Clarion Hotel Arlanda Airport – Sveriges grönaste hotell

Med bikupor på taket, en örtträdgård på terrassen och utrotningshotade djur i garderoberna satsar nyinvigda Clarion Hotel Arlanda Airport på en tydlig miljöprofil. De har en miljösmart restaurang, klimatkompenserar sina gäster och uppmuntrar till ett wake up call.

Skriven av Therese Aronsson 2012-10-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Clarion Hotel Arlanda Airport.
Bild: Sara Appelgren


En dröm gick i uppfyllelse för Petter A. Stordalen när hans nya hotell Clarion Hotel Arlanda Airport invigdes den 1 november. Han håller inte inne med sina känslor.

– Det fanns tre sådana här möjligheter. Sas tog Gardermoen och Hilton tog Kastrup, så det var bara Arlanda kvar. För mig var det som en första dejt med en tjej, när jag kom hit. Jag kände att vi var perfekta tillsammans. Känslan när jag fick beskedet från Swedavia att det blev vi är omöjlig att beskriva, säger han och fortsätter mässa.

– Sedan Josef och Maria sov över i ett stall har vi människor rest mer och mer. En av framtidstrenderna som man är helt säker på är att vi kommer att resa ännu mer i framtiden. Det är en megatrend.

Petter A. Stordalens vision är Europas bästa flygplatshotell.

– Här kommer det snart att finnas en utomhuspool där man kan ligga och se flygplanen lyfta och landa. Sedan kan man ta på sig tofflorna och gå direkt till gaten. På hur många flygplatser kan man göra så?

19 miljoner resenärer passerar Arlanda flygplats varje år. Arkitekten Anders Björkén berättar att tanken har varit att skapa ett hotell som lika gärna kunde ligga i Berlin, Amsterdam eller Chicago. Flygplatshotellet måste attrahera människor från hela världen.

– Därför har vi satsat på en genomgående varm och jordig färgskala som känns ombonad. Det behövs för att det ska stå sig i tio år. Men det finns inslag som sticker ut som gästerna kommer att ha åsikter om.

Han visar upp en svit med ett sovrum och ett sällskapsrum där två porslinspudlar hälsar välkommen. Här inne finns en mjuk känsla med kuddar, tygklädd sänggavel och en bylsig fåtölj. Ena väggen har en inramad fototapet och i ett hörn står en vas i härjat trä. Den som öppnar garderoben möts av ett utrotningshotat djur.

Palmoljefri verksamhet


– Det är vackra bilder med tuffa budskap och hårda sanningar. I dag finns det 16 000 utrotningshotade arter. Vi måste ta hand om vår natur, säger Johan Svensson, hotellets vd.

Han berättar att när gästerna beställer väckningssamtal, wake up call, ser de till att hundra kvadratmeter regnskog skyddas från att huggas ner. Sammanlagt har de mellan 5 000 och 10 000 väckningssamtal per år, vilket kan innebära närmare en miljon kvadratmeter.

Miljömedvetenheten är stor på det nya hotellet. De klimatkompenserar sina gäster med trädplanteringar i Malawi, de har en klosterinspirerad örtträdgård på terrassen och bikupor på taket. Dessutom är ambitionen att ha en palmoljefri verksamhet, eftersom det är på grund av produktionen av palmolja som stora delar av regnskogarna i dag huggs ner.

– Vi har lagt oss på en tuff nivå. Vi hoppas att konsumenterna ser och uppskattar vårt hållbarhetsarbete. Men egentligen skiter jag i det, vi tänker göra det ändå. Vi är Sveriges mest miljösmarta hotell. Med de satsningar som vi har gjort är det ingen som slår oss på fingrarna, säger Johan Svensson.

Den nya à la carte-restaurangen Kitchen & Table, som är miljövänlig, ska öppnas på tjugo platser i Sverige och den första finns i Clarion Hotel Arlanda Airport. Konceptet har inspirerats av Manhattan, där stjärnkocken och grundaren Marcus Samuelsson bor, men maten lagas med svenska råvaror.

Ambition med närproducerat


– Vår ambition är att servera närproducerat kött och fisk. I och med att vi öppnar tjugo restauranger har vi en stor möjlighet att kommunicera ut vår inriktning men också att få ned kostnadsbilden. I dag är 30 procent av råvarorna närproducerade, om tre år kanske det är 50 procent. Men framöver kommer miljötänket att bli standard i restauranger. De nya resenärerna vill känna sig fräscha när de reser och kommer att efterfråga sundare och nyttigare mat, säger Marcus Samuelsson.

Det har också satsats mycket på konst. I frukostmatsalen som rymmer 450 personer sitter tio porträtt där departure boards reflekteras i ögonen och i vardagsrummet, som är hotellets hjärta, hänger badande inuiter på väggarna. Galleri Klum kommer att bli något extra och ha en tydlig miljöprofil, där den kände fotografen Mattias Klum kommer att bjuda in andra naturfotografer.

– Jag har sett baksidan, hur vi härjar vår jord. Regnskogarna är jordens lungor och vi måste ta hand om dem. Många säger att det inte spelar någon roll vad vi gör längre, men det gör det, säger Mattias Klum.

Fastigheten är Green Building-certifierad efter att ha en energiförbrukning som är 25–27 procent lägre än Boverkets byggregler. Mikael Henning, projektledare och fastighetsägaren Swedavias fastighetschef, berättar om dubbelskalsfasaden som först har en stål- och betongstomme med en glasfasad utanpå, som fungerar som en termos. Det finns ett effektivt energisystem som styr belysningen för att kunna spara energi. Arlanda har en egen akvifär, som fungerar som ett element, varifrån hotellet hämtar kyla och värme.

– Hotellet är första byggnaden i Airport City och det betyder otroligt mycket för attraktionskraften. Här ska vi skapa en modern och miljösmart stad. Kommande byggnader planerar vi att certifiera enligt Breeam, säger han.

"Value for time"


Sammanlagt kommer Clarion Hotel Arlanda Airport att ha 44 möteslokaler och en bankettsal som rymmer 900 personer. Vissa mötesrum är enkla, andra har matsal, styrelserum och möjlighet att skjuta undan en vägg för att också kunna sova där.

– Nu pratar vi inte längre om "value for money", utan "value for time", vad man får ut av sin tid. Därför är det viktigt med bra möteslokaler på flygplatserna, säger vd:n Johan Svensson.

I och med öppnandet är Nordic Choice nu Sveriges största hotellkedja. I år har de öppnat tre nya hotell och fyra stycken befintliga hotell har gått in som franchising.

***********************************
Lokalnytt.se är Sveriges ledande sajt för företag som söker nya lokaler, vare sig det är kontor, lager eller butikslokal. Varje vecka är flera tusen personer inne på sajten och söker efter sin nästa lokal och läser artiklar om den kommersiella hyresmarknaden.

Besök även vårt G+ konto för mer information

Hos oss kan du leta efter lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration