Kreativa lokaler i gammalt pumphus

Inklämt mellan studentbostäder och universitetsbyggnader i Johanneberg ligger ett före detta pumphus, som sedan ett tiotal år tillbaka fungerar som kontor. Den nuvarande hyresgästen har växt ur lokalen och Wallenstam letar nu efter en ny.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Det gamla pumphuset rymmer i dag 569 kvadratmeter kontorslokaler.
Bild: Rasmus Thedin


Volrat Thamsgatan associerar nog många med studentbostäder och Panorama hotell. Men längst in på gatan, med närheten till både Näckros­dammen och Korsvägen och med utsikt över Carlanderska ligger en gul tegelvilla. Huset byggdes på 1920-talet och fungerade då som pumphus. 1990 köpte Wallenstam fastigheten av Frölunda hockey, som hade byggt ut till dagens 569 kvadratmeter. Den nya delen fogades samman med den gamla med hjälp av ett inglasat atrium. Sedan dess har reklamföretag, IT-företag, Göteborgs universitet och nu senast ett klädföretag huserat i lokalerna.

– Många säger att deras lokaler är speciella, men här stämmer det verkligen. Det här är en unik lokal. Det är en väldigt blandad lokal, med både små och speciella rum och öppna ytor. Den passar inte alla, men passar den så är den väldigt, väldigt bra, säger Jesper Elgh, uthyrare på Wallenstam.

Han säger att alla som besöker fastigheten, även om den inte passar just dem, tycker att den är trevlig och spännande.

– Det är udda lokaler. Det finns en annorlunda känsla här som inte finns på många andra ställen. Det finns inte många ombyggda pumphus i staden. Husets karaktär lockar till sig kreativa företag, säger Jesper Elgh.

"Oändliga möjligheter"


Den nyare delen av lokalerna påminner om ett vanligt kontor, med möjlighet till kontorslandskap och luftiga lokaler. I den ursprungliga delen av huset är takhöjden varierad och rummen likaså. Rummen i det gamla pumphuset varierar också i storlek, från små rum, som i dag fungerar som kontor och mötesrum, till det stora före detta maskinrummet med dubbel takhöjd och stora fönster ut mot Eklandagatan.

– I den nya delen finns möjligheter att ha en helt ­öppen yta och den går att anpassa som man vill, det finns oändliga möjligheter. Den gamla delen är som sagt lite mer speciell och svårare att anpassa. Men det är också det som är det charmiga. Man skulle kunna använda den nya delen som kontorslandskap och den äldre som pentry och konferensdel, säger Jesper Elgh.

Eget hus


Fastigheten saknar korridorer och har egen terrass, samt egen parkering med plats för tio bilar.

Enligt Jesper Elgh är lokalerna lagom för 20–40 anställda, beroende på verksamhet.

– Största fördelen med den här lokalen är att det är ett eget hus. Det är ungefär som att jämföra att bo i lägen­het eller att bo i villa, säger han.

I dag finner man klädföretaget Rut & Circle i lokalerna. De flyttade hit för tre år sedan, för att ha lokaler att växa i. Under de tre åren har företaget gått från 13 till 25 anställda och har nu växt ur lokalerna, på grund av att de förutom att använda lokalerna som kontor, även har det för att förvara kläder, vilket innebär att lokalerna snart är tillgängliga igen.
Artikelbild

I tillbyggnaden från 1990 är kontorslokalerna moderna.
Bild: Rasmus Thedin


Tomas Hjelte är delägare i Rut & Circle:

– Jag tycker att det här är bra lokaler, de är fantastiskt fina. Det är den här typen av lokal vi önskar när vi letar nytt, säger han.

Att det är en egen fastighet tycker han har en stor betydelse.

– Vi kan komma och gå som vi vill, säger han.

– Samtidigt är servicenivån väldigt hög. De kommer så fort vi ringer.

Även läget är något som Tomas uppskattar.

– I och med närheten till Korsvägen är kommunikationerna bra, samtidigt som vi har ett eget p-däck, vilket är bra när vi får kundbesök. Men det är också nära till naturen. Det här är en grön oas mitt i city, och läget gör också att hyran är något lägre än i övriga centrala Göteborg, säger Tomas Hjelte.

Hemligt läge


Jesper Elgh beskriver läget på Volrat Thamsgatan som lite hemligt och under radarn.

– Samtidigt är det ett väldigt centralt läge, med närhet till både Korsvägen och Avenyn. Det är gångavstånd till stan, samtidigt som det är enkelt att komma ut på lederna, och det är nästan ingen trafik i området, säger han.

Wallenstam är aktiva i området och planerar att bygga 130 nya bostäder på slänten ner mot Carlanderska och förhoppningen är att byggstart ska ske 2016 eller 2017.

– Vi vill förtäta området och göra det till en attraktivare plats, säger Jesper Elgh.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration