Framtidens kontor mitt i city

Sveavägen 44 tar upp ett helt kvarter och är just nu helt inbäddad i plast. Sedan 2010 då Skandias hyresavtal i fastigheten gick ut har visionerna om Sveavägen 44 grott.

Skriven av Sofia Grymer 2013-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Vi insåg att vi inte bara kunde renovera utan att vi också behövde skapa mer yta," säger fastighetschef Markus Pfister.
Bild: Diligentia


I dag är om- och tillbyggnaden i full gång och fastigheten är på god väg att bli den flexibla mötesplats Diligentia vill skapa. Byggnaden uppfördes 1934 och var redan då en modern och flexibel kontorsfastighet med flyttbara väggar. Nu vill Diligentia dra steget längre och bygga en ännu större, ännu mer modern och flexibel mötesplats.

– När Skandia lämnade lokalerna 2010 hade huset nästan 70 år på nacken och något behövde göras. Vi insåg att vi inte bara kunde renovera utan att vi också behövde skapa mer yta för att få ekonomi i fastigheten, säger Markus Pfister, fastighetschef på Diligentia.

Möjlighet till flexibilitet


För att öka ytan har de krympt ihop innergården och breddat fastigheten på de översta våningarna. Och storleken är en av främsta styrkorna med Sveavägen 44, det kommer att finnas möjlighet att hyra stora kontors­ytor på upp till 4 000 kvadratmeter per våningsplan.
Artikelbild

På uppdrag av Diligentia har Gabriel Bremler, professionell lego-byggare, konstruerat hela Sveavägen 44 i lego. Modellen är byggd av hela 32 000 bitar.
Bild: Sofia Grymer


– Det finns inte så många, så stora lokaler i centrala Stockholm, säger Markus Pfister.

Tanken är också att ge hyresgästerna möjlighet till flexibilitet. I stället för att lokalerna ska behöva byggas om för att anpassas till företagens föränderliga behov ska de kunna möbleras om och väggarna ska enkelt kunna flyttas.
Artikelbild


Bild: Sofia Grymer


Förutom kontorslokaler ska fastigheten även rymma butiker, restauranger och service. I de två anslutande fastigheterna som ligger längs Adolf Fredriks kyrkogata ska det bli ett bostadshus och ett hotell.

– Vi har tecknat ett avtal med Nobis-koncernen som kommer att öppna ett designhotell med cirka 100 rum under våren 2014. Det kommer att bli jättehäftigt, säger Markus Pfister.

Artikelbild

Mätningar har visat att 30 000 människor passerar Sveavägen 44 varje dag.
Bild: Sofia Grymer


När det gäller restauranger och butiker har inga avtal tecknats ännu, men Diligentia har en lång lista med intressenter. Markus Pfister berättar att mätningar har visat att 30 000 människor passerar Sveavägen 44 varje dag. Dessutom är det flera rödljus precis intill vilket gör att bilarna stannar där och ser vilket utbud som finns. Så trots att fastigheten ligger en bit från övriga shoppingstråk är läget bra för handel menar han.

– Flödena av människor är långt bättre än gemene man känner till. Butikerna som har legat här tidigare har gått väldigt bra, säger han.

Miljöambitionerna inom Diligentia är höga. Med en minskad energianvändning på 70 procent, goda kollektiva transportförbindelser, att det är enkelt att ta sig dit till fots eller med cykel samt en unik takpark med svensk natur, ekologisk mångfald och bikupor kommer kontorsfastigheten att uppnå betyget "Excellent" enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Breeam.

– Diligentia har tagit ett internt beslut att vi ska klassa alla nybyggnationer enligt Breeam. Som fastighetsbolag och som dotterbolag till Skandia Liv är hållbarhet mer än ett ansvar för oss. Det är en förutsättning för bolagets framgång. Miljöcertifiering av fastigheter är viktigt, och kan dessutom vara avgörande för om vi får teckna ett kontrakt med en hyresgäst eller inte.

Första hyresgästen är kreditmarknadsbolaget Klarna, de flyttar in sommaren 2014. Diligentia har också tecknat avtal med det medicintekniska företaget Raysearch och Arbetsgivarverket. Med dem på plats återstår 15 000 kvadratmeter kontorsyta och 8 000 kvadrat­meter handels- och serviceytor att hyra ut.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration