Jeanna Kanold har hittat chokladens magi

Jeanna Kanold som pralin är fyrkantig med en bronskula på toppen. Smaken är en blandning av kanel, kardemumma och ingefära. Den har en krämig insida och en karaktär som stannar kvar länge. – Jag är en romantiker som älskar traditioner. Pralinen som speglar mig ska vara vacker att titta på, ha en väldigt personlig och unik smak och vara oförglömlig. En ”Spice”, säger chocolatieren, som startade Flickorna Kanold.

Skriven av Therese Aronsson 2012-02-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Varje morgon dricker hon en kopp varm choklad. Inte O’boy, utan riven, mörk kvalitetschoklad som smälts i varm mjölk. En bra start för att orka med alla utmaningar. Under dagen äter hon minst en chilitryffelpralin, som är favoriten, och minst 50 gram choklad. Oftast betydligt mer.

– Det är min dos för att överleva. Choklad har så många positiva egenskaper. Den ökar ämnesomsättningen, är antidepressiv, bra för hjärtat och bra för diabetiker. Och så är det den där lilla njutningen när man har ett fat praliner att välja vilken man ska ta, säger Jeanna Kanold, Sveriges chokladdrottning.

För 14 år sedan startade hon butiken Flickorna Kanold i Göteborg, där hon tillverkade alla praliner själv av de finaste råvarorna. "Flickorna" inkluderar hennes tre döttrar och Kanold kommer från Bröderna Kanold, som var populära chokladtillverkare i början av 1900-talet. I dag är Jeanna gift med barnbarnet till en av bröderna, så även om hon själv är ingift har döttrarna Kanoldblod i ådrorna.

För Jeanna är chokladen inte bara ett jobb. Det är hennes hobby, hennes liv, hennes passion. Hon arbetar därför dygnet runt och kör på känsla snarare än ekonomiska beräkningar. Det har gått bra hittills. Butiken har utvecklats och blivit ytterligare en butik, ett café och en kokbok.

– Jag älskar choklad. Den ger samma effekt som när man är superförälskad. När du får in en bit i munnen griper den tag i dig och får allt annat att verka oväsentligt. Choklad berör och det är något unikt. När någon kommer in två dagar innan jul och är stressad för att de inte har börjat med varken julmaten eller julklappsshoppingen händer det något när de har ätit lite choklad. De går ut som en gladare människa. Det är det jag älskar, att glädja andra människor och sprida lycka.

118 olika sorters praliner


I sortimentet har Flickorna Kanold 118 olika sorters praliner. Många som kommer in vet inte vad de ska välja. Då brukar Jeanna föreslå olika smaker för dem som hon tror de gillar, som i filmen Chocolat av Lasse Hallström. Ofta har hon rätt. I filmen förför huvudpersonen en hel by med sin choklad och alla blir småförälskade. Choklad har den effekten. Det finns en magi som Jeanna tydligt märker av.
Artikelbild

LYXIGT. "Fin choklad är inte något man köper och stoppar i munnen på bussen, utan man lägger upp det på ett fint fat när man kommer hem", säger Jeanna Kanold.
Bild: Emma Granberg


– Choklad är en av de fem viktigaste sakerna som finns, men det är svårt att sätta fingret på vad som gör magin. Det är en produkt som förändrar människor, det är så mycket passion i choklad. På caféet kan det sitta tjejer vid ett bord och killar vid ett annat. Efter att ha ätit choklad börjar de att prata med varandra. Den har samma effekt som alkohol, men man mår bättre dagen efter. Det är även ett afrodisiakum. Casanova drack mycket varm choklad.

Det är i köket, med sina grytor och sin choklad, som Jeanna trivs som bäst. Själv var hon alltid delaktig i matlagningen när hon växte upp på stuteriet i Lerum. Hela familjen arbetade tillsammans på gården med de 40 hästarna och på kvällarna samlades de i köket. Likadant är det nu, där hennes döttrar är delaktiga i chokladverksamheten. Entreprenörsandan hade hon också med sig hemifrån. När hon som 28-åring startade chokladbutiken hade hon hunnit utbildat sig till kock i England, arbetat på Amanda Bohman i Göteborg i ett år för att sedan driva samma restaurang i två år. Efter att ha fått barn startade hon sitt livsverk.

"Svårare än jag trott"


– Hur svårt kan det vara, tänkte jag. Och det var mycket svårare än jag trott. Men då var det bara att ge sig in det och lära sig.

Att göra choklad är en konst som innefattar mycket kemi. Det absolut viktigaste, och svåraste, är att ha rätt temperatur, 30 grader, på chokladen. Någon höjning eller sänkning kan ge stora effekter. Bland annat handlar det om att få den rätta glansen och det rätta knäcket när chokladen bryts. I dag har hon sitt chokladlaboratorium i Saluhallen i Göteborg där folk kan se tillverkningen genom stora glasrutor. Där inne gör chocolatieren Maria Östberg chokladkakor med nötter och havssalt. Det finns en kran som det rinner smält choklad ur och som för tankarna till Willy Wonkas chokladfabrik. Doften från den ljumna chokladen är ljuvlig.

– Jag vill visa att chokladen är handgjord, närproducerad och att vi inte har i några konstigheter i. Alla ingredienser finns på hyllorna, säger Jeanna.

Följer trender


Som chokladtillverkare måste man följa trender, precis som i modebranschen. Därför hittar man både wasabipraliner och getostchoklad i disken. Hon har hittat lyckade kombinationer med både curry, fänkål och lax. Något som däremot inte blev gott var en pumpapralin som hon försökte sig på inför halloween ett år. Storsäljaren är "Göteborg" med havssalt på.
Artikelbild

NYTTIGT. Det finns ett naturligt stopp när man äter fin choklad, det går inte att vräka i sig hur mycket som helst. Att den dessutom ökar ämnesomsättning gör den bra för figuren. Jeanna Kanold har gått ner 15 kilo sedan hon började äta mycket choklad.
Bild: Emma Granberg


– Det får inte blir mer konstigt än vad det är gott. Jag måste själv älska varje pralin. Den trendigaste smaken för februari 2012 är en passionsfruktstryffel med chili i en hjärtform av mörk choklad, på grund av Alla hjärtans dag. Det är en blandning av det exotiska och det heta. Just nu är det även inne att dricka rödvin till choklad. Många kommer in med en flaska och vill ha smakråd.

I början hade namnet Kanold större betydelse än nu, anser Jeanna. Att starta företag som ung tjej var inte lätt och då var det bra att ha en historia att bygga på.

– Det har varit blandande åsikter i släkten Kanold. En del har tyckt att det gamla är begravet och ska förbli så medan andra tycker att det är roligt att jag tar vid de gamla traditionerna. Men jag känner att jag har gjort helt min egen grej. Hade butikerna inte hetat Kanold hade de ändå funnits och det är skönt att veta.

Interiört har butikerna och cafét en gammaldags, charmig stil. Som att flyttas tillbaka flera årtionden. Stilen har hon valt medvetet för att den ska hålla i längden och inte bli omodern. Hon har tänkt långsiktigt och förhoppningen är att någon av döttrarna en dag ska vilja ta över verksamheten. Men det allra viktigaste för henne är att uppmuntra dem till att arbeta med något som de älskar.
"Jag har tre döttrar och självklart finns det en förhoppning om att någon av dem ska vilja ta över."
– Jag vill visa att arbetet tar upp en stor del av ens liv och att man ska satsa på något som man verkligen tycker är roligt. Jag vill visa dem vad arbetsglädje är. När de väljer vad de vill göra är det absolut viktigaste att de hittar något som de brinner för. Men jag har tre döttrar och självklart finns det en förhoppning om att någon av dem ska vilja ta över. De är med i caféet varje helg och runt middagsbordet diskuterar vi alltid nya smaker. Vi har väldigt roligt ihop. Min yngsta har ett väldigt välutvecklat smaksinne och ofta låter jag henne prova nya smaker. Min äldsta är intresserad av ekonomi och mellandottern är just nu bara kär i sin pojkvän.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är en perfektionist. Jag älskar att ha kontroll och är en sann entreprenör. Jag gillar utmaningar och tror verkligen på det jag gör. Jag ser inga hinder utan bara möjligheter. Jag gillar förnyelse och att sätta avstamp. Jag älskar varje dag för jag får så mycket tillbaka. Jag skulle inte kunna ha ett jobb där jag inte trivs.

Vad är ditt nästa steg?

– Jag gör något nytt varje år och i år har jag något väldigt spännande och roligt på gång, men det är inte någonting som jag kan berätta om nu. Men allt jag gör ska ha en röd tråd, säger hon hemlighetsfullt.

Hästtjej blev chocolatiere

Namn: Jeanna Kanold.
Ålder: 41 år.
Familj: Man och tre döttrar, i åldrarna 12, 16 och 18 år.
Bor: Söder om Göteborg, men planerar att flytta in till centrum.
Gör: Driver Flickorna Kanold som i dag har två butiker, egen tillverkning och ett café i Göteborg.
Favoritchoklad: Chilitryffel. "Den har allt. Det är mörk choklad som blir väldigt spännande med pepparn. Jag äter minst en varje dag."
Hobby: "Det är svårt att få tid för en hobby som egenföretagare, men matlagning är ett stort intresse och så är jag en hästtjej."
Bästa platsen på jorden: Havet. "Det är en frihet att ha det så nära, det ger så mycket energi. Jag skulle ha svårt att flytta från Västkusten."
Aktuell: Har släppt boken "Med kärlek till choklad" med chokladrecept, inte bara på praliner utan även på omelett, paj och toast. I bok nummer två vill hon visa upp ännu fler möjligheter med choklad, att man kan använda den på väldigt annorlunda vis.



Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration