"Läget är oslagbart"

Mikaela Lejeby, uthyrningsansvarig Galjaden Fastigheter och Lars Nilsson, vd KG Knutsson Fastigheter svarar på frågor om Sollentuna.

Skriven av Therese Aronsson 2013-03-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Mikaela Lejeby, uthyrningsansvarig Galjaden FastigheterHur skulle du beskriva Sollentuna som företagsområde just nu?


– Sollentuna växer. Här finns många småföretagare, så man kan säga att det är ett innovativt område. Närheten till Kista betyder mycket och Kistamässan ligger nästan i gränslandet till Sollentuna.

Hur ser du på hyresutvecklingen och kontorsutbudet?


– Det finns mycket kontor i Norrvik och det har byggts en del i Silverdal, men det är ingen hög efterfrågan på dem. Jag fick höra att kommunen inte räknar med att efterfrågan på kontor ska gå upp förrän om tio-femton år. Vi förstår inte själva varför, men vi märker av det i våra två fastigheter. Kanske väljer företagen Kista eller Upplands Väsby i stället. Det som efterfrågas är bostäder och en del utbildnings- och vårdlokaler. Risken är att hyresnivåerna går ner. Många kontorslokaler kommer att behöva göras om till boende i stället.

Vad ser ni för potential i Sollentuna?


– Stockholm växer utåt. Solna är snart stan och därefter så ligger Kista och Sollentuna. Geografiskt har Sollentuna ett väldigt bra läge, det är oslagbart. Det är nära till Arlanda och tåget till Uppsala stannar här. Tvärbanan ska byggas ut till Helenelund och Norrortsleden ska knyta ihop Sollentuna med Åkersberga. Både den och Förbifart Stockholm kommer att mynna ut i Häggvik, som blir en viktig knutpunkt. Kommunen har också möten med näringsidkare varje månad och jobbar hårt med att ha en bra dialog med företagare. De vill underlätta, stötta och hjälpa företag i kommunen.

Hur tänker ni kring era egna fastigheter?


– Vi har en kontors- och handelsfastighet och en ren handelsfastighet. Att hyra ut butikslokaler är lätt, där har vi inga vakanser, men kontorssidan är svårare. Många av småföretagen arbetar hemifrån eller sitter i kontorshotell. Kontorsfastigheten ligger vid pendeltågsstationen, där det planeras att bygga ut till fem–sex spår. Då är det heller inte lätt att bygga om lokalerna till bostäder på grund av buller. Men på sikt så tror vi att intresset för Sollentuna kommer att bli bättre.

Lars Nilsson, vd KG Knutsson FastigheterHur skulle du beskriva Sollentuna som företagsområde just nu?– I Sollentuna finns det många småföretag. Det har det funnits så länge jag kan minnas. Just ligger uthyrningsaktiviteten ganska stilla, och det är ingen som riktigt förstår varför.

Hur ser hyresnivåer och lokalutbud ut?– Det har inte varit någon utveckling av hyresnivåerna de senaste åren, och med hänsyn till inflationen kan man säga att lokalerna här har blivit billigare. Här finns ett stort utbud av lokaler, både stort och smått. Överskottet är stort och det finns mycket vakanser.

Hur hanterar ni den här situationen?– Vi själva har ingen hög vakansgrad. Vi tar hand om de hyresgäster som vi har genom täta kontakter och bra service. Mest har vi kontor, men även lite lager.

Vad ser du för framtida potential i Sollentuna?– Förbifart Stockholm, som kommer upp precis vid våra fastigheter, kommer att göra att det läget blir mycket bättre och det kommer att påverka hela Sollentuna. Det finns potential här helt klart. Kanske kan man till och med säga att det är nu man som företag borde satsa i Sollentuna, innan områdets popularitet ökar. Sollentuna ligger dessutom nära både Arlanda och city, så lägesmässigt är det alldeles utmärkt. Jag tror att framtiden för Sollentuna kommer att bli bra.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration