Kontor på gamla fotbollsplanen

Råsundastadion rivs och ger plats för 700 bostäder och 19 000 kvadratmeter kontor. Här kommer man att hitta Kvarteret Hörnan och Bollgatan. – Området kan passa i princip alla företag, säger projektchefen Ali Ranji.

Skriven av Therese Aronsson 2013-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Nyréns Arkitektkontor


År 1937 spelades det fotboll på Råsundastadion för första gången. Sista matchen hölls 2012.

Det började med att Svenska Fotbollförbundet undersökte om de kunde renovera ett ganska eftersatt Råsunda, men insåg att det var olönsamt att försöka nå upp till Uefas krav. De konstaterade att det var dags att sälja och i december 2012 tillträdde Visio Exploatering, som är samägt av Peab och Fabege, området. Redan i början av februari påbörjades rivningen av fotbollsarenan.

– Det är ingen avancerad rivning och arenan är relativt frisk jämfört med liknande byggnader. De platsgjutna läktarna blir ett uppdrag för betongtuggaren. De andra delarna kan plockas isär, som legobitar. Vi börjar i norra delen och jobbar medurs, berättar Ali Ranji, projektchef på Visio Exploatering.
Artikelbild


Bild: Nyréns Arkitektkontor


Många ton ska återvinnas


Mycket av materialet kommer att återvinnas, både glas, stål och betong, främst som fyllnadsmassa. Miljökraven är hårda. Byggnaderna ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld och Green Building.

– Väldigt många ton stål kommer att återvinnas. Miljön är viktig för oss, men det ligger även pengar i det. Ju mer som återvinns, desto billigare blir entreprenaden.

Men allt ska inte rivas. Två hus bevaras: Det höga glashuset på ena hörnet och det lägre tegelhuset vid västra läktaren. Båda fastigheterna ska rustas upp och fyllas med moderna och flexibla kontor.– Byggnaderna som står kvar är inte så gamla, men slitna. Fasaden på den ena sidan, mot parken, får vara kvar och när den västra läktaren rivs ger det plats och behov för en helt ny fasad åt öster. Där ska det skapas ett torg, säger Ali Ranji.
Artikelbild

"Vi vill skapa en modern och tilltalande stadsdel, en attraktiv del av Solna som tilltalar en större publik", säger Ali Ranji.
Bild: Nyréns Arkitektkontor


Ska kännas äkta


Visionen är att området ska bli en naturlig fortsättning av Råsunda. Det ska byggas åtta nya kvarter med 700 nya lägenheter och 19 000 nya kvadratmeter kontor. Arkitekturen på bostäderna ska knyta an till det befintliga området av sekelskiftesfastigheter, fast i modern tappning. Kontorshuset däremot har inspirerats av glashuset. Kopplingen till de befintliga byggnaderna ska få området att kännas äkta, till skillnad från hur det hade blivit om man bara hade placerat ut nya byggnader. De första ritningarna för byggnaderna står Nyréns Arkitektkontor för.

– Vi vill skapa en modern och tilltalande stadsdel, en attraktiv del av Solna som tilltalar en större publik. Visst kommer det säkert att flytta hit några AIK:are på grund av platsens historia, men absolut inte bara. Vid torget vill vi ha mindre butiker och kanske något bageri, som skapar liv i området.

Alla gator och kvarter kommer att ha namn med fotbollsanknytning, som Kvarteret Hörnan, Mittfältsgatan och Garvis Carlssons gata. Det ska också finnas ett konstverk på platsen som återspeglar platsens historia.

De goda kommunikationerna är något som Ali Ranji poängterar.

– Det går snabbare att ta sig härifrån till Sergels Torg än från många andra delar av Stockholm och du kommer direkt ut på E 4. Det ligger också nära Mall of Scandinavia och Friends Arena, attribut som lockar olika typer av människor och skapar en bra blandning.

Första spadtaget för bostäderna tas nästa år och konjunkturen kommer att avgöra hur lång tid det tar innan det sista står klart, men man räknar med att det kan ta fem till sju år. Kontorshuset kommer inte att byggas på spekulation utan påbörjas först när stora delar av ytorna är uthyrda.

– Jag tror att kontorshuset passar för många olika företag, allt från internationella företag som vill synas med vårt fina skyltläge mot Frösundaleden till företag som har anknytning till Karolinska och Hagastaden. Förhoppningsvis börjar vi bygga om något år, säger Ali Ranji.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration