"Vi har ett välmående näringsliv"

I dagarna inleds ett stadsutvecklingsprojekt i Borås, där näringsliv och politiker tillsammans ska rita kartan för den framtida staden. – Vi är i precis rätt skede för det nu. Vi har vuxit länge och nu är det dags att fundera på vad nästa steg ska bli, säger Hanna Lassing, ordförande för Borås Näringsliv.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-04-11 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Borås City


Projektet kallas för Borås växer och innebär att de som skapar framtidens stad, allt från tjänste­män, politiker och näringslivsrepresentanter till fastighetsbolag och byggare ska träffas och diskutera framtiden. Man ska ta upp var man ska bo, handla och arbeta, och göra upp en plan för de närmsta tio åren. Det hela startade med en handelsutredning kring Knalle­land, som man enligt Hanna Lassing inte tycker fungerar optimalt i dagsläget.

– Frågan är om vi ska utveckla handeln eller göra ­något annat av Knalleland. Sedan har vi Viared som växer så det dundrar och ett city som skulle behöva skruvas till lite, säger hon.

Projektet leds av Gehl Arkitekter, med Johan Trouvé på Västsvenska Handelskammaren som moderator.

– Det finns inga helt färdiga tankar än, förutom att vi måste ha mer bostäder i innerstaden. Det ska bli ett spännande projekt att arbeta med, säger Hanna Lassing.

Byggnation och förtätning


Just på bostadssidan pågår även en del projekt i dagsläget. Riksbyggen ska skapa bostäder i Borås Wäfveris gamla lokaler och Kanico, där Hanna Lassing även arbetar, planerar bostäder och hotell vid Textile Fashion Center. Men enligt Hanna Lassing behöver det byggas mer.

– För att få den kraftiga befolkningsökning i innerstaden som man önskar behöver det ske ännu mer förtätning och byggnation, säger hon.

Borås är populär som etableringsort för företag. ­Hanna Lassing tror att det beror på det goda företagsklimatet, och att det finns ett diversifierat näringsliv.

– Jag tycker att vi har ett välmående näringsliv, ­Borås är en stad där det händer väldigt mycket, säger hon.

Näringslivet domineras historiskt sett av textil och mode, och e-handeln är en växande gren. Hanna Lassing menar att det generellt sett finns en god relation mellan företagarna i staden.

"En enorm styrka mellan företagarna"


– Det finns en entreprenörsanda här som är helt fantastisk, och en enorm styrka mellan företagarna som inte minst märks i de företagarföreningar som har bildats. Klusterbildningarna visar en vilja att jobba tillsammans.
Artikelbild

Hanna Lassing är ordförande för Borås Näringsliv, och ser en stad som kan växa.


På Viared fortsätter expansionen där flera aktörer bedriver nyproduktion. Området har tjänat på att nya riksväg 27 har fått en anslutning som har skapat en genväg från Varbergshållet till riksväg 40.

– Det har gjort att vi har fått lite andra trafikmönster i staden. Tillgängligheten blir bättre och man lättar på genomfartstrafiken, vilket är positivt, säger Hanna Lassing.

När det gäller de centrala delarna av staden fortsätter arbetet med Pallashuset för fullt. Om- och tillbyggnationerna gör att vissa verksamheter kommer att hålla stängt under byggperioden, och öppna igen under början av nästa år. Hanna Lassing tror dock inte att det kommer att utgöra något stort problem för boråsarna.

– Jag tror att vi alla kommer att kunna ha överseende med det, när vi vet att resultatet kommer att bli så himla bra och ge city ett enormt lyft, säger hon.

Ett annat projekt är att Folkets hus ska byggas om till kongresshus, där tanken är att starta med projektering till hösten.

– Alla de här projekten betyder att staden utvecklas och att Borås blir mer attraktiv som stad, säger Hanna Lassing.

Utnyttja pendlingstrafiken


Hon lyfter även situationen med Götalandsbanan, höghastighetstågen och Sverigeförhandlarna, där planen just nu innebär att Borås är med som station.

– Där är vi nog alla rörande överens om att vi vill ha ett centralt stationsläge för att kunna utnyttja pendlingstrafiken så mycket som möjligt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration