Öppen och ljuddämpad miljö i nya "Signalbibblan"

Sundbybergs stadsbibliotek är först på plats i det nya kvarteret Signalfabriken. I de renoverade fabrikslokalerna är det fokus på öppna ytor och ljuddämpande material. – Vi ville att det nya biblioteket skulle vara tillgängligt för alla, säger Lena Petersson, platsansvarig på biblioteket.

Skriven av Sofia Grymer 2013-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Sofia Grymer


Sundbybergs nya stadsbibliotek ligger fortfarande mitt i en byggarbetsplats. Utanför huset är det byggställningar, avspärrningar, baracker och allmänt byggstök. Sundbybergs nya stadskvarter Signalfabriken, som ägs av Alecta och utvecklas tillsammans med Newsec, är under uppbyggnad och planeras stå klar i höst med butiker, kontor, hotell och bostäder. Men biblioteket har redan flyttat in.

– Det är lite speciellt att ligga mitt i en byggarbetsplats. Det har sina för- och nackdelar, säger Lena Petersson som är platsansvarig på Sundbybergs stadsbibliotek.

Fokus på öppna ytor


Anledningen till att biblioteket flyttade från de gamla lokalerna på Järnvägsgatan i januari är att de var utdömda av tillgänglighetsskäl. Det var inte enkelt att ta sig in vare sig med barnvagn eller rullstol. När det nya biblioteket nu har öppnat i de nyrenoverade fabriks­lokalerna – där det en gång tillverkades kablar och telefondelar och pressades grammofonskivor – är det fokus på rymlighet och öppna ytor.

– Arkitekten har velat ha industrikänslan kvar, säger Lena Petersson och pekar upp i taket där det inte finns något innertak och ventilationssystem, ledningar och rör ligger blottlagda.

Artikelbild

I taket hänger moln tillverkade av filt som dämpar ljudvolymen i biblioteket.
Bild: Sofia Grymer


Biblioteket ligger i två våningar, det är högt i tak och stora fönster som vetter ut mot järnvägen. De gamla originalfönstren sitter kvar, men nya glas har satts innan­för de gamla för att dämpa ljudet utifrån. Lena lyfter upp en stol och visar att det sitter ljuddämpande material under stolssitsen. Sen pekar hon på några blåa moln, tillverkade av filt, som hänger i taket. De har samma funktion. Smarta val som gör ljudmiljön – såväl som den visuella miljön – i biblioteket behaglig för besökare och personal.

På nedervåningen är tanken att ljudnivån får vara lite högre. Där finns alla datorer, utlåningsdisk, bebis­pool och så småningom ett café. På övervåningen ska ljudet vara mer dämpat.

– Men det är klart att det blir en del konflikter, även om folk har börjat lära sig hur det fungerar, säger Lena Petersson.
Artikelbild

I det öppna magasinet finns böcker som är bortsorterade från den vanliga samlingen, böcker som inte lånas så ofta längre, men som det ändå finns ett värde i att ha kvar.
Bild: Sofia Grymer


Magasin med allt tillgängligt


Nytt i biblioteket är också det öppna magasinet som finns på övervåningen. Det är bokhyllor uppställda på en räls som går att öppna och stänga genom att snurra på en stor ratt. Där finns de böcker som är bortsorterade från den vanliga samlingen, gamla romaner bland annat som inte lånas så mycket längre, men som det ändå finns ett värde i att ha kvar. Normalt brukar de böckerna ligga magasinerade i källaren.

– Men vi ville att de skulle vara tillgängliga, säger Lena Petersson.

Hon berättar också om att de har försökt ­utnyttja alla småutrymmen som finns, bland annat för att skapa studieplatser som har varit väldigt efterfrågat av besökarna.

Positiva reaktioner


Reaktionerna på det nya biblioteket har till stor del varit positiva. Lena berättar att de flesta tycker att det är jättefint, även om det finns de som tycker att biblioteket – efter den 300 meter långa flytten – ligger lite långt borta.
Artikelbild


Bild: Sofia Grymer


– Vissa tycker också att det är lite kalt här inne, och det kan man kanske förstå, men vi jobbar på att få det mysigare.

I höst ska resten av Signalfabriken stå klar och Lena Petersson hoppas att biblioteket ska bli en naturlig och integrerad del i kvarteret.

– Vi försöker vara med i diskussionerna kring kvarteret. Vi tycker att vi har en viktig roll här och vill visa att vi finns.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration