Textilindustri blir kontor och bostäder

Många gamla textilindustrier i Borås konverteras till kontor. När CA Fastigheter konverterar sin fastighet på Elinsdalsgatan väljer man att också satsa på bostäder.
– Det är nog ganska unikt, jag kan på rak arm inte nämna något liknande projekt, säger bolagets Boråschef Christer Södeliden.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den gamla textilindustrin på Elinsdalsgatan byggs nu om till moderna kontor och bostäder. Våren 2014 ska arbetet vara klart.
Bild: Nicklas Tollesson


Den cirka 7 500 kvadratmeter stora fastigheten på Elinsdalsgatan 6-8 uppfördes på 1950- och 60-talen för bland annat textilindustri.

På senare år har fastigheten mest använts som lager och kontor av en mängd företag, bland andra Londréhatten och Expona, som nu båda har flyttat till Viared.

Att CA nu väljer att konvertera en del av fastigheten till bostäder säger en del om Borås hyresmarknad.

– Det är ett väldigt tryck på bostadsmarknaden. Vi gör mest små lägenheter här, ettor och tvåor, och vi tror att det långsiktigt är den bästa investeringen. Det är svårt att få upp hyrorna för gamla textilindustri­lokaler eftersom utbudet är så stort. Det finns för många, konstaterar Christer Söde­liden.

Skapar en ny entré


När fastigheten nu moderniseras görs en hel del om. En ny entré till bostadsdelen skapas där det i dag är en lastkaj, och hissarna förbättras och handikapp­anpassas.

– Det här huset, liksom många andra i Borås från den här tiden, har byggts på ett knepigt sätt. För att komma till hissen måste man först gå uppför tre trappsteg. Jag vet inte hur de tänkte där …
Artikelbild

CA Fastigheter och dess Boråschef Christer Södeliden rustar, med hjälp av RO-Gruppen upp fastigheten. Här ska barn-och ungdomspsykiatrin flytta in i januari.
Bild: Nicklas Tollesson


Fasaden kommer att göras om, framför allt kommer bostadsdelen att ges ett mer modernt intryck.

– Fastigheten ser ju i dag ut som en industri­byggnad, vilket vi vill ändra på. Vi vet i dagsläget inte exakt hur vi ska genomföra detta, vi har lite olika idéer.

Cirka 70 hyreslägenheter


Det kommer att bli cirka 70 hyreslägenheter i fastig­heten. Resten av ytorna, cirka 1 900 kvadratmeter i den bredare delen av fastigheten, görs i ordning till moderna kontorsytor.

– Barn- och ungdomspsykiatrin, som vi har som hyres­gäst i fastigheten redan i dag, kommer att flytta till den andra änden av fastigheten, och även utöka sina ytor. Vi har skrivit ett tioårigt hyres­kontrakt med dem. De kommer att ha tre plan, sammanlagt cirka 1 500 kvadratmeter.

400 kvadratmeter kontor


På översta våningen, det indragna plan 6, kommer det att skapas ytterligare cirka 400 kvadrat­meter moderna kontor.

– Uthyrningsarbetet för den här delen pågår.

I markplan finns sedan tidigare Borås nya glasmästeri och färgbutiken Nyansa. Mekonomen hade fram tills alldeles nyligen en butik här, men de valde att slå ihop två butiker till en i Bergsäter. Den gamla Mekonomen­lokalen, som nu är tillgänglig, omfattar cirka 450 kvadrat­meter.

Barn- och ungdoms­psykiatrin kommer att flytta in i januari 2013, och bostäderna ska vara inflyttnings­klara på ­våren 2014.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration