Vårdande säkerhet i Huddinge

Omringad av skog i Huddinge i Stockholm ligger Årets bygge 2013. Helix är Stockholms nya rättspsykiatriska vårdanläggning. – Det har varit en jättespännande utmaning att bygga Helix, säger Jan-Christoph Norlander, projektledare på Locum.

Skriven av Sofia Grymer 2013-05-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Konstnären Lars Traegdes konstverk "Inne Ute". Konstnären Lars Traegdes har samlat en grupp stenblock från sprängningsarbetena. Blocken har en praktisk funktion som skalskydd till byggnaden.
Bild: Per Mannberg/Kulturförvaltningen


Det är tidningen Byggindustrins expertjury som utsett Helix till årets bygge 2013. Helix, som är en totalinvestering på nästan en miljard kronor, är landstingets fastighetsbolag Locums mest omfattande byggprojekt någonsin. Locums projektchef Jan-Christoph Norlander har drivit projektet tillsammans med arkitekten Anna Espling Rolf på BSK arkitekter och projektchef Mats Rydén på NCC.

– Utmaningen med projektet har varit samordningen. Det har varit många bolag och särintressen inblandade. Jag tycker vi har lyckats ganska bra med det och vi har haft en god stämning i projektet, säger Jan-Christoph Norlander.
Artikelbild

En välkomnande entré för en anläggning med högsta säkerhet.
Bild: Max Plunger


Arbetet med en ny rättspsykiatrisk vårdanläggning i Stockholm påbörjades 2003 eftersom den gamla var utdömd av säkerhetsskäl.

Markarbetet tog fart i mars 2010 och i december 2012 flyttade verksamheterna Stockholms läns sjukvårdsområde och Rättsmedicinalverket in. Målet har varit att skapa säkerhetsmässigt godkända lokaler som ska radera dagens överbeläggningar, göra det möjligt att expandera i framtiden och att förbättra vårdmiljön och personalens arbetsmiljö.

Med 92 vårdplatser har Helix 27 fler än i de tidigare lokalerna. 72 platser används av Stockholms läns landsting för vård av patienter som är överlämnade till rättspsykiatrisk vård eller tvångsvård. De 20 resterande platserna används av Rättsmedicinalverket, som gör rättsmedicinska utredningar till grund för rättsväsendets beslut. Säkerheten på Helix är lika hög som i ett fängelse.


Ovärderliga erfarenheter


– När du är i byggnaden är du instängd och kan inte komma ut, runt om är det höga murar. Men byggnaden ligger högt på en kulle och murarna ligger längre ner, dessutom är det mycket fönster och är väldigt öppet. Så även om det är hög säkerhet är den inte påträngande utan det är en vårdande miljö. Arkitekten har fokuserat på att ta tillvara på naturen som finns runt om, byggnaden är vackert utförd, säger Jan-Christoph Norlander.

I juryns motivering till utmärkelsen Årets bygge nämns bland annat att "Helix är ett väl genomfört projekt som förutom sin fysiska utformning också tillför ett stort kunskapskapital i samtliga medverkande företag". För Locum och Jan-Christoph Norlander innebär arbetet med Helix ovärderliga erfarenheter att ta med sig in i nya projekt.
Artikelbild

Patientrum med dörrar som kan öppnas åt två håll i syfte att uppnå estetiska, säkerhetsmässiga och brandtekniska krav.
Bild: Rune Fagerlund


– Personligen har jag lärt mig så otroligt mycket om samordning. Det har varit en jättespännande utmaning som har varit kul varje dag. Dessutom är det jätteroligt för Locum som bolag att ha fått den här utmärkelsen. Stockholm bygger ut sin sjukvård väldigt mycket just nu när det gäller lokalsidan och vi ska investera ganska många miljarder i nybyggnationer. Så det är en bra början att vi har lämnat bort ett projekt som har gått bra, och vi försöker ta lärdom av det och göra likadant nästa gång.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration