Gränby får sport- och äventyrsland

Just nu pågår Atrium Ljungbergs utveckling av Gränby för fullt, och det senaste tillskottet är Turbo Sport & Adventure Zone – 4 400 kvadratmeter sport och äventyr.
– Vi gör denna satsning för att motverka det stillasittande samhälle som våra barn och ungdomar befinner sig i, säger Theo Blanco, grundare till sport- och äventyrslandet.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-04-08 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Utveckling. Atrium Ljungberg ser en konstant utveckling av Gränby de kommande fyra åren.
Bild: Sweco Architects


I mitten av februari slog man upp dörrarna till Turbo, och sedan dess har det varit fullt tryck. Här finns bland annat 50 trampoliner, en ninja warrior-park, klätterväggar och hinderbanor. Målgruppen är i första hand barn och ungdomar mellan sex och 16 år, som har passerat leklandsålder.

– I det numera stillasittande samhället försöker vi skapa en miljö som dagens barn och ungdomar kan ­relatera till, säger Theo Blanco.

Turbo Sport & Adventure Zone vill erbjuda utmaningar som ungdomar annars ofta finner i data- och tv-spel.
Artikelbild

Daniel Kvant Suber, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.


– Vi försöker ta det som attraherar dem från den virtuella världen och få dem att uppleva samma sak – fast på riktigt, säger Theo Blanco.

På sport- och äventyrslandet finns även multisport­arenor där man kan spela ­basket, fotboll eller innebandy.

– Det är riktigt fysiskt påfrestande och vi garanterar att alla sover gott på kvällen efter att de har besökt oss, säger Theo Blanco.

Han berättar att de tänkt till kring matutbudet på arenan, som utgörs av sunda alternativ.

– Turbo Sport & Adventure Zone är den första aktivitets- och äventyrsarenan av sin sort. När den är klar vill vi rulla ut den till andra marknader. Visionen är starkare, friskare barn, säger han.

Etableringen av sport- och äventyrslandet i Gränbystaden är en del av Atrium Ljungbergs satsning på området, och man är mycket nöjd med sin nya hyresgäst.

– Theo är enormt engagerad, det är verkligen jättekul att jobba med någon som lägger ner hela sin själ i allt han gör, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

Han berättar att det som gör Turbo unikt är att här finns alla saker samlade på ett ställe.

– Tanken är att flytta barnen från datorskärmen till en mer aktiv miljö och det har man verkligen lyckats med. Det tillför mycket till Uppsala och denna specifika åldersgruppen, säger Daniel Kvant Suber.

Mycket på gång


Målet för Atrium Ljungbergs utveckling av Gränby är att ta hand om hela familjen. Det bidrar äventyrslandet till.

– Det blir en bra mötesplats som ska leva under ­dagens alla timmar, säger han.

Förutom äventyrslandet är det mycket som är på gång i området, som sträcker sig från Bärbyleden till Vaksalagatan. Det stora målet är att binda ihop den norra delen av Gränbystaden med Gränby centrum.

– Här vill vi bidra med handel, mötesplatser, nöjen och naturligtvis bostäder, säger Daniel Kvant Suber.

I detaljplanen som nyligen antogs medges ungefär 400–500 bostäder för Atrium Ljungbergs del. Kommunen vill sedan bidra med betydligt fler, upp mot 3 000–4 000 bostäder.

– Det kommer att bildas en sammanbunden stads­nod, med Uppsala eventcenter mitt i, säger Daniel Kvant Suber.

Sedan utvecklingen startade 2013 har det skett en modernisering av området och det har tillkommit flera nya aktörer, bland annat inom mode. Parkeringsytorna har också expanderats. Och tanken är att fortsätta växa.

– Vi ser en konstant utveckling kring Gränby från i år fram till år 2020, säger Daniel Kvant Suber.
Artikelbild

Grundare. Theo Blanco är grundare till Turbo Sport & Adventure Zone.
Bild: Martin Kelam


Tydlig vision


Atrium Ljungbergs fyra år långa utveckling ­kommer att bestå av två etapper med bostadsbyggande, och ­sedan följer en etapp med byggnation av kommersiella lokaler. Förutom de upp mot 500 bostäderna tillkommer 20 000 kvadratmeter handel, nöje, restaurang och kultur. Förhoppningen är att tillskapa minst fem–sex restauranger och att få till ett kulturhus.

– Det finns även potential för nya detaljplaner för ytterligare 20 000 kvadratmeter handel, säger Daniel Kvant Suber.

Atrium Ljungberg har en tydlig vision med sitt arbete med Gränby – de vill skapa en stadskärna.

– Den ska inte konkurrera med Uppsala stadskärna, men det blir ett alternativt city. Här finns ett stort flöde av människor, så det finns goda förutsättningar. Jag personligen ser inget område i Uppsala som har bättre grundförutsättningar än Gränby att ta steget och bli en stadsnod, säger Daniel Kvant Suber.

Det ska även till en väl utvecklad kollektivtrafiknod vid Gränby centrums södra ände.

– Hela Gränbystaden är en fantastisk vision av ­Atrium Ljungberg för Uppsalas utveckling. Det kommer att bli Uppsalas största stadsdel som erbjuder både invånare och besökare ett helhetsutbud med boende och upplevelser. Vi är en del av denna satsning och det betyder mycket för oss, avslutar Theo Blanco.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration