Ny levande stadsdel i Sollentuna

I södra Sollentuna pågår just nu ett stort stadsutvecklingsprojekt. Det rör sig om den nya stadsdelen Silverdal, som färdigutbyggd kommer att innehålla cirka 1 000 bostäder och 65 000 kvadratmeter kommersiella lokaler.

Skriven av Sofia Carlsson 2010-01-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Skanska


Silverdal är ett av regionens mest spännande byggprojekt just nu. Här utvecklar byggherrarna JM och Skanska gemensamt en helt ny stadsdel. Spaden sattes i marken 2001 och målet har varit att skapa en modern trädgårdsstad med en blandning av bostäder, skolor och arbetsplatser. Förebilderna har varit klassiska trädgårdsstäder såsom bland annat Enskede, Äppelviken och Smedslätten. Liksom i dessa städer anpassas Silverdals gator och gränder till terrängen, där de kuperade naturpartierna lämnas obebyggda. Naturen har i stor utsträckning fått styra i Silverdal. Här finns trollskogarna och klätterträden kvar, och de gamla grönskande ängarna blandas med nya anlagda parker. Tanken har varit att skapa bebyggelse som ger hela området i Silverdal ett intryck av småstadsidyll. En levande och harmonisk plats, där stora grönytor öppnar förutsättningar för social gemenskap.

Främst har man hittills fokuserat på att bygga bostäder i Silverdal. Efterfrågan har varit stor och den dynamiska miljön har framför allt lockat många barnfamiljer.

– På bostadssidan har det gått mycket bra och här börjar det så smått att bli färdigbyggt, några etapper finns dock kvar med radhus och flerbostadshus, säger Tobias Hinderson, projektledare på Skanska.

Men det kommer också att finnas utrymme för en hel del arbetsplatser i Silverdal. Ett av världens ledande läkemedelsföretag, Pfizer, blev det första företaget att etablera sig i området. Skanska byggde det nya huvudkontoret på cirka 20 000 kvadratmeter som stod klart vid årsskiftet 2005/2006. Och det finns fortfarande ett antal kontorsbyggrätter kvar.

– Området har en tydlig miljöprofil och Skanska kraftsamlar på miljösidan. Målsättningen är att locka företag som vill sitta i nya effektiva, miljövänliga och miljöcertifierade lokaler, säger Tobias Hinderson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration