Simonsland blir Textile and Fashion Center

Textile and Fashion Center är det nya namnet på det unika kluster som håller på att växa fram i Svenskt Konstsilkes gamla fabriker.
– Här är det förbjudet att säga … det gamla namnet, skrattar Helena Alcenius på BoråsBorås.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Såhär ska det se ut innanför ingången till Textile and Fashion Center.
Bild: Sweco


Det är på initiativ av hyresgästerna Borås stad och Texil­hög­skolan som det nya namnet har tagits fram – internationellt fungerar det ju inte lika bra att presentera klustret som Simonsland.

– Det säger ju ingenting om vad det är, vi behövde ett namn som berättar vad det handlar om, säger ­Helena Alcenius, vd på BoråsBorås.

Tillsammans med Borås närings­livs­chef Anders Glemfelt presenterade hon konceptet under Alme­dals­veckan på Gotland i somras.

– Vi fick ett mycket positivt bemötande, många är intresserade av det vi håller på med, säger Helena ­Alcenius, och berättar i förbigående att de utsågs till att ha "Årets snyggaste goodiebag" – en smart textil-väska helt utan sömmar – och att många var fascinerade av att man i Borås genomför ett sådant här stort projekt helt utan EU-bidrag.

Att "textil" skulle ingå i det nya namnet var självklart.
Artikelbild

"Just nu byggs det på alla håll. Tidsplanen innehåller inte mycket luft, men vi kommer att hålla den", säger Hanna Lassing.
Bild: Kanico


– När det gjordes en undersökning om vad som är det första man tänker på när man hör ordet Borås var "textil" det som spontant kom upp mest i folks medvetande. 22 procent nämnde spontant "textil" när de hörde ordet Borås. Sedan kom postorder och djur­parken. Elfsborg kom faktiskt en bit ner i listan, säger Helena Alcenius.

– Textil är numera ett ganska vitt begrepp som inbegriper väldigt mycket. I Borås utvecklar man ju numera material till formel 1-bilar på företaget Oxeon. Det pågår väldigt spännande forskning inom smarta textilier, som kan revolutionera sjukvården. I framtiden kommer man inte att behöva EKG-sladdar för att tala om att pulsen blivit för hög, det kommer i stället textilierna i lakanen eller skjortan att göra. Det finns till och med stickade blodkärl!

Triple Helix är ett vedertaget begrepp som används om klusterbildningar där det arbetas med samverkan ­mellan de tre sektorerna kommun, näringsliv och universitet/högskola.

Textile and Fashion Center har i stället fem sam­verkande parter och beskrivs lite kaxigt som ett "Penta Helix"-koncept.

– Triple Helix arbetar man med överallt, men här har vi faktiskt ytterligare två dimensioner inblandade – "non profit organisations", alltså kulturen, och besökarna.
"22 procent nämnde spontant 'textil' när de hörde ordet Borås."
– Det handlar om att skapa en plats som du besöker även om du inte arbetar, studerar eller forskar där. Det gör man på Textile and Fashion Center genom Textilmuséet, modevisningar, handel och så vidare.

"Just nu byggs det på alla håll"


Det är för närvarande full aktivitet på området – om mindre än ett år ska de första hyresgästerna vara in­flyttade.

– All utbildningsverksamhet ska flytta in 1 augusti. Just nu byggs det på alla håll. Tidsplanen innehåller inte mycket luft, men vi kommer att hålla den, ­säger Hanna Lassing, projektledare på fastighetsägaren ­Kanico.

I nuläget är 31 000 av den första etappens 37 000 kvadrat­meter uthyrda.
Artikelbild

Helena Alcenius presenterade, tillsammans med Anders Glemfelt, textile and Fashion Center under Almedalsveckan i somras, och goodiebagen - tillverkad av smarta textilier - utsågs till veckans snyggaste.
Bild: Nicklas Tollesson


– Vi arbetar med resterande ytor och det ser bra ut. Högskolan har önskemål om ytterligare ytor, vi diskuterar med företag inom textil och design om ett par ­tusen kvadratmeter och med kafé- och restaurang­aktörer om resterande ytor. Vi tror att vi kommer att teckna en del kontrakt under hösten, säger Hanna Lassing.

94 lägenheter färdiga i augusti 2013


Samtidigt byggs det bostäder (i AB Bostäders regi) i anslutning till Textile And Fashion Center – 94 lägen­heter ska stå färdiga 1 augusti 2013 och ytterligare knappt 70 ska vara klara till årsskiftet 2013/2014.

Kanicos förhoppning är att gå igång med etapp 2 ­redan 2014 – cirka 23 000 kvadratmeter.

– Det är ju inte så mycket yta till företag i den första etappen, men det finns stort intresse för textilföretag att etablera sig här. Dessutom hade vi gärna velat få in mer bostäder på området, vi får se hur det blir.

Använder ni fortfarande Simonsland i marknadsföringen?


– Simonsland lever kvar som kvartersnamn och det blir att det används av bara farten. Men anläggningen heter Textile and Fashion Center, det är vad som kommer att stå på entrén.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration