"Vi vill växa ännu mer"

Klövern är en av de större fastighetsägarna i Uppsala och har de senaste åren haft en brant utvecklingskurva. Ambitionen är att fortsätta växa, både med förädling, förvärv och nybyggnation.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-04-14 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Henrik Lindley, affärsenhetschef på Klövern.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Henrik Lindley är affärsenhetschef på Klövern i Uppsala. Han började på bolaget 2007, ungefär samtidigt som man förvärvade det gamla Pharmaciaområdet som senast ägdes av Pfizer. Här har Klövern sitt kontor, vilket skapar närhet till många av kunderna – något som de generellt värderar högt. Området kallas numera Uppsala Business Park.

– Det är viktigt med närhet till och dialog med kunden i alla lägen. Vi tror att det är just vår närhet till och kunskap om våra hyresgäster och hus som gör oss lite speciella, säger Henrik Lindley.

Klövern har egen förvaltning, och kan möta kunderna i eventuella önskemål om exempelvis om- eller utbyggnation.

– Det är en modell som fungerar bra i Uppsala, som trots att det är en storstad har småstadens mentalitet i mångt och mycket, och då är närhet och dialog viktiga parametrar, säger Henrik Lindley.

Pfizer avvecklade Pharmaciaverksamheten till slutet av 2008, och sedan dess har Klövern fyllt på med nya hyresgäster. I dag sitter det närmare 80 bolag här, med kring 2 300 anställda totalt. Det är både stora globala koncerner och små företag.

– Eftersom här fanns kontor, laboratorier, forskningslokaler och produktionslokaler för Life Science så var det den naturliga målgruppen för vår fortsatta utveckling av området, säger Henrik Lindley.

Har koll på läkemedelstillverkning


Klövern i Uppsala är partner till företagsinkubatorn UIC, Uppsala Innovation Center.

– Vi har varit med där sedan 2008 och ett antal av de företag som har vuxit fram har blivit hyresgäster hos oss i Uppsala Business Park. Så det är ett väldigt positivt samarbete, säger Henrik Lindley.

Något som gör Klövern i Uppsala speciella är enligt Henrik Lindley att de har kompetensen att driva lokaler där det sker läkemedelsproduktion – något som styrs av avancerade regelverk.

– Vi är utbildade i bland annat GMP, Good Manufacturing Practice, som innebär att man ska ha koll på alla steg i läkemedelstillverkningen. Eftersom vi till exempel bidrar med sterilt vatten som används till produktionen blir vi leverantörer in i produkten, säger han.

Han menar att det är en viktig förutsättning för företag verksamma i branschen att ha en hyresvärd med rätt kompetens och förståelse för komplexiteten i laboratorierna och tillverkningen.

– De blir lyckliga när vi talar samma språk, vi förstår deras situation och har egna rutiner som säkerställer att saker sköts på rätt sätt, säger han.

Förutom Uppsala Business Park äger Klövern fastigheten Kungsporten i Boländerna som består av sju kontorsbyggnader med cirka 20 000 kvadratmeter lokaler. De äger också kvarteret Suttung som ligger precis vid resecentrum. Här har man nyligen byggt om och byggt ut en kontorsbyggnad där bland andra Länsstyrelsen och IP Only har flyttat in. Under april flyttar Swedbank sina verksamheter från Kungsgatan, Stora torget och Björkgatan. I bottenvåningen kommer det, förutom konferens och restaurang, att finnas en entré till Elite hotell som Klövern skapar i direkt anslutning till kontorsbyggnaden.

– Där kommer det att bli en magnifik utsikt med en restaurang och skybar på plan tio, och totalt skapar vi 200 hotellrum, säger Henrik Lindley.

Man har rest stommen och räknar med inflyttning för hotellet om cirka ett år. Med bland annat solceller på taket når man miljöbyggnad guld. Klövern äger även två fastigheter utefter Kungsgatan, med bland annat en Willys-butik och kontor.

Klövern har generellt haft en kraftig expansion över tid. Under den tid Henrik Lindley arbetat på bolaget har det sammanlagda fastighetsvärdet gått från knappt tio miljarder till 35 miljarder.
Artikelbild

Centralt. Klöverns kvarteret Suttung ligger precis vid resecentrum.
Bild: Per-Erik Adamsson


Har vågat satsa


Just Uppsalaenheten har dessutom haft den procentuellt största värdetillväxten av alla Klöverns enheter de senaste åren. Detta vittnar enligt Henrik Lindley om vilken potential som funnits och finns i Uppsala för fastighetsinvesteringar.

– Det beror på flera saker. Vi har naturligtvis jobbat och slitit, men också vågat satsa och exempelvis köpa Uppsala Business Park som hade höga driftskostnader och skulle tomställas. Efter mycket jobb har vi vänt det till något gynnsamt, och samma sak gäller för våra andra kvarter i staden, säger han.

De senaste två åren har Klöverns fastighetsvärde i Uppsala ökat med 46 procent och i dag är värdet cirka två miljarder kronor.

– Vi har ambitionen att växa ytterligare, dels ska vi förädla befintliga fastigheter, och sedan tittar vi också på förvärv, fortsätter Henrik Lindley.

Ett annat sätt att växa är att bygga nytt, och i Uppsala Business Park kan de, med förnyade detaljplaner, bygga nästan 100 000 kvadratmeter till på den mark som de äger.

– Uppsala kommun tycker att den typen av expansion som bland annat Uppsala Business Park utgör är jätteviktig för staden, vilket känns bra, säger Henrik Lindley.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration