Fullt av idéer hos Ideas

Naturen har flyttat in på Ideas kontor. Gräsmattor, kor, moln och fågelkvitter blandat med en stor portion humor är grunden i Sveriges snyggaste kontor 2012. – Vi är wild and crazy, fast på ett organiserat sätt, säger grundaren Tony Rydberg.

Skriven av Therese Aronsson 2012-08-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Ideas flyttade in i lokalerna vid centralstationen i Malmö i april i år. Det enda som fanns då var glaspartierna ut på centralstationens glashall. Resten var betong, helt öppet, ett oskrivet blad. Nu är det Sveriges snyggaste kontor.
Bild: Pixprovider


På väg upp för trappan möts du av en granskog. Det ryker ur timmerstugans skorsten, fåret äter av höbalen och älgarna håller utkik. Ur hissen strömmar fågelkvitter och du välkomnas av ett big hello!, en text som satts upp på väggen.

– Det är viktigt att folk känner sig välkomna. De ska fångas direkt av en skön och behaglig känsla som bjuder in till en fortsatt dialog i stället för ett stelt möte. Till våren byter vi till ett mer vårligt landskap, säger Tony Rydberg, som startade Ideas för åtta år sedan.

Ideas har rötterna i reklamvärlden och arbetar i dag med upplevelser i gränslandet mellan marknadsföring, design och inredning. Att skapa kontor är en stor del av deras verksamhet, men de arbetar även med offentliga installationer, privata hem och mässmonterlösningar. I vad de än gör ser de sin roll som ett verktyg för att lyfta fram kundens identitet och koncept. Det har de själva gjort.

– Vårt kontor speglar vår verksamhet, det ska vara en aptitretare för kunderna, ett kontor att inspireras av. Här visar vi upp våra egna produkter och ger kunderna en wow-upplevelse. Vi är lite busiga och det syns i vårt kontor, det har en väldigt personlig stil.

Tar dig till en annan värld


Kontoret, som de flyttade till i april ligger i Jernhusens fastighet vid Centralstationen i Malmö och du kan ta hissen från perrongen rakt upp till kontoret. På 30 sekunder kan de sitta på tåget till Köpenhamn.

Utanför glasfasaden ligger en ruff stationsmiljö, ett höstigt Malmö och en kall stadsbild. Inuti är det nästintill sommar. Under klarblå himmel, vid ett träd som vajar i den lätta vinden och för tankarna till Disneys Ferdinand betar korna i gröngräset. Ideas mötesrum tar dig till en annan värld. Kostolarna är alla olika, långhåriga, korthåriga och spräckliga, för att visa på människors mångfald.
Artikelbild


Bild: Pixprovider


– Det är en upplevelse att sitta här i sin egen harmoniska värld och titta ut på staden. Vi vill att folk känner sig fullständigt avslappnade för att lättare kunna motta det budskap som förmedlas. Inte som traditionella mötesrum som ofta blir lite stela och opersonliga, där man sitter två meter ifrån varandra och känner att man måste lägga armarna i kors, säger Tony Rydberg.

Varför ligger de där?


På bordet ligger två gröna nystan. Nästan alla som kommer in frågar "varför ligger de där?".

– Jag älskar det. Det handlar om att få igång en dialog. Ju fler saker som triggar desto bättre.

De har många varför-prylar. I det öppna rum man först kommer in i står tre svarta skyltdockor uppställda på rad. Bredvid de stora, nötta chesterfieldfåtöljen står en elgitarr som ingen kan spela på.

– Vårt showroom är organiskt och i ständig förändring. Om ett par veckor kanske det ser ut på ett helt annat sätt. När folk kommer hit säger de att sist såg det inte ut så här. Vi gillar att kittla folks innersta och aktivera alla sinnen.

På de 250 kvadratmetrarna arbetar fyra personer, men ofta rör sig ytterligare tolv konsulter här som de samarbetar nära med. Utöver det har de ett nätverk på omkring 40 personer som de arbetar med emellanåt. Det är allt från scenografer, ljus- och ljuddesigners, strateger och koreografer.

– Jag kommer från en teaterfamilj, min faster är teaterdirektören Eva Rydberg, och det inspirerar mig till att vilja skapa spännande miljöer. Att gå från ett rum till ett annat ska vara en upplevelse, säger Tony Rydberg.

Ideas lever som de lär. I ett smalt utrymme står en svart tron. I köket kontrasteras designstolar i plast med ett grovt tillyxat bord. Toaletten är klädd i spegelväggar, en kartmarkör visar var du är, i hörnet hänger en italiensk designlampa och på väggarna står det små budskap, som till exempel "When was the first time you tried something for the first time?".

– Vi uppmuntrar till interaktion I vår miljö. Vid ett event hade någon ritat ett hjärta på toalettspegeln och skrivit “You look beautiful".

Det öppna kontorslandskapet med tio arbetsplatser är stilrent och minimalistiskt. Skrivbordslampan är inte mycket mer än ett svart streck och förvaringarna är egendesignade. Två illröda fåtöljer står vid ingången bredvid en Mick Jagger-lampa, också den egendesignad. Tanken är att skapa varierande arbetsplatser.

Kontoret är inte bara Sveriges snyggaste, Tony Rydberg och hans team och också tänkt mycket på ergonomi. Skrivborden är höj- och sänkbara, stolarna är gjorda för långa arbetsdagar.

Med glimten i ögat


– När vi blir äldre är det viktigt att vi har stått och gått rätt. Då är det viktigt med en bra arbetsplats. Det låter tråkigt, men vi hittar sätt som gör att det lekfulla finns kvar. Vi gör allt med glimten i ögat. Men för det skapar vi inte lekplatser, vi arbetar med det professionellt.

För att skapa en bra ljudnivå, utan att behöva sätta in ett tråkigt, traditionell undertak har Ideas skapat moln i olika storlekar och höjder för att ge rymd. Gräsmattan är ljudabsorberande för att skapa en bra atmosfär. Även ljuset är viktigt.

– Vi arbetar med att skapa miljöer som, precis som ute i naturen, är varierande. Alla delar av lokalerna behöver inte bada i ljus utan kan få lov att variera i ljusmängd så att de passar till olika typer av arbetsuppgifter.

Ideas ser en trend i att allt fler inser vikten av ett både visuellt och funktionellt kontor. I sitt arbete har de långa möten med sina kunder för att ta reda på företagets mål, identitet och själ. Det är en process som tar mycket tid. Yngre medarbetare vill ofta att kontoret ska vara minst lika snyggt inrett som det egna hemmet. Stora kunder är Jernhusen, Heimstaden som var nominerade till Sveriges Snyggaste Kontor 2011 och Riksbyggen.

Ut på obruten mark


För att få nya intryck reser Ideas medarbetare mycket. De bor på annorlunda hotell, äter på spännande restauranger, går på mässor över hela världen, besöker ruffa miljöer och ser mängder med musik-, dans- och teaterföreställningar. Alla intryck samlas i en idébank.

– Det är absolut nödvändigt för att få nya idéer, och här har vi mycket att ösa av. Idéer är det minsta problemet. Vi är lite av pionjärer och gillar att ge oss ut på obruten mark. När vi pratar med hantverkare säger de ofta att "så har vi inte gjort tidigare". "Fy fan, vad är detta för människor?" berättar de att de först tänkt, med sedan tycker det att det är både spännande och kul att arbeta med oss, säger Tony Rydberg.

Att bli nominerad till tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor var en möjlighet att visa upp vad de kan. Ideas är ett litet företag och hade inga förväntningar på att vinna.

– Det här är helt fantastiskt. Vinsten kommer att stärka oss i vår uppfattning om att det vi gör är rätt. Det gör att vi kan ta ut svängarna ännu mer i framtiden. Vi är wild and crazy, fast på ett organiserat sätt.

Vi tänker inte slå oss till ro nu. Tvärtom kommer vi att gasa på ännu mer och hoppas på fler roliga uppdrag i övriga landet. Det här kan bli ett genombrott.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration