Senab – ett år som A2-testpiloter

För ett år sedan stöptes Senabs kontor om till A2. Med den erfarenheten i ryggen kan de nu bekräfta att det är lika viktigt att funktionen sätts i centrum i ett A2-kontor, som när det gäller god arkitektur.

Skriven av Camilla Kempe 2012-10-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Efter ett år som testpiloter kan Senab konstatera att de miljöer som varit populärast har varit de flexibla arbetsplatserna.
Bild: Björn Leijon


Funderar du på att inreda kontoret efter ett A2-koncept? Då behöver du noggrant tänka ­igenom behoven innan. Att tänka igenom flödet av arbets­uppgifter och funktioner är viktigt för att inte falla offer för idéer som inte är funktionella. Satsa också på en bra arkitekt som är väl införstådd med utmaningen som följer. Detta är några av Senabs råd på vägen mot A2.

– En annan avgörande och viktig del i ett A2-projekt är att du har hela ledningens tro på projektet. Om de inte är med på banan från början och förklarar varför man vill göra detta för medarbetarna kommer projektet inte att fungera, säger Mikael Grundén, försäljnings- och marknadschef på Senab.

Under året har Senab även förvärvat Svensk inredning Viking AB som är ledande leverantörer när det gäller inredning till hotell- och restaurangbranschen.

– Eftersom en A2-inredning innebär färre möbler, men med högre kvalitet och funktion, frigörs yta. Därför blir det inga problem för oss när ungefär femton nya medarbetare flyttar in i januari. Det är tydligt att konceptet är extremt effektivt om du behöver expandera och vill undvika en kostsam flytt, säger Mikael Grundén.

Yta och miljöer


När Senab bestämde sig för att göra om sina kontor tog de i ett tidigt stadium kontakt med Wivian Eidsaunet från Murman Arkitekter. Hon tog fram en medarbetar­enkät och utifrån den kunde man sedan se vilka funktioner man såg sig behöva i sina kontor. Även IT-stödet sågs över så att det skulle vara fullt fungerande för A2 innan projektet drogs igång.

När kontorsinredningen väl var klar upplevde flera av medarbetarna att de fick en nytändning. Och det är lätt att konstatera att A2-miljöer är attraktiva.

– Genom att inredningen är så varierad blir helhetsintrycket luftigt och snyggt. Det var ett av skälen till varför vi valde att göra om våra kontor. Du får också lättare att locka till dig och behålla nya medarbetare med en attraktiv arbetsmiljö, säger Anders Dahl, vd på Senab.

De miljöer som man ser har används flitigast har varit de flexibla arbetsplatserna, gärna med möjlighet att koppla in sin bärbara dator till en större skärm. Arbetsbord med högre höjd och projektborden har också används flitigt då A2 stödjer projektarbete bra. Lounge­miljöerna har mestadels använts till spontana möten och leverantörsdragningar.

Ledarskapet sätts på prov


I ett kontor som bygger på A2 sitter inte medarbetarna lika samlat som i ett traditionellt kontorslandskap. Detta gör att chefer inte har samma överblick över sina medarbetare.

– Men bygger du ditt ledarskap på "kontroll" tror jag ändå att du är fel ute. Och det fungerar definitivt inte i ett kontor byggt på A2. Att se sina medarbetare är viktigt oavsett om du har en fast eller rörlig arbetsplats. Om det finns brister i ledarskapet blir detta extra tydligt i den här miljön, menar Anders Dahl.

– Gruppsamhörigheten inom den egna gruppen har tappats något eftersom gruppen rör sig på ett annat sätt i en A2-miljö. Men bara för att du som medarbetare kan välja plats där du vill jobba för dagen, betyder inte detta att du alltid väljer själv. Platsen måste stödja det arbete du ska utföra och för att inte tappa puls och ­dynamik i en uttalad arbetsgrupp kan du som ledare aktivt behöva hålla ihop gruppen ibland, säger Mikael Grundén.

Möjligheten att interagera mellan grupperna har dock förbättrats genom att du flexibelt rör dig mellan grupper.

– Det är det jag gillar allra mest – att du kan cirkulera och på det viset lära känna alla dina arbetskamrater bättre. Jag trodde också att jag skulle ha svårt att släppa mitt skrivbord där man kanske har satt upp kort på familjen och gjort det lite personligt. Men jag har märkt att jag inte alls saknar den tryggheten på jobbet och det är otroligt skönt att inte kunna samla på sig så mycket papper som man ofta gör vid ett eget skrivbord, säger Susanne Eklund, projektkoordinator, Senab Concept.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration