"Vi brinner för att utveckla"

Svenska Hus är fastighetsbolaget som vågar satsa där ingen annan gör det.
– Det är roligt att göra något bra där ingen annan ser potential, säger Peter Björk på Svenska Hus.

Skriven av Sofia Grymer 2013-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Svenska Hus har stora planer för fastigheten som de kallar Instrumentfabriken och som ska förädlas till moderna kontor på upp till 4 000 kvadratmeter.
Bild: Sofia Grymer


Svenska Hus är ett privatägt fastighetsbolag som startades av Hans Eliasson i Göteborg år 1992. De ingår i Gullringsbokoncernen och äger, utvecklar och förvaltar fastigheter i Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen.

– Affärstänket har alltid varit att driva verksamhet i storstadsregionerna, säger Peter Björk, som är ansvarig för uthyrning av lokaler på Svenska Hus i Stockholm.

Medan huvudkontoret ligger i Göteborg har Svenska Hus haft ett regionkontor i huvudstaden sedan 1998 och i dag sitter de mitt i Ulvsunda industriområde i Bromma. Med promenadavstånd till Bromma flygplats och med Tvärbanan utanför dörren – när utbyggnaden av spårvägen är klar inom de närmsta åren – är det ett blivande drömläge enligt Peter Björk.

– Här, där vi sitter, är ett typexempel på vilka fastigheter vi vill jobba med.

Industri med ljusa lokaler


De har precis flyttat in i nya lokaler i industrifastigheten på Ranhammarsvägen, som är LM Ericssons gamla instrumentfabrik från 40-talet. Lokalen är ljus och luftig med stora fönster, högt i tak och vitmålade väggar. Men precis utanför dörren är det fortfarande en typisk industrikänsla. Renoveringen av fastigheten är bara påbörjad, men vissa delar är redan uthyrda till stora aktörer som NSP/Burger King, som har lagt sitt huvudkontor här - och Italien Brands, som säljer Italienska ILVE:s stora spisar.
Artikelbild


Bild: Sofia Grymer


– Vi har historiskt köpt fastigheter som felutnyttjats eller som inte längre tjänar sitt ursprungliga syfte, dessa är idag belägna i utkanten av absoluta centrum i områden som vi bedömt ha utvecklingspotential, säger Peter Björk.

Moderna kontor


De har stora planer för fastigheten som de kallar Instrumentfabriken och som ska förädlas till moderna kontor på upp till 4 000 kvadratmeter.

– Vi är säkra på att området runt om här blir än mer attraktivt. När Tvärbanan är utbyggd blir detta området plötsligt ett drömläge för kontor och annan verksamhet.

Svenska Hus affärsidé är ganska enkel, tycker Peter Björk. De har hittat sin nisch i lägena utanför stadens absoluta centrum.

– Det är roligt att göra något bra där vi på Svenska Hus ser möjligheter i stället för begränsningar.

De har en väldig mix av hyresgäster, allt ifrån ett kafferosteri, ett bokbinderi och bilverkstäder till Handelsbanken och Burger Kings huvudkontor. Hälften av beståndet är bostäder, för att sprida risken.

– Vi har hela spannet. De enda fastigheterna vi ännu inte har i Stockholm är finkontor i fastigheter i innerstaden. Där lägger vi inte fokus just nu.

Artikelbild

Svenska Hus vill gärna uppfattas av sina hyresgäster som professionella och att de ser möjligheterna.
Bild: Sofia Grymer


Hur är ni som hyresvärdar?


– Vi vill gärna uppfattas som professionella, att vi är nära kunderna och väldigt personliga. Att vi är en hyres­värd som ser möjligheterna.

Har ni någon hjärtefråga?


– Vi brinner för att utveckla, vi vill vara nya, tänka nytt och springa före i vår nisch. Vi är i framkant och bra på att snabbt se vilka områden som har potential.

Framtiden för Svenska Hus ser positiv ut. Peter Björk bläddrar upp en sida i årsredovisningen för 2012 och pekar på de stadigt uppåtpekande kurvorna.

– Så här har det sett ut och vi kommer att fortsätta på inslagen väg. Jag hoppas att vi fortsätter att vara offensiva i framtiden, samla vårt bestånd och sälja de fastigheter som ligger geografiskt fel för oss och därför är mer svårhanterade.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration