Solna har framtidstro

Arenastaden och Hagastaden är de två största utvecklingsprojekten i norra Europa. Båda ligger i Solna. – Det är otroligt bra. Solna är en dynamisk stad med tillväxt, säger den nyvalde kommunstyrelseordföranden Pehr Granfalk (M).

Skriven av Therese Aronsson 2012-03-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

I TOPPEN. Svenskt Näringslivs mätningar har kommunens företagsklimat legat i topp i Sverige i fyra år i rad. Dessutom har Solna Sveriges lägsta kommunala skatt.
Bild: David Schmidt


Kontoret är nyrenoverat. Här finns ett stort konferensbord, ett skrivbord och en fåtöljhörna med kaffemaskin. Färgerna går i grönt och vitt. Från fönstren på sjunde våningen i stadshuset ser kommunstyrelsens ordförande, Pehr Granfalk (M), ut över Solna. Han tillträdde posten vid årsskiftet.

– Solna är en rolig kommun att jobba i. Vi befinner oss i ett intensivt skede utvecklingsmässigt. Man kommer inte känna igen sig här om tio-femton år.

Skapas många arbetstillfällen


Han syftar på de två stora stadsutvecklingsprojekten som byggs. I Arenastaden, med Nationalarenan, Mall of Scandinavia och Arenahotellet, investeras det 16 miljarder kronor och i Hagastaden, med nytt sjukhus och ett Life science-kluster, investeras det 50 miljarder kronor.

– Det är enorma summor. De är de två största utvecklingsområdena i norra Europa och båda ligger i Solna. Det är otroligt bra för tillväxt och utveckling, och gör att många arbetstillfällen skapas.

I Solna bor det 70 000 personer och 80 000 arbetar i kommunen. Här finns mer än 8 000 företag, bland annat i de företagskluster som finns inom bygg, IT, life science och livsmedel. Pehr Granfalk skulle gärna se fler, annorlunda kluster för att locka hit fler företag och öka tillväxten ytterligare.
Artikelbild


Solnas företagsklimat är väldigt bra och de har Sveriges lägsta kommunalskatt. Enligt Svenskt Näringslivs mätningar har kommunen legat i topp i Sverige i fyra år i rad.

– Det är oerhört viktigt och vi arbetar mycket med näringslivsfrågor. Det måste vi för att klara välfärden, för att klara utbyggnaden av vård, skola och omsorg. Vi måste även klara den sociala biten med utanförskap. Genom arbete bryts utanförskap. I Solna är arbetslösheten låg och unga växer inte upp utan hopp. Därför har vi inte de problem som många andra kommuner har, säger han och fortsätter.

– Vi vill inte att man ska arbeta, bo och leva här utan leva, bo och arbeta. Fast det gäller att inte slå sig till ro utan vara ödmjuk inför att det kan vända lika snabbt.

Pehr Granfalk berättar att de även planerar ett nytt och modernare Solna Centrum, ett Solna City. Det ska bli större och trevligare. Med påbyggnader ska det ­skapas fler kommersiella ytor, fler bostäder och fler kontorsytor, precis vid tunnelbanestationen.

Men det har inte alltid varit en framgångssaga. För 15–20 år sedan var Solna inne i en nedåtgående spiral med stora utflyttningar. Genom att satsa på utvecklingsfrågor och infrastrukturprojekt lyckades man vända den.
Artikelbild

OIGENKÄNNLIGT. "Vi befinner oss i ett intensivt skede utvecklingsmässigt. Man kommer inte känna igen sig i Solna om tio- femton år", säger Pehr Granfalk



Citykänslan sprider sig


– Vi har lyckats förvalta och utveckla de förutsättningar som vi har. Det finns andra områden med liknande placering som inte lyckats lika bra. Vi inser att arbete i Solna inte bara handlar om att sitta på ett kontor, den yttre miljön är också viktig. Solna ska upplevas som en modern och fräsch stad som man vill leva och verka i. Det kan vi fortfarande bli bättre på.

När de nya utvecklingsområdena är klara kommer Solna att ha norra Europas största område för life science, vilket kommer att locka hit många företag. Hagastaden kommer att få Solna och Stockholm att växa samman. Det gör att den pulserande citykänslan sprider sig till Solna. Det blir enklare att bo i Solna och jobba i Stockholm och tvärtom.

– Här finns ett bra underlag för framtiden. Solna är en dynamisk stad med framtidstro och tillväxt. Det är här det händer. Vi tänker nytt och är inte rädda för att tänja gränser. Solna är ett av de modernaste ställena i norra Europa, säger Pehr Granfalk.
"Det finns ett väldigt stort intresse för att etablera sig här, både från svenska och utländska företag."

Varför ska företag etablera sig i Solna?


– Kommunikationerna. I Solna är det nära till det mesta. Här finns tunnelbana, bussar, pendeltåg och det är nära till Arlanda och Bromma. Det sker även en fantastisk utveckling och tillväxt här med Arenastaden och Hagastaden. Det är svårt att greppa hur stora de är och hur mycket de kommer att betyda för Solna.

– Det finns ett väldigt stort intresse för att etablera sig här, både från svenska och utländska företag. Just nu finns några stora företag som är på väg in.

Vad behövs för Solnas fortsatta utveckling?


– En tunnelbana till Karolinska. Det skulle vara naturligt att dra en gren från Odenplan som efter Karolinska sedan går till Täby. Det skulle underlätta för både kontor, bostäder och handel som byggs här. Vi jobbar hårt för det, men tyvärr kan det ligga långt fram i tiden. Det som också behövs är att skapa portar till staden som man ser när man kommer på motorvägen. Men det kommer att göras i och med bygget av de två nya stadsdelarna.

Sök lediga lokaler i Solna!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration