Perrelli-micken bäst i klassen

Victoria Tower är 2012 års främsta hotellbyggnad – i världen. På Världsarkitekturfestivalen i Singapore tilldelades byggnaden högsta pris. – Mest nöjd är jag med hur huset reflekterar väderleken och solljuset, säger Gert Wingårdh, arkitekten bakom byggnaden.

Skriven av Therese Aronsson 2013-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

"Man ser tydligt byggnaden från Arlanda Express och motorvägen. Det är lätt att ge vägvisning och säga till någon att svänga av vid Victoria Tower," säger Gert Wingårdh.
Bild: David Schmidt/Pixprovider


Sedan invigningen av Scandic Hotel i september 2011 har Victoria Tower inte bara blivit en signalbyggnad för Kista, den har också blivit uppskattad för sin arkitektur i olika arkitekturtävlingar.

Byggnaden kom bland annat tvåa i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2012, delad fyra i den internationella tävlingen The Emporis Skyscrape Award och vann hotellklassen i World Architecture Festival, som hölls i Singapore i höstas. Arkitekten Gert Wingårdh, som ritat byggnaden, tror att det är enkelheten i byggnaden som gör att den uppskattas både lokalt och internationellt.

– Victoria Tower har rena former och en glasfasad som är utformad på ett sätt som man inte tidigare sett, med triangelformade fönster i åtta olika färger. Det är svårt att se var hotellet går över i kontor och bildar därför en helhet. Mest nöjd är jag med hur huset reflekterar väderleken och solljuset.

Gick som en dans


Ryktet säger att huset har inspirerats av Charlotte Perrellis mikrofon, som hon hade i Melodifestivalen när hon sjöng Hero.

– Det är inte nödvändigtvis sant, men det är en bra liknelse, säger Gert Wingårdh.

På platsen fanns från början en byggrätt för ett lågt hus. När ägaren Arthur Buchardt ville bygga ett högt hus gick det smidigt.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att planprocesserna har gått så enkelt, det gick som en dans. Alla var överens om att det var ett bra ställe för ett höghus.

Med sina 120 meter sträcker sig byggnaden nu upp mot skyarna. Allra högst upp finns en skybar. Därifrån ser man ut över hela staden.

– Jag tror att Victoria Tower betyder en hel del för Kista. Man ser tydligt byggnaden från Arlanda Express och motorvägen. Det är lätt att ge vägvisning och säga till någon att svänga av vid Victoria Tower. Jag hoppas att det är en stolthet för dem som bor där, säger Gert Wingårdh.

Vilket är ert nästa steg?


– Att fortsätta att rita bra hus och vi hoppas på fler utmärkelser. Vi gör alltid vårt bästa och försöker att skapa intressanta byggnader. I det här projektet har vi haft bra medarbetare, bra folk runtomkring oss och bra beställare. Därför lyckades det så bra.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration