"Det som saknas är bostäder"

Dennis Bucht, vd Mölndalsbostäder och Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg AB svarar på frågor om att etablera företag i Mölndal.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Dennis Bucht, vd Mölndalsbostäder


Vilka är de största fördelarna med att etablera sitt företag i Mölndal?


– Närheten till Göteborg, men samtidigt med känslan av småstad. En stor fördel är givetvis också det goda kollektivtrafikläget och att Mölndal ligger utanför området för trängselskatt. Mölndals stad arbetar aktivt med att Mölndal ska bli en av Sveriges främsta näringslivskommuner, vilket är starkt uttryckt i Vision 2022.

Hur ser efterfrågan ut för närvarande? Hur har det förändrats under året som gått?


– Efterfrågan är god men vi kommer se en stor förändring när Mölndals innerstad börjar sin förvandling och det ser vi fram emot. Eftersom planerna med Mölndals innerstad pågår ser vi ett ökat tryck det senaste året men som sagt, vi tror att det kommer öka markant när vi börjar ny- och ombyggnationen de närmsta åren.

Vilka är de viktigaste frågorna för en fortsatt positiv utveckling i Mölndal?


– Att planerna för Mölndals innerstad och Forsåker ­antas. Att byggnation av bostäder runt om i Mölndal fortsätter så det blir möjligt att både verka och bo här.

Hur går det med era stora planer för norra delen av blivande Mölndals innerstad som bland annat innefattar en ombyggnation av kvarteret Hajen?


– Det går framåt och i februari förväntas detaljplanen antas och vår förhoppning är att i maj/juni kunna gå igång med ombyggnationen. Mölndals innerstad kommer bli en levande och attraktiv del av Mölndals stadskärna, där Forsåker även räknas in, med fler butiker, nya bostäder och mötesplatser – en plats för alla att leva och verka i.

Vad saknas i Mölndal i dag?


– Framförallt saknas just det vi vill åstadkomma med Mölndals innerstad och Forsåker, men det saknas också bostäder. Vi har ett tätt samarbete med Mölndals stad för att göra allt vi kan för att ha många projekt på gång som kan realiseras under de närmaste 15 åren.

Agneta Kores, vd Stena Fastig­heter ­Göteborg AB


Vilka är de största fördelarna med att etablera sitt företag i Mölndal?


– Näringslivet har en bra mix av multinationella före­tag och mindre entreprenörer vilket ger att bra före­tagsklimat. Mölndal är en del av Göteborg med de fördelar det medför. Man får mer för sina hyrespengar här än i Göteborg, skulle jag vilja påstå. Sedan har man fördelen av goda kommunikationer såväl kollektivt som med bil. Det är en kommun med mycket på gång, det byggs och utvecklas som aldrig förr och man känner att det verkligen finns en vilja att utveckla för framtiden.

Hur mycket äger ni i Mölndal och hur mycket ledigt har ni i nuläget?


– Vi har åtta stycken fastigheter med en total yta om cirka 67 000 kvadratmeter varav 5 500 kvadratmeter är vakant.

Har ni genomfört några större uthyrningar i Mölndal på sistone?


– Vi har flera diskussioner med olika intressenter just nu på lite större lagerytor men det är inget vi kan gå ut med just nu.

Vad har ni för projekt på gång i Mölndal?


– Just nu tittar vi mycket på hur vi kan hjälpa vår hyres­gäst Santa Maria att utveckla de fastigheter de hyr av oss för att ge dem så bra och ändamålsenliga lokaler som möjligt. Vidare har vi förhoppningarna att kunna bygga nytt men det är inte så konkret att vi kan kommunicera något i dag. Mölndal är också ett att våra prioriterade områden att köpa fastigheter och fortsätta bygga våra kluster.

Vad saknas i Mölndal i dag?


– Det hade varit kul med en station för höghastighetståg men annars tycker vi att det mesta ryms inom den kommande utvecklingen av Mölndal centrum.

Ni har köpt SCA-huset. Varför satsar ni i Mölndal?


– Det är en långsiktig hyresgäst, ett spännande hus och ett utmärkt läge.

Vilka är de största fördelarna med att etablera sitt företag i Mölndal?


– Närheten till kommunikationer och E6:an. Samtidigt är det en framåt kommun som fokuserar på utveckling, företagande och bostäder.

Vilka är de intressantaste områdena i Mölndal just nu?


– Centrala Mölndal med omgivning.

Vad saknas i Mölndal i dag?


– Det som saknas är bostäder.

Vad har ni för planer i Mölndal?


– Just nu har vi fokus på vår nybyggnation och vår bostadsförvaltning i Mölndal. Men vi är alltid intresserade av att förvärva intressanta objekt så det kan bli mer.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration