Kontorshus inspirerat av Mad Men

När Atrium Ljungbergs fastighet HK 60 i Sickla totalrenoverades till toppmoderna kontorsmiljöer valde man att behålla detaljer och kvaliteter från 60-talet. – Det fanns en positiv framtidskänsla då som vi ville fånga, säger affärsutvecklaren Malin Lövemark.

Skriven av Therese Aronsson 2013-01-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Vi arbetar inte bara med husen utan även med livet mellan husen. Det ska kännas tryggt och trevligt att röra sig där", säger Malin Lövemark.
Bild: Erik Lefvander


I dag är HK 60 en toppmodern arbetsplats på 5 500 kvadratmeter, beläget i en stadsmiljö. Sickla byggdes upp i och med att Atlas Copco etablerade sig här 1898. Just HK 60 är, precis som namnet antyder, ett huvudkontor som stod klart 1960. Det innehöll då både styrelserum, direktörsvåning och representationsvåning. När företaget 2011 lämnade byggnaden för att flytta in i ett nybyggt kontor i Sickla, påbörjade Atrium Ljungberg en totalrenovering som omfattade en tillbyggnad av huset.

– Vi ville utveckla fler högkvalitativa arbetsplatser i Sickla, konstaterar Malin Lövemark på Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg har ägt hela området sedan 1997 och steg för steg har man förvandlat industriområdet till en diversifierad stadsmiljö som knutit ihop Nacka med Hammarby Sjöstad. Nya funktioner har tillförts genom åren så som handel, arbetsplatser, kultur, service och utbildning. I dag är Sickla Köpkvarter Stockholms största köpcentrum.

Showrooms för liv och aktivitet


– Vi såg en jättepotential i området, som har flera fantastiska byggnader som gick att bevara och utveckla. Och vi visste att Hammarby Sjöstad och hela Nacka skulle växa. I dag är Sickla en egen stadsdel med ett komplett utbud. Det har nästan vuxit ihop med innerstaden.

Ombyggnaden av HK 60 är en del av Atrium Ljungbergs stora satsning på kontorsfastigheter i Sickla. Genom att utveckla det som i dag kallas Sickla Affärskvarter ville man attrahera fler företag att etablera sig i området och samtidigt synliggöra entrén till Sickla på ett tydligare sätt. En viktig del av Sickla Affärskvarter är HK 60, där man valde att bygga en ny entré och gjorde om de två nedersta våningarna till showrooms, för att skapa liv och aktivitet på gatuplan. I bottenvåningen på grannbyggnaden, som är Intrum Justitias nya huvudkontor, ska Urban Deli öppna restaurang och livsmedelbutik. Mellan byggnaderna har ett torg med vacker trappkonst precis invigts för att skapa en inbjudande mötesplats för både arbetande och besökare i området.

– Vi arbetar inte bara med husen utan även med livet mellan husen. Det ska kännas tryggt och trevligt att röra sig där. Vi tittade på hur människor rör sig för att kunna knyta ihop vårt koncept och har skapat ett stråk av inredningsbutiker med bland andra Ateljé Lyktan, Edsbyn kontorsmöbler, Ballingslöv och Zandvoort. Det här skapar en torgbildning som tydliggör platsen, säger Malin Lövemark.

Såg tydliga årsringar


Inuti HK 60:s byggnad såg man tydligt årsringar från 70-, 80-, 90- och 00-talen efter renoveringar som gjorts. Man ville ta tillvara de antikvariska värdena och det som var viktigt för att behålla husets karaktär. Därför gjordes en noggrann utredning och inventering. En fin trappa, glaskonstverk, en staty, en världskarta och ett skärmtak på insidan av byggnaden är exempel på sådant som man valde att spara och lyfta fram. Genom att använda de ursprungliga trappräckena, skyltning, färgval och träpaneler på väggarna har 60-talskänslan bibehållits.

– Vi har inspirerats av sådana 60-talsmiljöer som man kan se i den populära tv-serien Mad Men. Då fanns en otroligt positiv framtidskänsla som vi ville fånga, säger Malin Lövemark.

Med fyra nya våningar i glas är byggnaden i dag tolv våningar hög. Från de översta kontoren har man en milsvid utsikt över skärgården och in över Stockholms city.

– Alla nya tillägg ska kännas moderna, synas och sticka ut mot det befintliga. Samtidigt som det ska flätas in i den gamla strukturen. Målet var ett smäckert hus. För oss var det självklart att det skulle vara i glas. Det är både snyggt och ger ljusa, trivsamma kontor.

I dag är drygt 80 procent av lokalerna uthyrda. Atrium Ljungberg har flera nya projekt på gång i området.

– Vi bygger nytt verksamhetshus för Akzo Nobel, med arbetsplatser och labbverksamhet, som kommer att vara klart i januari 2014. Dessutom har vi fler byggrätter här och arbetar för att på sikt kunna bygga mer i området, säger Malin Lövemark.

Om du tittar i kristallkulan, hur kommer Sickla att se ut i framtiden?


– Vi utvecklar Sickla steg för steg med ambitionen att det ska fortsätta vara en plats där människor trivs, vill vara, handla, arbeta och bo. I framtiden kommer det att vara ännu mer handel och service, fler arbetsplatser och även nya inslag av bostäder. Gränsen mellan Nacka och Stockholm kommer att suddas ut ännu mer och förhoppningsvis kommer tunnelbanan att gå hit.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration