"Blir ett drömläge"

Lars Ellsäter och Helena Ekman svarar på frågor om Stockholm Södra

Skriven av Therese Aronsson 2013-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Lars Ellsäter, vd på Ferax - AKSP AB


Hur skulle du beskriva Stockholm Södra just nu?


– Det är ett område som håller på att växa till sig. Globenområdet har fått ett uppsving med flera nya uthyrningar och Sickla har en stark tillväxt med bland annat det nya huvudkontoret som byggs för Akzo Nobel. I Hammarby Sjöstad gör Skanska en stor satsning på kontorsfastigheten Stockholm New.

Vad ser du för framtida potential i området?


– Det finns redan en stark tillväxt här, framförallt i Globen- och Slakthusområdet som kommer att utvecklas mycket framöver. Det finns en dynamik i hela Stockholm Södra med allt fler människor och ökad handel, ett tecken på att man är på rätt väg. Tillsammans med Tvärbanans utbyggnad kommer det här att bli ett drömläge.

Vad behövs ytterligare för att locka hit företag i framtiden?


– Bättre kommunikationer med vägar och kollektivtrafik skulle göra att området inte längre uppfattas som att det ligger lite på kanten. Sickla, Globenområdet och Hammarby Sjöstad kommer att kännas allt mer som innerstad framöver och de hjälper upp varandra i de olika delmarknaderna. Sickla glider mot Lugnet och i dag är det gångavstånd till Hammarby Sjöstad. Även avståndet till Södermalm krymper. Det här kommer att gynna alla delområden på sikt.

Helena Ekman, uthyrningschef Kontor på DiligentiaHur skulle du beskriva Stockholm Södra i dag?


– Vi på Diligentia äger tre stora fastigheter på Södermalm – Götgatan 55 där bland annat Göta Lejon finns, Ringvägen 100 där bland annat Åhléns huvudkontor finns och en fastighet vid Hornstull där bland annat Friskis & Svettis ligger. Södermalm har en mix av stora moderna kontorsytor och mindre kontor som passar både för större och mindre företag, där tyngdpunkten ligger vid Slussen, Medborgarplatsen och Götgatan/Ringvägen. Södermalm har mycket goda kollektiva kommunikationer som bidrar till attraktiviteten på kontorsmarknaden. Södermalms hetaste diskussionspunkt är utvecklingen av Slussen samtidigt som det händer en hel del runt Hornstull och Södra station.

Vad ser du för framtida potential i området?


– Om vi ser från Diligentias synvinkel så är det framför allt stadens utveckling av området mellan vår fastighet på Ringvägen 100 och ytan ner mot Eriksdalsbadet, där det finns byggrätter. Sedan har du också bland annat Skanskas bygge av "Stockholm New" på Hammarby Allé.

Vad tycker du behövs ytterligare för att locka företag framöver?


– På Södermalm är kontoren av varierande karaktär, exempelvis finns mycket moderna kontorsytor vid Katarinavägen/Stadsgårdsleden. Det finns samtidigt gott om mindre kontorsytor insprängda bland bostadskvarteren. Jag tror att det skulle behövas skapas ett kontorskluster kring bland annat Skanstull för att höja statusen lite. Sedan skulle det behövas lite högre klass på lunchställena.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration