Nytt flyttkoncept sparar både pengar och miljö

Flyttbolaget ICM Kungsholms AB har lanserat ett grönt flyttkoncept.– Du sparar på miljön, samtidigt som du sparar pengar. Om ett år tror jag att hälften av kontorsflyttarna vi genomför kommer att vara gröna, säger Richard Engström på ICM.

Skriven av Therese Aronsson 2012-08-01 | Flytt

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

ICM har utarbetat konceptet ICM Green, som sparar både pengar och miljö i samband med en företagsflytt.
Bild: ICM


ICM är ett av Sveriges ledande flyttbolag, med anor från slutet av 1800-talet. I våras utvecklades ICM Green, som är ett helhetskoncept för att flytt eller avveckling ska bli så miljövänlig som möjligt.

– Vi började marknadsföra det här konceptet efter sommaren. Det är stor efterfrågan på miljövänliga tjänster, säger Richard Engström, miljöchef på ICM.

Flera olika delar (se faktaruta) ingår i konceptet. Den del som innebär den största besparingen för miljön är återbruk.

– Exempelvis möbler som kunden inte behöver på sitt nya kontor hittar vi en ny användare till i så hög utsträckning som möjligt. Vi hjälper till att sälja möblerna, eller så skänker vi dem, bland annat till ideella organisationer.

Räknar ut vinsten


Tillsammans med konsultbolaget WSP har ICM tagit fram ett system som kan mäta exakt hur stora hållbarhetsvinsterna blir av varje åtgärd.

Richard Engström knappar in ett exempelföretag på datorn.

– Om vi leker med tanken att det ingår 400 arbetsplatser och tio konferensrum i en flytt, då blir det 2 292 kubikmeter flyttvaror. Om vi återbrukar hälften av det i stället för att lämna allting till återvinning, innebär det minskade utsläpp på 211 603 kilo kol­dioxid, vilket motsvarar 66 personbilars utsläpp under ett helt år. Det ger en minskad energianvändning på 1 311 761 kilowattimmar, vilket motsvarar energiförbrukningen för 52 villor under ett helt år.

– Det här är ett bra system, som innebär att kunden kan få en utförlig bilaga till sin miljöredovisning och som skapar incitament till hållbar hantering.

Demonterar och sorterar


Den största ekonomiska besparingen ligger i att ICM demonterar och källsorterar möbler och annat avfall på plats, innan det körs till återvinning.

– På så sätt får vi ner godsvolymerna ordentligt och tippkostnaderna minskar.

Richard Engström tror att allt fler kommer att flytta grönt framöver.

– Det är jättestort intresse, framför allt när det gäller större kontorsflyttar och avvecklingar. Samtidigt är detta en ny produkt och större flyttar planeras med ganska lång framförhållning; de stora flyttar som genomförs i dag var planerade innan vi lanserade konceptet. I höst genomförs 5–10 procent av våra flyttar med ICM Green, om ett år tror jag att siffran är uppe i 50 procent.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration