA Fastigheter med att få in fler, nya hyresgäster, och har cirka 7 000 kvadratmeter ledigt. Det finns även möjlighet att bygga ut med omkring 20 000 kvadratmeter.

– Skulle någon av våra befintliga hyresgäster växa ­eller om det kommer någon ny intressent kan vi erbjuda nybyggnation, så det finns en stor flexibilitet i fastig­heten, säger Christer Södeliden.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration