Unikt koncept inspirerat av Barcelona

Med inredning inspirerad av Barcelona och mat från hela världen har Berns skapat ett helt nytt koncept vid Stureplan.
– Vi vill skapa en vardagsrumskänsla, du ska kunna komma precis som du är, säger Samuel From, restaurangchef på Nosh and Chow.

Skriven av Sofia Grymer 2013-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I Berns nya townhouse ska allt rymmas i ett och samma hus; restauranger, barer och hotellsviter.
Bild: Wolfgang Kleinschmidt


Ät lite, eller slå till på en hel måltid. Ja, det är det som är tanken med Nosh and Chow, Berns systerrestaurang i deras nya townhouse. Åtminstone om man ska lita på namnet, nosh och chow är nämligen två engelska slanguttryck för att just äta lite (nosh) eller en hel måltid (chow).

Fastigheten ägs av Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv, förvaltas av Aberdeen och ligger på Norrlandsgatan 24, ett kvarter från Stureplan. Fastigheten har tidigare hyst bland andra Norrlands Grill och Bar under 90-talet och Tiger of Swedens huvudkontor under 00-talet. De senaste åren har fastigheten stått tom.

Konceptet innebär ett townhouse i fem våningar med restauranger, barer och hotellsviter, allt i samma byggnad.

Rustikt och rejält


– Det bästa med Nosh and chow är det centrala läget. Miljön och matkonceptet är unikt. Något liknande finns inte i Stockholm, säger restaurangchef Samuel From.
Artikelbild


Bild: Wolfgang Kleinschmidt


Inspirationen kommer från Barcelona. Det var Berns vd, Yvonne Sörensen Björud, som efter att ha besökt restaurang Boca Grande i den spanska staden insåg att hon ville öppna något liknande i Stockholm. Och bakom interiören står den spanske inredningsarkitekten Lázaro Rosa-Violán. Stilen känns tydligt igen från de andra restaurangerna Lázaro Rosa-Violán har inrett. Det är rustikt och rejält. Svarta industrilampor, mörk träpanel, konst på väggarna och prylar som samlats ihop under längre tid. På en av bardiskarna sitter gatsten från en gata i Barcelona. Samuel From pekar på en vägg täckt av uppställda vinflaskor.

– Det är typiskt Lázaro Rosa-Violán.

Restaurangen öppnade i januari och sedan dess har trycket varit hårt. Till fredagarnas after work tvingas de stänga insläppet redan halv sex eftersom kön ringlar långt ut på gatan. Vill du ha ett bord vid normal middagstid runt veckoslutet bör du ha fem eller sex veckors framförhållning med bokningen berättar Samuel From.

Haft fullt upp


– Restaurangen har blivit helt galet väl mottagen. Vi har haft fullt alla dagar sedan vi öppnade. Visst handlar det om nyhetens behag också, men vi känner igen fler och fler och ett stamklientel börjar utstaka sig, vilket är det som krävs för att man ska överleva.

Köksmästare Anders Atte hämtar inspiration till menyn från hela världen. Tanken är att du ska kunna mixa och matcha rätter från fyra olika menyer med rätter från varsin region. Just nu serveras rätter från Sydostasien, Peru, Alperna och Nordafrika.

– Vi ska följa lite av de trender som finns, just nu är peruansk mat på ingång, det är mycket ceviche, vedgrillat och mat från havet.

När köksmästaren tröttnar byts menyerna ut. Inspirationen styr.
Artikelbild


Bild: Wolfgang Kleinschmidt


Men townhouse-konceptet Nosh and Chow är, och ska bli, mycket mer än en restaurang. I februari öppnade den exklusiva speakeasybaren Bernie’s en trappa upp. Det är en medlemsbar bara för särskilt inbjudna gäster.

– Vi har en salig blandning av runt 600 medlemmar. Det är litet och ska kännas exklusivt, så vi kan inte släppa in alla.
Artikelbild

Toaletten beskrivs som Stockholms förmodligen dyraste toalett. Där ska man kunna ha separata evenemang.
Bild: Wolfgang Kleinschmidt


På de två översta våningarna byggs det just nu fyra hotellsviter, två på varje våningsplan.

– Vi ska kunna tillgodose alla behov som resande till Stockholm har.

En trappa ner finns vad som beskrivs som Stockholms förmodligen dyraste toalett. Även där ska man kunna hänga, lyssna på musik och ha separata evenemang.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration