"Vi vill bygga vackra byggnader"

Lustgårdens ägare Gunnar Järvhammar tror inte på enkla ”handelslådor”.Så när XXL öppnar i Solåsområdet i maj nästa år blir det i en byggnad med rundade hörn, fasad av rostfri plåt – och med svart granit vid entrén.– Vi vill bygga och tillhandahålla vackra byggnader, säger Gunnar Järvhammar.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-09-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Munksjös gamla fabriks­område ska i framtiden vara en modern blandstad.
Bild: Nyréns


Järvhammar och hans Förvaltnings AB Lustgården äger redan byggnaderna med Sova, Media­markt och K-Rauta på Solåsområdet. Väster om dessa håller Lustgården på att utveckla ytterligare cirka 23 000 kvadratmeter kommersiella ytor. De gamla byggnaderna rivs för att ge plats åt nya.

Granngården, som finns i området i dag, ska flytta till en av de nya byggnaderna. Den norska sport- och fritidskedjan XXL ska in i en annan. I maj öppnar XXL sin 4 700 kvadratmeter stora butik.
Artikelbild

Gunnar Järvhammar arbetar med flera stora projekt i Jönköping, bland annat utvecklar han handel i Solåsområdet, och Munksjös gamla fabriksområde.
Bild: Nicklas Tollesson


Vi har vant oss vid att externhandel byggs så enkelt som möjligt, i "enkla fyrkantiga plåt­lådor". Men så blir det inte här.

– Vi har väl alltid gått mot strömmen i det här avseendet. Men jag tror inte på att bygga lådor i dag. Kunderna kräver mer. Och då pratar jag inte om hyres­gästerna, utan om hyresgästernas kunder, konsumenterna. När de åker förbi på motorvägen ska de se ett snyggt område och känna att de vill dit. På sikt är jag övertygad om att det är mer långsiktigt lönsamt att satsa på kvalitet i byggprocessen, säger Gunnar Järvhammar, som menar att hyresgästerna ibland inte ens själva är medvetna om att de egentligen vill ha mer än de frågar efter.

Utsågs till bästa butik


– När Mediamarkt skulle etablera sig här ville de bara ha fyra raka betongväggar. "Nej, jag bygger inte det", sa jag. Vi kom överens och det blev mycket bättre. Efter att deras varuhus här i Jönköping stod färdigt utsågs det till den bästa av Mediamarkts alla 700 butiker!

Lustgården siktar på att bygga fyra nya handelsfastigheter i Solåsområdet, med butiker som kan bli upp till 7 000 kvadratmeter stora.

– Det är stort intresse, men vi vill inte ha hit vilka som helst. Vi förhandlar med flera aktörer och har kontrakt ute för påskrift just nu, säger Gunnar Järvhammar, som hoppas att det är inflyttat och klart i hela området på sommaren 2014–2015.

En av byggnaderna blir ett högre hus, fem eller sex våningar högt, med 3 000–4 000 kvadratmeter kontor i de översta våningarna.

Det är ganska ovanligt med kontor i ett externhandelsområde?


– Jag tror på mångfald, och ser stora fördelar med att ha kontor här. Det finns gott om parkeringsplatser precis utanför. Dessutom kommer det att finnas caféer och restauranger i området. Tillgängligheten är god i dag och den kommer att bli ännu bättre. Det ska byggas en på- och avfart alldeles intill, kommunen och Trafik­verket är överens om detta och vi har avsatt mark, det är därför vi "veckar" ett av husen, där Granngården ska hålla till.

– Jag skulle säga att med det här skyltläget och tillgängligheten från E 4 är detta ett av Sveriges bästa lägen.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration