Alléhuset – innehållsrikt kvarter med hög miljöprofil

Två hotell, butiker, garage och kontor. Fabeges Alléhuset ska bli ett mångsidigt kvarter som berikar stadsmiljön.
– Det har ett av de bästa lägena i Hammarby Sjöstad, säger projektchefen Henrik Nyberg.

Skriven av Therese Aronsson 2013-01-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Ett modernt hotell med en designprägel, Motel L, är en av hyresgästerna i Fabeges Alléhuset.
Bild: AIX Arkitekter


Fabege bygger ett helt nytt kvarter i Hammarby Sjöstad som ligger i direkt anslutning till stationen Mårdensdal för Tvärbanan. Det är tio minuters gångväg till Skanstulls tunnelbanestation, det finns gott om parkeringsplatser och det ligger utanför vägtullarna.

– Det är ett väldigt bra läge. Vi ser att Tvärbanans kapacitet och möjlighet på sikt kommer att öka, säger Henrik Nyberg på Fabege.

Kvarteret blir fem våningar högt och innehåller 27 000 kvadratmeter. Fastigheten får en modern arkitektur signerad AIX Arkitekter, som sticker ut i området genom att skilja sig från bostäderna runtomkring. Både trä och glas används i fasaden för att ge en spännande karaktär. Gestaltningen är nytänkande men har samtidigt en klassisk touch.

– Utsidan knyter an till och inspireras av ett av den svenska funktionalismens viktigaste byggnadsverk, den k-märkta Lumafabriken.

Ambitionen är att kvarteret ska berika stadsmiljön. Det kommer att innehålla två hotell, butiker, kontor och parkeringar.

Det ena hotellet heter Motel L och har 230 rum. Det är ett designhotell där det ska vara en upplevelse att bo. Ett avtal har tecknats med en pub som kommer att drivas i bottenvåningen, men vilken det är är inte offentligt än. Det andra hotellet är inriktat på extended stay.

En Ica Supermarket kommer att flytta in när kvarteret står klart i början av 2014 och i dag finns det bara en butiksyta som ännu inte är uthyrd. Det kommer att finnas två garageplan med sammanlagt 250 parkeringsplatser för butikernas och hotellens kunder, men också för kontorshyresgästerna.

I kvarteret bygger Fabege 2 100 kvadratmeter kontor, som kommer att presenteras för marknaden under våren. De tre kontorsplanen kan ge plats åt allt från en till sex hyresgäster.

– Det är ljusa och trevliga kontor där strategiska ­delar kläs med paneler av ask. Det är kontor för dem som vill sitta i ett kontorshus med hög miljöprofil. Det medför både lägre energikostnader och ett bättre inomhusklimat, säger Henrik Nyberg.

När Fabege bygger nytt certifierar de alltid byggnaderna med Miljöbyggnad Guld, vilket är den högsta nivån. Det gäller även för Alléhuset.

– Vi har jobbat målmedvetet med de tongivande parametrarna energi, inomhusmiljö, materialval och akustik.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration