De ska brygga öl i kyrkan

I september kommer ölet att flöda i kyrkan. Sundbybergs köksbryggeri förvandlar Betlehemskyrkan i centrala Sundbyberg till ett ölbryggeri. – Kyrkan blir ett starkt varumärke, säger Peter Bergholtz, en av bryggeriets tre grundare.

Skriven av Sofia Grymer 2013-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Visionen är att starta en pub inne i kyrkan och skapa ett så publikt rum som möjligt. "Folk ska få ta del av den här fantastiska lokalen", säger Peter Bergholtz.
Bild: Sofia Grymer


I den gamla Betlehemskyrkan mitt i korsningen Esplanaden och Sturegatan ska Sundbyberg få ett helt nytt ölbryggeri. Det är Peter Bergholtz, Per Stocke och Thomas Lindberg som tillsammans ska uppfylla sin gemensamma dröm genom att börja producera öl i den gamla kyrklokalen.

– Vi har haft planer på att starta ett bryggeri ganska länge, säger Per Stocke.

Tillsammans har de tre vännerna bryggt öl hemma som en hobby under flera år. Men efter att ha vunnit silver i hembryggar-SM 2011 föddes idén om att starta ett kommersiellt bryggeri och de började leta efter en lämplig lokal.

Artikelbild

"Folk vill gärna dricka närproducerat, det är en del av en större trend", säger Peter Bergholtz.
Bild: Sofia Grymer


Högt i tak


– Vi letade ganska länge och tänkte i första hand på en källarlokal. Men det var svårt att hitta en med tillräcklig takhöjd eftersom vi behöver lite mer än tre meter för att få plats med utrustningen, säger Peter Bergholtz.

Men så fick de tips om kyrkan och kom i kontakt med Förvaltaren som äger den och nu har de tecknat ett hyreskontrakt på fem år.

Allt under kontroll


– Det har varit en lång process fram till i dag med många logistiska problem. Men det är bra att det tagit så lång tid, annars hade vi missat något som hade stjälpt hela processen, säger Peter Bergholtz.

– Ja nu känns det som att vi har det under kontroll, säger Per Stocke.

Kyrkan har stått tom sedan 2006 och förvärvades av Förvaltaren 2007 – då var kyrkan avkristnad.

– Det är ju lite knäppt att starta bryggeri i en gammal kyrka, men man vänjer sig vid tanken, säger Peter Bergholtz.

Men visionerna stannar inte vid att brygga öl i ­lokalerna, utan idéer om att ha ölbryggningskurser och att öppna en pub finns också. Målet är att skapa ett så ­publikt rum som möjligt.

– Kyrkan blir ett starkt varumärke. Folk ska få ta del av den här fantastiska lokalen. Men det är ett till stort projekt, bryggeriet måste gå runt först, säger Peter Bergholtz.

Artikelbild


Bild: Sofia Grymer


Gillar närproducerat


Men någon större oro för att få det att gå runt finns inte.

– Det dricks kopiösa mängder öl i Sverige och intresset ökar varje år, säger Per Stocke och Peter Bergholtz fyller i:

– Och folk vill gärna dricka närproducerat, det är en del av en större trend.

Anledningen till att bryggeriet hamnar i Sundbyberg är av naturliga skäl. Thomas, Peter och Per bor alla i kommunen sedan flera år tillbaka. Och reaktionerna från Sundbybergsborna har bara varit positiva.

Artikelbild


Bild: Sofia Grymer


– Det känns verkligen som att vi har fått stöd, även från politiskt håll. Alla fixar och hjälper till. Sundbybergsborna är nog glada för det här, säger Thomas Lindberg.

Säljas på lokala pubar


Just nu är arbetet i full gång med att göra lokalen redo för produktion – golvet måste förstärkas och el ska dras in bland annat. I september räknar Sundbybergs köksbryggeri att vara igång med produktionen. Sen är tanken att ölet ska börja säljas på lokala pubar och Systembolaget i och runt om Sundbyberg.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration