Ett nytt kvarter växer upp i Råsunda

Råsunda fotbollsstadion är riven, men Solnastadsdelen lever i allra högsta grad. Och faktum är att den västra läktaren har sparats och blir en del av Fabeges nya kontorshus Drivhuset.
– Det blir en plats för företag att växa i, säger Sofia Sköld, ut­hyrare för Fabeges Råsundaprojekt som även omfattar byggnation av Telenors nya kontorshus.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-04-15 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Telenor. Fabege har precis startat markarbetena för det nya kontors- huset i Råsunda där Telenor kommer att hyra 10 000 kvadratmeter. Cirka 6 000 kvadratmeter lokalyta återstår att hyra ut.
Bild: Fabege


Fabege och Peab köpte tillsammans Råsunda-tomten 2009 och nyligen delades ägandet upp av marken och befintliga fastigheter. Peab köpte samtliga bostadsbyggrätter medan Fabege förvärvade den kommersiella delen, det vill säga de befintliga kontorsbyggnaderna och den kommersiella bygg­rätten. Till de befintliga byggnaderna hör den så kallade Dallasskrapan – där bland annat Svenska Fotbollförbundet tidigare satt innan de flyttade med fotbollslandslaget ut till Arenastaden och Friends ­Arena – och Råsundastadions kam-liknande västra läktare. Totalt omfattar dessa ytor 15 000 kvadratmeter och det nya namnet på kontorshuset blir Drivhuset.

Grönt område


– Det kommer att bli ett väldigt grönt område, berättar Sofia Sköld där vi sitter i Fabeges kontor i Arenastaden och fortsätter:

– Vi tänker oss ett orangeri i höghusets bottenvåning och låghuset, eller kammen, får fem gårdar med olika teman ut mot Parkvägen. Mot Torgstråket, som blir gågata, blir det en ny, livligare och grönare fasad med butiker och serviceverksamheter.

I dag är lokalytorna i Drivhuset betong-rena. Låghusdelen är fem våningar hög och varje plan kommer att rymma kontorsytor om 1 500–2 100 kvadratmeter. En ny takvåning ska byggas för exklusivare pausutrymmen. På den 165 meter långa fasaden ut mot Torgstråket ska små inglasade samtalsrum skapas som kommer att sticka ut som små glaskuber ut mot den blivande gågatan. Den 15 våningar höga Dallasskrapan består av ljusa och effektiva kontorsplan. Tanken är att de första hyresgästerna ska flytta in under det första halvåret 2018.

– Vår förhoppning är att locka företag som vill växa, vilket också är möjligt eftersom det kommer att finnas kontorsytor i olika storlekar, säger Sofia Sköld.
Artikelbild

Glaskuber. Ut mot Torgstråket kommer samtalsrum att byggas i små glaskuber.
Bild: Fabege


Landmärke


I området kommer Peab att uppföra cirka 700 bostadsrättslägenheter. Bredvid Drivhuset har markarbetena precis startat för Fabeges nya kontorsprojekt där Telenor redan har tecknat hyresavtal om 10 000 kvadratmeter för sitt svenska huvudkontor. Kontorshuset får totalt ytor om 16 000 kvadratmeter och ambitionen är att huset ska blir ett landmärke i Råsunda, väl synligt från både Solnavägen och Frösundaleden. Byggnaden ska certifieras enligt Breeams nivå Very Good, vilket till exempel ställer krav på materialval, inneklimat, cykelparkering med omklädningsrum och närhet till kollektivtrafik.

– Tunnelbana, tvärbana, pendeltåg och bussar finns i området. Det blir ett lugnt område, men ändå väldigt synligt och tillgängligt. Det faktum att mycket bostäder ska byggas gör att området kommer att leva 24/7, säger Sofia Sköld.

Locka företag


Telenor kommer att hyra våning ett till och med sju. De vakanta ytorna finns i entréplan i form av restauranglokal och butiksyta. Hela våningsplan åtta om 1 500 kvadratmeter är ledigt samt sex plan i det högre tornet och tre plan i det lägre tornet. Tornlokalerna får ytor om mellan 200 och 750 kvadratmeter.

– Vi tror att lokalerna kan locka företag som vill sitta nära Telenor. Vi har precis börjat uthyrningsarbetet för kontorsprojektet och jag tror att vi kommer att hyra ut väldigt mycket framöver, säger Sofia Sköld.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration