Gör ditt kontor hållbart!

Ett hållbart kontor är en attraktiv arbetsplats. Susanne Eriksson, rådgivare inom hållbar utveckling på Esam, tipsar om hur ditt kontor kan hållbarhetsanpassas.<br /> – Börja med att göra något enkelt som ger tydliga resultat och som är lätt att kommunicera, säger hon.

Skriven av Therese Aronsson 2012-08-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

{=/upload/artikelbilder/1684/small_illustration_gr_n.png}}
Från flytt, inredning och transporter till kommunikation och organisation. Allt på ditt kontor kan göras mer hållbart.

– Många åtgärder kostar inte något, som att anlita taxibolag med miljöbilar. Gör ett avtal med taxiföre­taget om att så fort en taxi beställs från din arbetsplats så ska det automatiskt komma en miljöbil. Det tar två minuter och gör skillnad, säger Susanne Eriksson på hållbarhetskonsultföretaget Esam.

Esam startades 1990 och allt de gör utgår från ett hållbarhetsperspektiv. De har några stora kunder som till exempel Swedavia, Stockholms läns landsting och GE Capital Solutions, men majoriteten av kunderna är små företag. De flesta är verksamma inom transport- och byggbranschen där miljöpåverkan är tydlig.

Attraktiv arbetsplats


Men det finns också många arbetsplatser i landet som inte har påbörjat miljöarbetet än.

– Dels är det viktigt gentemot kunderna och skapar ett positivt varumärke. Dels skapas en attraktiv arbetsplats både för att rekrytera och behålla personal. Dessutom får du en bättre kontroll av din egen verksamhet.

Med de flesta av sina kunder arbetar Esam med miljö­certifieringen ISO. Då görs först en analys av före­tagets påverkan i dag och det sätts upp mål och en handlingsplan. Sedan skapas nya rutiner för att nå målen, medarbetare får ansvar för olika delar och man tillsätter en kontrollfunktion för att se till att allt följs. Sedan får företaget ett diplom som ett erkännande för deras miljöarbete.

– Varje gång utgår man från den enskilda verksamheten. Är det ett åkeri arbetar man med transporter, med fastighetsägare arbetar man med energi och avfall, säger Susanne Eriksson.

Vill slippa skandaler


Flera delar är redan i dag hygienfaktorer på många arbetsplatser, som källsortering och resepolicys. Den nya trenden som Esam ser är att företag fokuserar allt mer på sin affärsidé.

– De funderar på om affärsidén är hållbar. Hur kommer affärsidén fungera om tio år när priserna på bensin, diesel och el kanske stiger?

Susanne Eriksson berättar att många företag även har ett socialt ansvarstagande med sjyst tillverkning i till exempel Indien eller Kina. Att inte använda vissa kemikalier vid tillverkning av kläder eller elektronikprylar förbättrar inte bara miljön utan ger även en bättre arbetsmiljö i fabrikerna.

– Allt mer tyngd läggs på varumärket och man vill inte ha någon skandal i bagaget. Många företag är rädda för att synas i fel sammanhang i media. För att förhindra att man hamnar där tar man tag i leveransleden.

– I och med lågkonjunkturen har efterfrågan på våra tjänster ökat. Vi tror att det beror på att konkurrensen har ökat och att det då är viktigare att få extra poäng i anbudsförfrågningarna från kunderna, via till exempel ett seriöst och strukturerat miljöarbete.

Esam möter främst företag som vill göra skillnad, som vill agera och skapa en positiv framtidsbild. Och de känner av att intresset växer. Susanne Eriksson tror att det har att göra med ett generationsskifte bland de högsta cheferna.

Värdefull verksamhet


– Det kommer en ny typ av företagare och vd:ar. I stället för industrichefer som har fokus på produktionen kommer nu moderna chefer som vill att deras verksamhet ska vara värdefull, inte bara för ekonomin.

Hon tror att det ökade intresset hänger ihop med ISO-certifieringen. Företag som själva är certifierade ställer krav på sina leverantörer, som i sin tur ställer krav på sina leverantörer. Det sprider sig.

– Det är inte svårt att spara energi, till exempel kan man ha en grenkontakt med strömbrytare som man stänger av när man går hem på kvällen.

Susanne Eriksson menar att morötter är viktiga, som att de som har miljöbil får de bästa parkeringsplatserna. Det finns också andra enkla lösningar som att möjligheten till videosamtal gör att resor kan undvikas helt, en växtvägg förbättrar luftkvaliteten och naturljud i fikarummet kan skapa en medvetenhet för miljöfrågor.

– Många gör fel och börjar med något som är för komplicerat, vilket gör att miljöarbetet ofta rinner ut i sanden. Börja med något enkelt, till exempel att byta ut kaffet till ekologiskt eller beställa ett taxiavtal med miljö­bilar. Mejla sedan ut det till medarbetarna. Det ger stor effekt och blir en tydlig start på miljöarbetet.
På lokalnytt kan du leta efter lediga lokaler i Göteborg och övriga Sverige

**********************
Lokalnytt.se är Sveriges ledande sajt för företag som söker nya lokaler, vare sig det är kontor, lager eller butikslokal. Varje vecka är flera tusen personer inne på sajten och söker efter sin nästa lokal och läser artiklar om den kommersiella hyresmarknaden. Besök även vårt G+ konto -> Lediga lokaler i Göteborg


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration