Kontor med tre miljöcertifieringar

Green Building, Breeam och Miljöbyggprogram Syd. NCC:s kontor i Nya Triangeln blir välcertifierat.– Det är viktigt för att hyresgästerna ska kunna rekrytera kompetent personal framöver, säger projektchefen Ulrika Lindmark. text: Therese Aronsson

Skriven av Therese Aronsson 2012-08-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

"För hyresgästerna betyder certifieringarna att de har lättare att anställa folk. Om det inte redan finns det så är jag helt säker på att den informationen kommer att finnas med i jobbannonser framöver", säger Ulrika Lindmark.
Bild: Fojab Arkitekter


Precis vid uppgången från den nya tågstationen, vid det stråk där 100 000 personer passerar varje dag, bygger NCC köpcentrum, kontor och bostäder där miljön är i fokus. Köpcentrumet certifieras enligt Breeam nivå Very Good och Green Building. I de två bostadshusen arbetar de efter Miljöbyggprogram Syd. I kontorshuset appliceras alla tre certifieringarna.

– För hyresgästerna betyder certifieringarna att de har lättare att anställa folk. Om det inte redan finns det så är jag helt säker på att den informationen kommer att finnas med i jobbannonser. Om tio år kommer det att vara brist på människor med hög kompetens och då gäller det att locka med rätt typ av lokal, säger Ulrika Lindmark, projektchef på NCC.

Energiförbrukningen i Nya Triangeln är 25 procent lägre än Boverkets byggregler. För att nå dit använder NCC fjärrvärme.

– Det är inget nytt och ovanligt utan en säker och trygg installation. Eftersom det har kommit många nya tekniker den senaste tiden märker vi en efterfrågan av det som är välbeprövat. Sedan måste det finnas ett visst mått av experimentell utveckling, men vi tycker att de borde ske i liten skala; i små projekt eller som en liten del av ett stort projekt.

Cykelhiss och elbilspool


Ett experimentellt inslag i Nya Triangeln är hissarna, som är utrustade med så kallat regenerativt drivsystem. Det innebär att när hisskorgen åker ner med tung last tar det regenerativa drivsystemet tillvara på broms­energin och överför den till byggnadens energinät.

Utöver det kommer det att finnas sedumtak för att innerstaden ska få ett rikt djurliv, förhoppningsvis en elbilspool i garaget och ett cykelgarage på andra våningen med duschar. För att ta sig dit finns det speciella cykelhissar som är större och tåligare än de vanliga hissarna. Under själva byggprocessen är det stort fokus på avfallshantering och materialval.

– Resultatet blir moderna, ljusa kontor där produktionen blir högre, säger Ulrika Lindmark.

Kontorshuset blir fyra våningar högt där tre av dem är 1 500 kvadratmeter och det översta 500 kvadrat­meter. Tre våningsplan är uthyrda till dagstidningen Sydsvenskan.

Kunden före personal


Ulrika Lindmark berättar att det inom detaljhandeln finns ett intresse för miljöfrågan, men att det fungerar på ett lite annat sätt där.

– Där prioriterar man kunden främst och inte ­personalen. De har egentligen inte fokus på den egna lokalen heller utan på köpcentrumet som helhet. Om många kommer till köpcentrumet ger det kunder i ­butiken. Jag är säker på att miljöcertifieringen kommer att locka fler kunder till Nya Triangeln.

Mitt i den moderna gallerian kommer det att finnas en stor trappa, som blir ett multiverktyg. Där ska besökarna kunna sätta sig en stund, där kan ordnas uppträdanden och modevisningar, och det blir en mötesplats. I gallerian finns också tre koncept; moving, meeting och market.

Klart hösten 2013


– Moving för dem som passerar igenom gallerian för att uträtta ett ärende. Apotek, florist och liknande kommer därför att ligga i ett genomgångsstråk. Meeting för dem som vill mötas i gallerian, på till exempel restaurangerna och caféerna. Market är till för dem som vill shoppa i lugn och ro. På övervåningen kommer det att finnas mycket mode och skor, säger Ulrika Lindmark.

Nya Triangeln står klar hösten 2013 och blir en galleria med 65 butiker, restauranger och caféer, och lovar flera nya inslag till Malmös shoppingutbud. Hela bottenvåningen är uthyrd och en tredjedel av över­våningen.

***********************
Lokalnytt är Sveriges ledande sajt för företag som söker nya lokaler, vare sig det är kontor, lager eller butikslokal. Varje vecka är flera tusen personer inne på sajten och söker efter sin nästa lokal och läser artiklar om den kommersiella hyresmarknaden. Besök även vårt G+ konto ->
Lokalnytt - Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration