Nu ska den vita fläcken bort

Arbetet med Mölndals Galleria har nått halvtid, men det är inte lugnare tider som väntar. Tvärtom lägger projektet nu in en ny växel. I vår antas detaljplanen och rivningsarbetet påbörjas. Samtidigt pågår uthyrningen för fullt.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Hit ska man inte bara gå för att handla, det ska vara en upplevelse", säger Emil Engelbrektsson.
Bild: RStudio for Architecture AB och Arkitekterna Krook & Tjäder


Emil Engelbrektsson, fastighetsutvecklare på NCC Property Development, säger att de har fått otroligt bra respons och att hela projektet har blivit väldigt positivt mottaget.

– Det här är ett fantastiskt stadsutvecklingsprojekt. Vi har under flera år arbetat med Mölndals stad med att utveckla innerstaden. Vårt första projekt är SCA:s kontorsbyggnad om cirka 28 000 kvadratmeter som är under produktion, och nu startar vi förhoppningsvis produktionen av gallerian och bostäderna. Detta innebär att Mölndalsborna får en ny stadskärna inom ett par år, säger han.

Han beskriver den fas projektet befinner sig i nu som väldigt intensiv. Om allt går enligt plan ska rivningsarbetet komma igång före sommaren och gallerian är sedan tänkt att öppna före sommaren 2018.

Tobias Fröberg är projektledare för Investments på City­con, som har hand om uthyrningen av gallerian, och som har för avsikt att köpa den när den är färdigställd.

– Det går mycket bra. Vi kommer ha ankarbutikerna uthyrda till byggstart och kommer börja med de mindre butikerna efter det. Intresset är stort och de större ytorna har haft stor efterfrågan, säger han.

Han vill dock inte gå ut med vilka som har hyrt före byggstart.

Emil Engelbrektsson beskriver den nya gallerian som något som verkligen behövs i Mölndal.

– Du har i dag 60 000 Mölndalsbor, men de har ett otroligt begränsat utbud. Det är en vit handelsfläck som finns här, säger han.

Han beskriver Mölndal som en stor kommun med en stor andel välutbildade invånare och därmed höginkomsttagare, samt en tillpendling på flera tusen personer varje dag.

– Så det finns absolut utrymme och underlag för projektet. Man märker att Mölndalsborna är stolta över sin innerstad, men det är inte så attraktivt där i dag. De behöver det här.

Tanken är inte att gallerian ska konkurrera med Göte­borg, utan den är främst till för Mölndalsborna. Emil Engelbrektsson beskriver gallerian som flera kvarter i staden då byggnaden visuellt delas upp genom flera olika val av fasadmaterial.

– Mölndals Galleria kommer tillgodose alla vardagliga behov för Mölndalsbon i en attraktiv och trevlig miljö. Vi kommer även satsa på att skapa möjligheter för umgänge och mat på ett bättre sätt än i dag. En plats man använder och kommer tillbaka till, säger Emil Engelbrektsson.

Projektets stora utmaning produktionsmässigt är logistiken, i och med att det är så mycket som ska uppföras på så liten yta samtidigt. Omkring 1 000 personer kommer att arbeta enbart i gallerian under uppförandet av den.

– Allt kommer att uppföras samtidigt; bostäder, butiker och kontor, så Mölndalsborna får vara tålmodiga.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration