Life City blir entrén till Hagastaden

Om man klär Hagastaden i ett hus så skulle resultatet kunna bli Life City. Det är åtminstone Atrium Ljungbergs ambition med sitt projekt som byggs över Essingeleden.
– Vi vill skapa en mötesplats som sticker ut, säger Petter Klingofström, uthyrningschef på Atrium Ljungberg.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-04-18 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Atrium Ljungberg


Mitt emellan Stockholm och Solna växer Haga­staden fram som ett av Europas främsta Life Science-kluster. Redan 2007 skrevs en gemensam visionsplan under av bland annat Stockholms stad, Solna stad, universitet, fastighetsbolag och en rad aktörer inom näringslivet. Målsättningen är att Haga­staden, med Karolinska Institutets nya Campus Solna och Nya Karolinska Solna i spetsen, ska locka världens främsta människor och företag inom Life Science. År 2025 ska projektet stå klart. Tusentals bostäder ska byggas och ett antal kontorsbyggnader kommer att uppföras i gränslandet mellan de båda städerna. Atrium Ljungberg har verkat i området i 25 år. Redan i dag äger bolaget cirka 90 000 kvadrat­meter lokalyta i området. Atrium Ljungberg är ett av de fastighetsbolag som är delaktiga i visionsarbetet för hela Hagastaden.

– Det händer otroligt mycket här just nu. När jag började på Atrium Ljungberg för tre år sedan var vakans­graden betydligt högre. Nu vill allt fler företag flytta hit, säger uthyrare Dag Wirdenius.
Artikelbild

Dag Wirdenius, uthyrare och Petter Klingofström, uthyrningschef på Atrium Ljungberg.
Bild: Henrik Ekberg


Vi sitter i Atrium Ljungbergs lokalkontor på Gävlegatan som är belägen på Stockholmssidan av Essingeleden. Från fönstren ser vi hur kontors- och bostads­husen växer upp bland byggkranar och lastbilar. Atrium Ljungbergs befintliga bestånd i området består av äldre fabrikslokaler som tidigare bland annat har inhyst bryggeri och tryckeri. Lokaler som tack vare sina år på nacken lämpar sig väl för dagens kontorsmarknad.

– Det är roligt att dessa fastigheter från 1930-talet passar bättre för det öppna och aktivitetsbaserade konceptet än de kontorshus som byggdes på 1970- och 1980-talet, säger Petter Klingofström.

"Porten till Hagastaden"


Men det stora bidraget för Atrium Ljungberg till nya Hagastaden kommer att bli Life City som byggs ovanför Essingeleden och som kommer att rymma lokalytor om totalt 25 000 kvadratmeter i fem våningsplan.

– Det kommer att bli mer än ett hus och även själva porten till Hagastaden. Bottenvåningen blir speciell efter­som det blir genomfart rakt genom huset för biltrafik. Men det här planet kommer även att rymma kafé, restaurang och mötesytor, berättar Dag Wirdenius.

Våningsplanen ovanför bottenplan får kontorsytor om cirka 4 200 kvadratmeter och de stora våningsplanen erbjuder också generös takhöjd. Tanken är förstås att locka hyresgäster inom Life Science, det vill säga företag som verkar inom livsfrämjande branscher. Det blir inte något kontorshus där "var och en sköter sitt", utan alla ska vara med och bidra till att verksamheterna i huset utvecklas.
Artikelbild

Sticker ut. Atrium Ljungbergs vision är att skapa en mötesplats som sticker ut. Life City kommer att rymma lokalytor om totalt25 000 kvadratmeter i fem våningsplan.
Bild: Atrium Ljungberg


Bra läge


– Man ska vilja verka i ett sammanhang, det handlar om att ge och ta, förklarar Petter Klingofström och fortsätter:
Artikelbild

Entré. Life City, som byggs ovanför Essingeleden, blir själva entrén till nya Hagastaden. Bottenvåningen blir genomfart för biltrafik, men planet kommer även att rymma kafé, restaurang och mötesytor.
Bild: Atrium Ljungberg


– Det är ett väldigt kommunikativt läge och väl synligt från leden, samtidigt som det ligger strategiskt till med bland annat NKS, KI och universitetet i närheten. De som jobbar och studerar vid dessa institut vill vi ska upptäcka och bidra till Life City.

Årligen kör över 70 miljoner bilar in i tunneln som Life City – som får en organisk och spektakulär form –ska byggas på. För arkitekturen står On Arkitekter och byggnaden kommer att bli minst Breeam Very Good-certifierad. Nästa år sätts spaden i jorden och byggnationen beräknas pågå under drygt två år.

– 2019/2020 beräknas Life City stå klart. 2020 kommer även den nya tunnelbanelinjen till Hagastaden att börja rulla och två år senare kopplas den samman med stationen vid Arenastaden. Nästa år startar även Citybanan. Det är med andra ord en hel del som händer i Stockholm och inte minst här i Hagastaden.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration