Fullriggaren Fyra – en guldbyggnad

Med välisolerat klimatskal, solceller i solavskärmningar och en vindturbin på taket har Fullriggaren inte bara tilldelats guld enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad utan även fått utmärkelsen Sweden Green Building Award 2012.
– Det betyder oerhört mycket för oss och sporrar oss i vårt fortsatta miljöarbete, säger Camilla Steén, kommunikations- och miljöchef på Fastighets AB Briggen.

Skriven av Therese Aronsson 2012-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Väljer man att etablera sig i Fullriggen Fyra får man inte bara ett miljöanpassat kontor med smarta och genomtänkte lösningar, man får också del i den goodwill som ett projekt av det här slaget genererar", säger Camilla Steén.
Bild: BriggenBriggens kontorsfastighet Fullriggaren Fyra ligger mitt i Västra Hamnen och ambitionen är att få dem som arbetar där att känna inspiration, frihetskänsla och harmoni. Genom fönstren kan man se årstiderna skifta över Öresund och på några minuter går man ner till badplatsen och grönområdet.

– Fullriggaren Fyra är det i särklass mest spännande projekt vi utvecklat på Briggen under senare år. Här erbjuder vi inte bara flexibla kontorslokaler i absolut högsta miljöklass i ett underbart, havsnära läge, det är också ett hus som jag tycker speglar vårt varumärke på ett utmärkt sätt. Det är hållbart, nytänkande och välkomnande, säger Camilla Steén.

Miljöarbetet har varit intensivt. Bland annat har byggnaden ett välisolerat och tätt klimatskal, behovsstyrd ventilation i samtliga rum, fönster som kyler på sommaren och värmer på vintern, solceller i solavskärmningen i söderläge, vindturbin på taket samt grönt tak som höjer den biologiska mångfalden, isolerar och magasinerar vatten. För sitt arbete har Briggen och Fullriggaren Fyra tilldelats priset Sweden Green Building Award 2012.

– Vi är oerhört glada och stolta. Vi försöker vara ett föredöme i allt vi gör. Priset till Fullriggaren och det faktum att vi just nu är det företag som har flest Green Building-certifierade byggnader i södra Sverige, tycker jag är bra exempel på att vi bygger och utvecklar fastig­heter som en ansvarsfull samhällsutvecklare, eller ännu bättre, inspirerar andra till förbättringar på miljöns område.

Varför fick Fullriggaren Fyra priset?


– Fullriggaren är ett väldigt ambitiöst miljöprojekt. Byggnaden har fått högsta poäng i det svenska och stränga miljöcertifieringsprogrammet för kommersiella fastigheter, Miljöbyggnad. Miljöbyggnad bedömer totalt 16 indikatorer i de tre områdena energi, inomhusklimat och material med betyg brons till guld på varje. Fullriggaren är den byggnad som fått flest guld på dessa underliggande indikatorer i Sverige. Faktum är att byggnaden ur ett energiförbrukningsperspektiv ligger mycket nära de omskrivna så kallade passiv­husen med sina 63 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är en intressant och talande jämförelse, säger Camilla Steén.

Vad betyder miljöanpassningarna för hyresgästerna som arbetar där?


– Väljer man att etablera sig i Fullriggaren Fyra får man inte bara ett miljöanpassat kontor med smarta och genomtänkta lösningar, man får också del i den goodwill som ett projekt av det här slaget genererar. Till detta kommer att man som hyresgäst får tillgång till bilpool, vilket gör det bekvämt för den som arbetar i huset och vill slippa transporter med egen bil, av miljöhänsyn ­eller för att det helt enkelt är bekvämt.
Artikelbild


Bild: Briggen


Fullriggaren Fyra erbjuder lokaler i gatuplanet och knappt 5 500 kvadratmeter kontor från plan två till sex. På sjunde våningen finns två penthouse med tillhörande terrasser, där den ena våningen fungerar som gemensam konferenslokal. Den stora takterrassen med härlig utsikt över havet är tillgänglig för alla. Varje kontorsplan har en flexibel planlösning och kan bestå av ett till tre kontor. Det är upp till varje hyresgäst att bestämma fördelningen mellan cellkontor och öppna kontorslandskap. Man kan också skapa varierade lokaler genom att binda samman fler våningsplan.

– Vi kommer själva att flytta in i Fullriggaren i början på nästa år och i dagsläget finns det fortfarande möjlighet att bli granne med oss, säger Camilla Steén.

Vilket är nästa steg för Briggen?


– Briggen har beslutat att vid nyproduktion och större ombyggnationer alltid miljöklassa byggnaden enligt Miljöbyggnad och EU Green Building. Nästa steg i ­resan som ansvarsfull samhällsutvecklare är att fortsätta med att utveckla denna del av vår verksamhet på ett ständigt nytänkande sätt, samtidigt som vi fokuserar på våra kunder och på att ge dem bästa möjliga service.

*************************************
Lokalnytt.se är Sveriges ledande sajt för företag som söker nya lokaler, vare sig det är kontor, lager eller butikslokal. Varje vecka är flera tusen personer inne på sajten och söker efter sin nästa lokal och läser artiklar om den kommersiella hyresmarknaden.

Besök vårt G+ konto -> Lediga lokaler - Lokalnytt

Sök efter lediga kontor och lokaler i Malmö


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration